Fortuna istene

<p>A Fradinak játszania sem kellett ahhoz, hogy lemaradjon az Európa Ligáról, a Siófok folytatja feltámadását.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Ahogy mindig, ezen a héten is meg lehetne tölteni sokat mondó edzői nyilatkozatokkal az NB I-es összefoglalónkat. Prukner Lászlótól (Kaposvár) például megtudtuk, hogy számára a Paks elleni mérkőzésen „az eredmény volt a legfontosabb”. Még szerencse, hogy a Kaposvár 1:0-ra nyert. Nem kertelt Kovács László sem, a Pápa mestere így értékelte a Siófok elleni vesztes mérkőzést: „Fortuna istene büntetett minket”. Fogalmunk sincs, kire gondolhatott Fortuna istene kapcsán. Fortuna ugyanis – a római mitológia szerint – maga az isten, még pontosabban az istennő. Egyébként ezek az edzői nyilatkozatok nem is annyira viccesek. Sőt, számunkra inkább szomorúak. Szomorúak, mert tökéletesen jellemzik a magyar edzői elit szellemi színvonalát.

Két klubnál eközben szabályos bohózat zajlik, a balkáni jelző is kevés, hogy leírjuk, mi folyik Újpesten és Egerben. A lila-fehéreknél teljes a csőd, a csapat 1:0-ra kikapott a Haladástól, tavaszi előadása továbbra is gyalázatos. Nézők nincsenek (a Haladás ellen 2284-et számolt össze a rendszer), futball nincs. Új edző viszont van: nyártól Kozma István, a klub egykori legendája irányítja az együttest. Élmezőnyt, látványos focit ígér. Egerben eközben napról napra változik a helyzet. Az egyetlen jó hír, hogy az egriek szombaton megérkeztek Kispestre (most éppen Vojtekovszky Csaba volt az edzőjük), és lejátszották soros bajnokijukat. Kikaptak 3:0-ra, de ez nem számít, Marco Rossi, a Honvéd edzője is azzal kezdte értékelését, hogy megköszönte az egrieknek, hogy egyáltalán kiálltak a mérkőzésre.

S akkor nézzük az utolsó forduló előtti állást. A bajnok Győr mellett a kupagyőztes Debrecen is indulhat a nemzetközi porondon. Az Európa Ligában még két másik hely kiadó, s ezeket a tabella második és harmadik helyezettje kapja meg (ha a DVSC ezen helyek valamelyikén végez, akkor a negyedik is EL-induló). A jelenlegi második Videoton indulása szinte biztos, főleg, ha a lapzárta után játszott kecskeméti meccsén legalább egy pontot szerez. Ugyanez érvényes a Honvédra: ha a csapat a 30. körben pontot szerez Szombathelyen, biztosan ott lesz az Európa Ligában. Az MTK esélyei jelentősen csökkentek a hétvégi, győri vereséggel. A kék-fehérek csak akkor juthatnak ki Európába, ha az utolsó körben megverik a Debrecent, a Honvéd pedig kikap a Haladástól (ráadásul az egyik mérkőzésen legalább kétgólos különbségnek kellene kialakulnia). A kispestiek szombati győzelmével egy dolog biztosan eldőlt: a Fradi ősszel nem indulhat az EL-ben. Azonos pontszám esetén az NB I-ben a győzelmek száma rangsorol, és a 15 győzelemmel álló Honvédot a szombaton még csak 12-nél járó Ferencváros semmiképpen sem előzheti már meg.

Továbbra sem tudjuk viszont, hogy ki követi a másodosztályba az Egert. Az utolsó hét mérkőzéséből ötöt behúzó Siófok szombaton 1:0-ra nyert közvetlen riválisa otthonában, Pápán, így még megmaradt az esélye a túlélésre. A helyzet pofonegyszerű: ha hétvégén a Siófok legyőzi az Újpestet, a Pápa pedig nem szerez három pontot Diósgyőrben, akkor a Siófok kielőzi a Pápát, és továbbra is élvonalbeli marad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?