Futballakadémia Buzitán

<p>Buzita. Tavaly Buzita lett az Európai Gólyafalu. Egy német természetvédő szervezet adományozta a címet az ezerkétszáz lelket számláló településnek, ahol kiemelkedően sokat tettek a gólyaállomány megóvásáért. De nem csak ez teszi híressé a Kassától huszonhat kilométerre délnyugatra fekvő határmenti községet: 2011 júliusában ugyanis labdarúgó-akadémiát alapítottak.</p>

ÁBEL GÁBOR

Mohňanský József, Koleszár István és Mohňanský Csilla ötletgazdák elképzelése az volt, hogy lehetőséget nyújtsanak a foci iránt érdeklődő fiataloknak, akikből egykoron néhányan neves játékosokká válhatnak. „Hat évvel ezelőtt felnőttcsapatunk még ádáz küzdelmet vívott a III. ligába kerülésért, s mindössze négypontos hátránnyal zártunk a listavezető mögött. Aztán a 2010/2011-es évadban maradtunk a kelet-szlovákiai IV. liga déli csoportjában, ám az akkori vezetőség rendre alattomos támadásoknak volt kitéve. Tagjai a helyzet tarthatatlansága miatt végül is úgy döntöttek, hogy az őszi idény befejeztével átadják a stafétabotot másoknak. A klubirányítást azonban senki sem vállalta magára, és ezzel befellegzett a felnőttfocinak” – vázolta a kialakult helyzetet Mohňanský József buzitai polgármester, aki sportvezetőként több mint két évtizede serénykedik a faluban. Aztán álmodtak egy nagyot, és fociakadémiát nyitottak. Eredetileg azt szerették volna elérni, hogy minden gyerek élvezhesse a játékot, kipróbálhassa képességeit. Hamar megmutatkozott a merész vállalkozás eredménye, gyorsan elterjedt a híre. Egy-két év leforgása alatt három korosztályos, versenyképes csapatot is létrehoztak. A szülők körében is sikert arattak, hiszen más hasonló intézménnyel ellentétben a gyerekek utaztatása is meg van oldva. Kisbuszt küldenek minden érintett településre, és hozzák-viszik a játékosokat.

„Megfizethetetlen szakmai kapcsolatok kiépítésére is sor került a magyarországi élvonalban szereplő DVTK-val. Csapataink állandó vendégei a piros-fehérek utánpótlástornáinak, és a diósgyőri fiatalok is gyakran eljönnek hozzánk egy-egy barátságos mérkőzésre vagy kupanapra. A tél folyamán öt korosztályos csapatunk tíz alkalommal vett részt Diósgyőrött és Cigándon teremfocitornán. Nagy örömömre szolgál, hogy nemrég megalakult a nyolc-, kilenc- és tízévesek alakulata is, így jelenleg nyolc csapattal dolgozunk. Két évvel ezelőtt Szepsiben is nyitottunk egy kihelyezett csoportot, tíz- és tizenegy évesek részvételével” – tájékoztatott a polgármester.

Kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet az U13-as és az U15-ös csapat, amely a kelet-szlovákiai II. liga A csoportjában szerepel, a fiatalabbak listavezetők, az idősebbek pedig a tizedik helyen állnak. A közelmúltban a kezdőket benevezték a Kassa-vidéki területi bajnokságba. Érdekesség, hogy az őszi zárófordulóban 8:1-re lelépték a listavezető szepsieket, méghozzá azok otthonában. Valamennyi korosztálynál szakképzett edzők irányítják a munkát, akik megérdemlik nevük megemlítését: Gazsi Tibor, Ľuboš Köteleš, Borbély Attila, Koleszár István, Marián Rebej és Vladimír Krompaský. A hazaiakon kívül egyébként tornai, somodi, szepsi, csécsi, makranci, nagyidai, perény-hími, tornyosnémeti, hidasnémeti és telkibányai focisták is az akadémia tagjai.

„Hétvégeken pezsgő élet folyik a pályán, ami remélem, némiképp kárpótolja a szurkolókat a felnőttfociért. Állandóan azt sulykolom védenceimbe, hogy a sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. Sok mindenre megtanít” – húzta alá Mohňanský József, aki a Buzitai Labdarúgó-akadémia klubelnöki tisztségét is betölti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?