Fiatalos sportágak felé is nyitni akar a NOB

<p>Nagyobb elismertség, több érdeklődő, bőkezűbb támoga- tások &ndash; rengeteg előnnyel jár, ha egy sportág szerepel az olimpiai műsorban.</p>

Nagyobb elismertség, több érdeklődő, bőkezűbb támoga- tások – rengeteg előnnyel jár, ha egy sportág szerepel az olimpiai műsorban.

Nem meglepő, ha a szövetségek megrémülnek, ha szóba kerül, hogy sportáguk kikerül a programból. Vannak azonban olyan sportágak is, amelynek képviselői éppen azért írnak petíciót, hogy ne legyenek ott a játékokon.

Mi jut eszünkbe, ha azt halljuk, kötélhúzás? Gyerekkorunk poros tornatermei, ahol a B osztályt próbáltuk legyőzni gyereknapon? Pedig valamikor komoly sportág volt, amely 1900-tól 1920-ig szerepelt az olimpiák műsorán. De a múlt század első felében ötkarikás sportág volt a lovaspóló vagy a lacrosse is.

Érdekes utat járt be a tenisz és a golf – az olimpiai mozgalom hajnalán mindkettő szerepelt a műsorban, majd évtizedekre kiesett onnan, mára azonban ismét részese az ötkarikás programnak.

Ahhoz, hogy egy sport ott lehessen egy olimpián, négy kontinensen és legalább 75 országban kell űzniük. Ez a hivatalos meghatározás, de vannak egyéb kritériumok is – az egyik fő szempont, hogy a tévétársaságok számára is vonzó legyen a sportág, és azok a nézők is értsék a szabályait, akik csak négyévente, az olimpiák alatt ülnek a képernyők elé. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagyon komolyan veszi a nemek esélyegyenlőségét is.

Négy éve a birkózás olimpiai léte került veszélybe, többek között az átláthatatlan bírói döntések és a nők hátrányos megkülönböztetése miatt. A nemzetközi szövetség komolyan vette a fenyegetést, komoly változtatásokat eszközölt, így a következő két ciklusra biztosított a sportág olimpiai jövője.

De rendre megkérdőjelezik egy másik hagyományos magyar sikersportág, az öttusa olimpiai létjogosultságát is – itt is változott a lebonyolítási rend, míg évtizedekkel ezelőtt az öt számot öt külön napon rendezték, ma sokkal inkább közvetítésbarát módon, egy nap alatt lezavarják az összes számot, a futást és a lövészetet ráadásul a nagyobb izgalmak érdekében összevonták.

A program változása egyes sportágakon belül konkrét versenyszámokat is érinthet. Kajak-kenuban a tokiói játékokon hat férfi- és hat női versenyszám lesz, Rióban még 8:4 volt az arány a férfiak javára. Vízi szlalomban a következő olimpián már két férfi- és két női szám lesz, Rióban még 3:1 volt az arány, a váltás kárvallottjai a férfi C2-esek, akik kikerültek az olimpiai műsorból. Szlovákia igencsak bánkódik emiatt, hiszen ebben a számban négy olimpiai aranyat szerzett, Rióban Ladislav és Peter Škantár győzött.

De néhány hete veszélyben forgott az 50 km-es gyaloglás is, amelynek címvédője a szlovák Matej Tóth. Ennek a számnak a fő „hátránya”, hogy négy órán át tart, ilyen hosszú közvetítések ritkán kötik le a nézőket. Más kérdés, hogy éppen Rióban nagyszerű, fordulatos versenyt láttunk a leghosszabb távon. Az 50 km végül egyelőre megmenekült, Tóth utólag bevallotta, a visszavonulás is megfordult a fejében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Agenda 2020 elfogadásával lehetővé tette, hogy rugalmasabban változzon az olimpiai program, és a házigazda is dönthessen egyes sportágak besorolásáról. A tokiói olimpián a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball is szerepelni fog a programban.

A karate már régóta szeretne bekerülni az olimpiai műsorba, a sportmászás és a gördeszkázás besorolását azonban már nem fogadta osztatlan lelkesedés. Bár egyértelmű a NOB szándéka, hogy a „fiatalos sportágakkal” a következő generációkat is az olimpiai mozgalom felé fordítsa, és egy olyan réteget is megszólítson, amelyet korábban nem hozott lázba az olimpia, a gördeszkás közösség egy része azonban úgy vélekedik, a gördeszka „nem sportág, hanem életstílus”, amit csak megfertőzne az olimpiai versengés.

A mászók örömmel fogadták, hogy az olimpiai műsorba kerültek, de bizonytalanok, mert jelenlegi versenyeiken három különböző kategóriában indulnak – időre mászás, falmászás (kötél nélküli mászás 4-5 méteres magasságba, a versenyzők matracra esnek) és lead (itt kötéllel van biztosítva a mászó, és akár 15–25 méter magasságba is másznak a versenyzők). Az olimpiai versenyszám viszont ennek a három számnak a kombinációja lesz, vagyis a specialistáknak a többi számot is el kell sajátítaniuk, hogy legyen esélyük. „Ez olyan, mintha a maratonistáknak százméteres síkfutásban is jól kellene teljesíteniük az olimpián” – írta egy szaklap.

Az azonban biztos, ha egy sportág az olimpiai programba kerül, az egész világon megismerik, néhány ötkarikás ciklus elteltével pedig teljesen meghonosodhat. A triatlon például csak 2000 óta olimpiai sportág, ma viszont már senki nem kérdőjelezi meg a létjogosultságát. (bt)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?