George Bush is ott lesz

Salt Lake City. Nem kíván szakítani a hagyományokkal és minden valószínűség szerint ott lesz a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia megnyitóján George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Látogatása a szeptember 11-i terrortámadások következtében minden eddiginél nagyobb óvintézkedéseket igényel, de a játékok biztonsági főnöke nem aggódik.

Pavol Demitra (balról) nagy erőssége lehet a szlovák olimpiai hokicsapatnakTASR/AP Az Egyesült Államok sportbírósága 9 hónapos eltiltással sújtotta a doppingoláson ért bobost, Pavle Jovanovicot. A téli olimpián kettesben és négyesben is az esélyesek között számon tartott „bűnös” így minden bizonnyal nem állhat rajthoz Salt Lake Cityben, bár ő még bizakodik és kijelentette: nem adja fel a reményt, a Nemzetközi Sportdöntő-bíróság elé viszi az ügyet. A versenyző december 29-én az amerikai olimpiai válogatót követő ellenőrzésen bukott le, a doppingvizsgálat az anabolikus szteroidok közé tartozó norandrosztenedione használatát mutatta ki.

Annak ellenére, hogy Horvátországban nagy hagyományai vannak a téli sportoknak, a bobsport hasonló megítélés alá esik, mint az 1988-as calgaryi olimpia előtt Jamaicában. A téli játékokra ráadásul egy spliti társaság készül, noha ebben a városban szinte nem is ismerik a havat. – Nálunk ötévente egyszer esik a hó, hét percig – mondta Ivan Sola, a horvát négyesbob 40 éves kormányosa, aki korábban motorkerékpár-versenyző volt. – Mindenki tudja, hogy mi, splitiek valamennyien egy kicsit őrültek vagyunk, mégis kiröhögtek, amikor felvetettük, hogy bobozni szeretnénk és az olimpiai indulás a célunk. A kvótát decemberben, Lake Placidben szerezte meg a kvartett, melynek legismertebb alakja Igor Boraska, a sydneyi játékokon bronzérmes evezős nyolcas tagja.

Az ARD és ZDF német állami televíziókban a Salt Lake City-i téli olimpia alatt a legolcsóbb 30 másodperces reklámblokk 9, a leg-drágább 27 ezer euróba kerül. Hirdetési szempontból a délelőtt 10 és 13 óra közötti időszak a legértéktelenebb, a legtöbbet 19-től 20 óráig kell fizetni. A német jogszabályok nem engedélyezik, hogy az állami csatornákon 20 óra után reklámot sugározzanak. Az ARD és a ZDF összesen 300 órát közvetít a játékokról.

Ha nem változik az időjárás, ve-szélybe kerülhet a sílövők és a sífutók versenyeinek megrendezése a jövő pénteken kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián. A két sportág viadalainak otthont adó, az ötkarikás stadiontól 70 kilométerre található pályán ugyanis az elmúlt napokban mínusz 25 fokos hideget mértek. A szabályok szerint a határ mínusz 20 fok, ilyen hidegben még sor kerülhet az erőpróbákra.

A téli olimpia szervezői elárulták: a városban és környékén még mintegy 30 ezer szabad szállodai férőhely található. Bár a rendezők mindent elkövetnek a versenyek biztonságos lebonyolításáért, úgy tűnik, hogy a szurkolókat visszatartja egy esetleges terrortámadás rémképe. Az ötkarikás esemény központjában, Utah állam fővárosában is még körülbelül 6600 ágy vár gazdára. A régió turisztikai irodája eddig 23 ezer helyet értékesített.

A szervezőbizottság (SLOC) bejelentette, hogy az 1.7 millió jegyből még 120 ezret nem sikerült értékesíteni. Lehet belépőt kapni, többek között, a megnyitóünnepségre is, összesen 260-at a legdrágább kategóriában, 885 dolláros áron. A 78 versenyszám 167 eseményének a felén már biztos, hogy telt ház lesz. A szurkolók eddig az átlagosnál kevésbé érdeklődtek a sílövő és sífutó versenyek iránt, de a női jégkorongtorna döntőjére és a gyorskorcsolyázónők 1500 m-es vetélkedésére is van még jegy. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?