Főpróba a sorsdöntő bukaresti vb-selejtező előtt

Budapest |

<p>Ma este (20.30) a magyar válogatott előkészületi mérkőzésen Csehország csapatát fogadja a budapesti Puskás-stadionban. Barátságos meccs, komoly téttel: ez lesz a magyar főpróba a románok elleni szeptemberi vb-selejtező előtt.</p>

„Csak a cseh meccsel foglalkozunk, aki túl messzire néz, hamar megbotlik” – így próbálta elhitetni Egervári Sándor szövetségi kapitány az újságírókkal, hogy egyelőre nem gondol a románok elleni, szeptember 6-i világbajnoki selejtezőre, amely a pótselejtezőt érő 2. helyről dönt majd a „magyar csoportban”. Azt viszont ő is tudja, hogy a csehek legyőzése megerősítené a játékosok hitét a sorsdöntő bukaresti összecsapás előtt, éppen ezért a ma esti meccs nem a kísérletezésről fog szólni.

Örömteli hír, hogy mindegyik meghívott játékos egészséges, s a nyáron klubot váltó futballisták közül többen is jó formában kezdték a szezont. Szalai Ádám (Schalke 04) az előkészületi mérkőzéseken is remekelt, a Bundesliga nyitányán pedig fontos gólt lőtt a Hamburgnak; Varga József (Middlesbrough) egy hét alatt három tétmeccset (két bajnoki, egy angol Ligakupa) játszott; s egyelőre Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth) is dicséri a német másodosztály légkörét (bár eddig csak egy kupameccsen kapott szerepet).

Böde Dániel (FTC) egyelőre adós a góllal az új szezonban, Dzsudzsák Balázs viszont már letöltötte eltiltását, s hétvégén ismét kezdőember volt a Dinamo Moszkvában (csapata 1:0-ra legyőzte a Terek Groznijt), Lovrencsics Gergőt (Lech Poznan) pedig Lengyelországban beválasztották a forduló válogatottjába.

„Két könnyített edzés, egy tét nélküli meccs, aztán mindenki visszatér a klubjába” – így foglalta össze a legnagyobb példányszámú cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes publicistája, hogy mi várható a magyar–cseh válogatott mérkőzéstől. A csehek eddig felemásan teljesítettek a 2014-es vb-selejtezőkön, Olaszország és Bulgária mögött csoportjuk 3. helyén állnak, s mivel sorsolásuk nem túl kedvező – közvetlen riválisaikkal idegenben játszanak –, ezért csak a pótselejtezőben reménykedhetnek.

Túlzás lenne tehát azt állítani, hogy a cseh közvélemény futball-lázban ég, ráadásul az augusztusi időpontot sem a szövetségi kapitányok, sem a játékosok nem szeretik (éppen ezért a FIFA törölni fogja naptárából, a februári dátummal együtt). Ilyenkor kezdődnek ugyanis a topligák, s ilyenkor dúl a harc az európai kupaporondon a főtáblás helyekért. A cseh válogatott két húzóembere, Petr Čech (Chelsea) és Tomáš Rosický (Arsenal) is fontosabbnak tartja a hétvégi angol ligarajtot a budapesti barátságos meccsnél, ezért nem is tagjai a cseh keretnek. Csak tegnap este csatlakozott a csapathoz a 21 éves Matěj Vydra, aki hétfőn este még Angliában intézte szerződése részleteit – Vydra az Udinese futballistája, tavaly kölcsönjátékosként az angol második ligás Watfordban házi gólkirály lett (20 találattal), az idei szezont pedig az élvonalbeli West Bromwichban tölti majd, szintén kölcsönben.

Michal Bílek cseh szövetségi kapitánynak tekintettel kell lennie a négyfős pilseni különítményre is (Limberský, Procházka, Hořava, Darida), a Viktoria Plzeň programja ugyanis rendkívül sűrű, az elmúlt egy hónapban kilenc tétmeccset (!) játszott, a következő két hétben pedig a BL-csoportkörért küzd a szlovén Mariborral (a cseh bajnokságban ráadásul szombat este Plzeň–Sparta csúcsrangadó következik).

Tegnap még Bílek sem tudta, kiknek szavaz bizalmat a magyarok ellen, bár az biztosnak tűnik, hogy elöl kipróbálja a Vydra–Kozák csatárduót. Előbbi gyors, robbanékony támadó, Libor Kozák (Lazio) pedig robusztus, jól fejelő erőcsatár (Karel Brückner irányítása alatt ideálisan működött ez a fajta munkamegosztás a Baroš–Koller kettős esetében).

A ma esti meccset a világ egyik legismertebb futballbírója, az angol Howard Webb vezeti.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?