Gera még nem gondol a búcsúra

<p>A 37 éves Gera Zoltán két díjat is átvehetett a budapesti Év sportolója-gálán: a futballválogatott &ndash; megismételve tavalyi sikerét &ndash; lett az év csapata, és a rutinos középpályás lőtte az év gólját. A Ferencváros 96-szoros válogatott játékosával az ünnepélyes eredményhirdetést követően beszélgettünk.</p>

Elnézést kért, hogy magasba emelhette a év csapatának járó díjat. Miért?

Ezt arra értettem, hogy mi nem nyertük meg az Európa-bajnokságot, akiket pedig magunk mögé utasítottunk, azok olimpiát nyertek. Ezért mondtam azt, hogy picit kellemetlenül érzem magam, és nagyon különleges számunkra ez az elismerés. Elsőségünk annak tudható be, hogy a magyar fociszerető emberek már nagyon várták azt, hogy a válogatott hosszú idő után rangos tornán sikeres legyen. Örülök, hogy várakozáson felül szerepeltünk a franciaországi Eb-n, és csoportgyőztesként jutottunk a nyolcaddöntőbe.

Utoljára 1985-ben a mexikói vb-re kijutott futballválogatott volt az év csapata, de az sem tudott duplázni. Mi kellene a triplázáshoz?

Óriási bravúrokra lenne szükség a vb-selejtezőkön, meg kellene vernünk a portugálokat valamint a svájciakat, és ki kellene jutnunk az oroszországi világbajnokságra.

Ehhez olyan gólok is kellenek, mint amilyet ön lőtt a portugáloknak. Hogyan gondol vissza a parádés találatra?

Nagyon kellemes emlék, hogy ott lehettem az Európa-bajnokságon, ráadásul gólt is rúgtam, amelyet az év góljának választottak. Szuper érzések, ám igazából csak évek múltával fogom ezt felfogni.

Tartogat még ilyen gólokat?

Jó lenne, ne mondják, hogy öreg vagyok. Ha esetleg úgy adódik, szeretnék szép gólokat rúgni. Az a lényeg, hogy élvezzem a játékot, az a célom, hogy csapatként jó eredményeket érjünk el. Mert csapatsiker mellett az egyéni elismerések eltörpülnek.

Király Gábor lett az év focistája, aki válogatottsági rekorderként búcsúzott el a címeres meztől. Az egyéni díjak mennyire motiválják?

Bármelyik játékosnak fontos az egyéni teljesítményének az elismerése. Megmondom őszintén, nagyon örülök Király Gabi sikerének. Fantasztikus sportember, elképesztő pályafutást hagyhat maga mögött válogatott szinten. Minden elismerés az övé, hogy ennyi idősen is ilyen teljesítményre képes, fantasztikus sportember, minden fiatal sportoló felnézhet rá. Nagyszerű, hogy a barátomnak mondhatom Gabit. Többször voltam már az év játékosa, lehet, hogy jövőre én kapom a legtöbb voksot. Szeretnék minél tovább játszani.

Sok fontos meccs vár idén a válogatottra, mennyire építik a jövőt?

Ez az élet a törvénye, az idős játékosok kiöregszenek, és a helyükre újak jönnek. Az lenne az igazi, ha a feltörekvő fiatalok kilöknének bennünket a teljesítményükkel. Úgy látom, hogy lesznek ilyenek, akik ott vannak a tűzközelben, és hamarosan sok örömöt fognak okozni a magyar labdarúgást szerető embereknek.

A Király és a Juhász nélküli válogatott gyengébb, mint a tavalyi?

Király Gabi és Juhász Roli személye nemcsak a pályán, hanem azon kívül is fontos volt. Az ő rutinjuk, sokszor átsegítette a csapatot a hullámvölgyön. Most már csak én maradtam. Reméljük, hogy a helyükbe tudnak állni a tehetséges fiatalok, és átveszik a szerepüket.

Nem zavarja, hogy a válogatottban tavaly bemutatkozó Vida Máté kifejezetten a példaképének tekinti?

Megmondom őszintén, nem fogom fel, hogy majdnem húsz év van köztünk, mert ha így lenne, lehet, nem lenne annyi önbizalmam, hogy esetleg meg merjem csinálni a cseleket, esetleg oda tudjak keményen lépni. De örülök, hogy vannak ilyen fiatalok, akik azt mondják, felnéznek rám, vagy ismerik a pályafutásomat. Ez elismerés egy játékos számára.

Ez volt a legjobb éve?

Csapatként lehet, hiszen az Eb-n játszhattam, de egyénileg voltak sikeresebb éveim is. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy díjazottként itt lehetek.

Hogyan tovább?

Mindig elmondom, hogy két dolog tart még a pályán. Az, hogy fizikálisan bírom és van motivációm, ha ebből az egyik elmúlik, akkor jön az, hogy abba kell hagyni. Van egy harmadik dolog, ami remélem nem fog bekövetkezni, ha az ember megsérül, és nem bírja a terhelést. Nagyon remélem, hogy sokáig fogom még élvezni ezt a gyönyörű sportágat, és további sikereket érek el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?