Gólokra váltott fölény

Reykjavik. A magyar labdarúgó-válogatott sikernek mondható eredményt ért el Reykjavikban Izland ellen, annál is inkább, mivel a meccs előtt Gellei Imre szövetségi kapitány a döntetlennel is kiegyezett volna.

Szöulban nagy várakozás előzte meg a két koreai csapat barátságos mérkőzésétReuters-felvételIZLAND–MAGYARORSZÁG 0:2 (0:0), góllövők: Lőw (80.), Dárdai (89.). Játékvezető: Maisonlahti (finn), 5000 néző. A magyar válogatott a következő összeállításban játszott: Király–Urbán, Dragóner, Gyepes–Fehér Cs., Lipcsei (84. Molnár), Miriuta (46. Lisztes), Dárdai (90. Kabát), Lőw–Fehér M. (46. Tököli), Kenesei (74. Böőr). Gellei Imre védencei kezdték jobban a mérkőzést, több helyzetet is kidolgoztak, de enyhe mezőnyfölényüket ekkor még nem tudták kihasználni. A házigazdák a kezdeti visszafogottság után a félidő második felében már jobban futballoztak, s ekkor inkább ők irányították a játékot. Ebben a játékrészben a magyar csapat szabadrúgásokkal veszélyeztetett, de a hazai kapus nem hagyta magát meglepni. Akárcsak Király, aki a 20. percben kint állt kapujából, Gudjohnsen 30 méterről kapura ívelt, a magyar hálóőr visszalépett és bravúros mozdulattal a léc alól kiütötte a labdát, amely aztán visszapattant hozzá. A második játékrészben egyre jobban fölénybe került a magyar csapat, s ennek eredményeként két gólt szerzett: a 80. percben egy előrevágott labdára Lőw rajtolt, megiramodott, majd a tizenhatos sarkáról ballal a kapu közepébe bombázott; A 89. percben Lisztes gurította vissza a labdát Dárdai elé, s ő a tizenhatosról jobbal nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt.

Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya leginkább a második félidőben mutatott játékkal elégedett, és úgy véli: az Izland elleni barátságos találkozó jól szolgálta a felkészülést az októberi Európa-bajnoki selejtezőkre.

– Sajnálom, hogy a szurkolók nem láthatták otthon az összecsapást, hiszen végig nagyon jól játszott a csapat – értékelt a szakvezető. – Szinte a kezdéstől mi kezdeményeztünk többet, helyzeteket is sikerült kialakítanunk, de csak az utolsó tíz percben tudtuk gólra váltani a fölényünket. Ez nagy részben a remekül irányító Lisztes Krisztiánnak köszönhető.

A Werder Bremen légiósa a szünetben váltotta Miriuta Vasilét.

– Egyénileg és karmesterként is nagyszerű teljesítményt nyújtott, de hozzá kell tennem, hogy a győzelem a csapatmunka diadala – jegyezte meg Gellei.

Az Eb-selejtező 4. csoportjában szombaton elkezdődött a küzdelem, a svédek meglepetésre csak 0:0-ás döntetlent játszottak Lettországban, míg a lengyelek 2:0-ra győztek San Marinóban.

– Ezek az eredmények is bizonyítják, hogy milyen nehéz csoportba kerültünk. Úgy gondolom, négy együttes esélyes a továbbjutásra, bár San Marinót sem szabad lebecsülni. A szombati mérkőzéssel kapcsolatban a győzelem mellett annak örülök a legjobban, hogy sikerült feltérképeznünk a skandináv stílust és körülményeket. Remélem, a tapasztalatokat jól hasznosíthatjuk majd októberben.

A magyar válogatott – amely vasárnap este érkezik haza Izlandról – október 12-én, Svédországban mutatkozik be a kvalifikációs sorozatban, majd négy nappal később San Marinót fogadja.

Magyarország olimpiai (U21) labdarúgó-válogatottja nem bírt a vendéglátó izlandiakkal, és a 64. percben lőtt góllal kikapott. Előtte Torghellét (28.) és Szabicsot (57.) kiállította a bíró. Róth Antal, a fiatalok szakvezetője mondta: „Elfogult játékvezetéssel találtuk szembe magunkat, jellemző, hogy az izlandiak játszottak sokkal agresszívebben, mégis mi kaptuk a lapokat, ám mindez nem mentség arra, hogy néhány játékos nem tudta megőrizni higadtságát.

ELŐKÉSZÜLETI MECCSEK: Csehország–Jugoszlávia 5:0 (2:0), Šmicer (2.), Ujfaluši (20., 55.), Baroš (51., 80.); 15 000 néző.

Koreai Köztársaság–KNDK 0:0. A Szöulban 60 ezer néző előtt rendezett – és a két ország közeledését szolgáló – találkozón a válogatottak fehér színű, a Koreai-félszigetet ábrázoló zászló alatt vonultak be a stadionba, és nem a hivatalos himnuszok, hanem egy népdal csendült fel a kezdés előtt. A kettészakadt nemzet futballcsapatai legutóbb 1990 októberében csaptak össze Koreában – akkor Phenjanban és Szöulban is volt egy-egy meccs –, utoljára pedig 1993-ban játszottak egymással, de az akkori vb-selejtezőre Katarban került sor.

Anglia–Portugália 1:1 (1:0), Alan Smith (40.), ill. Costinha (79.).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?