Fogynak a nagyágyúk

Melbourne. Kedden sem szakadt meg a férfi verseny legjobbjainak rossz sorozata az ausztrál nyílt teniszbajnokságon: ezúttal a világelső Hewitt okozott csalódást rajongóinak. Szlovákia mérlege két győzelem (Kučera, Husárová), Magyarországé felemás (két-két továbbjutás és kiesés).

Győztes és legyőzött. Wheeler (jobbról) Clijstersnek gratulál. TASR/AP-felvétel Még vasárnap, órákkal a főtábla nyitánya előtt a címvédő, s 3. helyen kiemelt amerikai Andre Agassi csuklósérülése miatt visszalépett, folytatódott hétfőn a brazil Gustavo Kuerten (2.) búcsújával, míg a második játéknapon a világelső helyi kedvenc, Lleyton Hewitt győzelmi álmai foszlottak semmivé. A tavalyi US Open ausztrál győztese a múlt héten bárányhimlős volt, de a betegség sem tökéletes magyarázat a spanyol Alberto Martin elleni vereségre. Hewitt előtt utoljára 11 és fél évvel ezelőtt Stefan Edberg esett ilyen korán első kiemeltként Grand Slam-tornán: az 1990-es amerikai nyílt bajnokságon 6:3, 7:6, 6:2-es vereséget szenvedett a szovjet Alekszander Volkovtól.

Teljes szlovák siker hozott a második játéknap. Janette Husárová az orosz Krasznoruckaja helyett végül az új-zélandi Nol ellen játszott, és alig egy óra alatt diadalmaskodott. Hatalmas fölényéről a győztes ütések aránya (21:4) is sokat elárul. A 2. fodulóban a szlovák teniszezőnő a horvát Majolival találkozik. Karol Kučera a 27. helyen kiemelt holland Schalkent búcsúztatta. Valamennyi mutatóban ellenfele fölé kerekedett. „Főleg az első játszmában közelítettem legjobb ausztáliai teljesítményemet” – értékelte a mérkőzést Kučera. A huszonhét éve pozsonyi kiválóság a folytatásban a volt világelső chilei Riosszal mérkőzik. Eddig hétszer játszottak, és Kučera szempontjából 3:4 az állás.

A hétfőn búcsúzó Kapros Anikó után kedden újabb négy magyar mutatkozott be egyesben. A hagyományos világranglista 93. helyén álló Sávolt Attila a vártnál jóval nagyobb, 3 óra 13 perces csatában győzött a selejtezőből érkező francia Olivier Patience (272.) ellen. A magyar játékos ellenfele a legjobb 32 közé kerülésért a 11. helyen kiemelt svájci Roger Federer lesz, aki a szebb napokat is megélt amerikai Michael Changot búcsúztatta. A világranglista 57. helyén álló Mandula Petra 1 óra 13 perces mérkőzésen legyőzte a német Anca Barnát (92.), s bekerült a legjobb 64 közé. A magyar játékos a 2. fordulóban a thaiföldi Tanasugarn ellen lép pályára. Mandula rosszul kezdett, de 0:3 után sorozatban 5 játékot nyert, s végül 34 perc alatt jutott játszmaelőnyhöz. A folytatásban 3:3-ig együtt haladt a két teniszező, ekkor a magyar a mérkőzés során harmadszor is elnyerte ellenfele adogatását. Az utolsó játékban a német két meccslabdát hárított, de nem tudta megakadályozni a francia nyílt bajnokság tavalyi negyeddöntősének továbbjutását. Kuti Kis Rita (80.) számára a végállomást jelentette a nyitó kör, 2 óra 8 perc alatt kikapott a görög Eleni Danilidutól (81.). A világranglista 109. helyén álló Gubacsi Zsófia 54 perc alatt még előnyhöz jutott az ausztrál Nicole Pratt (45.) ellen, de a sok rontás miatt nem tudott győzni a közel 2 órás mérkőzésen.

EREDMÉNYEK

1. forduló, férfi egyes: Sávolt–Patience 6:3, 3:6, 6:3, 3:6, 6:4; Sampras (8.)–Nieminen (finn) 6:3, 6:3, 6:4; Federer (11.)–Chang 6:4, 6:4, 6:3; Martin–Hewitt (1.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6; Szafin (9.)-Dupuis 7:5, 6:4, 6:2; Kučera–Schalken (27.) 6:1, 6:4, 1:6, 6:1; Escudé (30.)-Reid 1:6, 6:1, 6:4, 6:4; Rios–Grabb 6:2, 6:0, 5:7, 6:4. Női egyes: Danilidu–Kuti Kis Rita 4:6, 7:6, 6:4; Capriati (1.)–Talaja (horvát) 6:4, 6:1; Henin (6.)–Kurnyikova 6:2, 7:5; Pratt–Gubacsi 6:7, 6:2, 6:3; Mauresmo (7.) –Lee 6:1, 6:0; Mandula Petra–Barna 6:4, 6:4; Majoli–Sanchez-Vicario 6:4, 7:5; Clijsters–Wheeler 6:2, 6:1; Husárová–Nol 6:1, 6:0.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?