Féltáv után a Dakar-rali: ez nem Peterhansel és Benavides éve

Dakar

Harmadik alkalommal rendezik Szaúd-Arábiában a Dakar-ralit, a tavalyihoz képest jelentősen megváltoztatott útvonalon. A verseny felénél járunk, így összefoglaltuk az eddigi legfontosabb eseményeket.

Nasszer Al-Attijah negyedik Dakar-győzelmére hajt az autósok között. A Toyota Gazoo csapat tagjaként navigátorával, Matthieu Baumellel már az első naptól kezdve vezetik az összetett versenyt, és a táv második felét kényelmes előnnyel kezdik. „A győzelemről nehéz beszélni, a Dakar az Dakar. Jó tempóra van szükségünk. Anélkül folytatjuk, hogy visszavennénk, mert akkor jönnek a hibákˮ – nyilatkozta a katari versenyző.

Legnagyobb riválisa, a címvédő Stephane Peterhansel esélyei már az első versenynapon elszálltak, mikor az elektromos meghajtású Audijának kiszakadt a hátsó felfüggesztése. Bár meg tudták javítani, az erre kiszabott időkeretbe nem fértek bele, ezért időbüntetést kaptak. A csapattal mégis úgy döntöttek, folytatják a ralit. Döntésük kapóra jött csapattársának, a másik Audit vezető Carlos Sainznak, akit egy megkárosodott alkatrésszel segítettek ki a negyedik napon.

Sebastien Loeb egy szakaszgyőzelemmel a zsebében a hatodik napon engedte át összetettbeli második helyezését a szaúdi Jazid Al-Radzsinak, miután 15 percet vesztett navigációs gondok végett. Bár az idei versenyre Fabian Lurquin személyében Loeb új navigátorral vágott neki, az ilyen időveszteségek megszokottak a Dakaron. Ugyancsak meg kell említeni a váltóproblémáját a harmadik szakaszon, aminek következtében csupán kétkerék meghajtással kellett bevánszorognia a célba, rengeteg időt veszítve. Érdekesség, hogy csapata, a Bahrain Raid Xtreme csakis bioüzemanyagot használ az idei versenyen.

A motorosoknál Sunderland, Walkner és Sanders volt a sorrend vasárnapig, de akkor Sanders nem indulhatott el kézsérülés miatt. A verseny teljesen nyitott, még a hetedik helyezett is tíz percen belül van az első mögött. A szlovák Štefan Svitko a hetedik helyen várja a folytatást, és több világklasszist is maga mögött tudhat jelenleg, beleértve a tavalyi győztes Benavidest, aki jelenleg csak a 15.

Minden bizonnyal a kétkerekűeké a legmegterhelőbb kategória. Az első nap elég kaotikusra sikeredett, miután többen is tévesen értelmezték az útvonalat. A helyes irányt kereső motorosokból valóságos tömeg alakult ki 70 kilométerrel a cél előtt, ami nem kis aggodalomra adott okot a szervezőknek, mivel az autósok útvonalát is keresztezte a szakasz. A legnagyobb kihívást azonban a hatodik nap tartogatta, amikor a tervezett 402 km-es távból csupán 101-et tartottak meg. Miután az üzemanyag-újratöltőponton a versenyzők egyeztettek a szervezőkkel, versenyzésre alkalmatlannak nyilvánították a pályát és törölték a hátralévő részt. Erre azért volt szükség, mert az aznapi útvonalat részben fedte az előző napi autós és kamionos vonal, és a négykerekűek által kijárt barázdák életveszélyessé tették az utat. Erről Ross Branch a saját bőrén győződhetett meg, akit helikopterrel szállítottak el a bukása után. Szerencsére a botswanai versenyzőnek nem esett komoly baja, de a versenyt fel kellett adnia.

A kamionosok között újra érvényesül a Kamaz-dominancia. Fölényüket jelzi, hogy mindeddig csak kétszer állt a dobogón más csapat kamionja. Szotnyikov két szakaszgyőzelem és három második hely után vezet, őt további két orosz Kamaz csapat követi.

A Quadosoknál a francia Alexandre Giroud, az SSV kategóriában a brazil De Oliviera vezet.

Második alkalommal van a Dakaron „Classicˮ kategória. Itt a 2000 előtti versenyeken szereplő járművek másolatai vagy a felújított darabok indulhatnak. Az időt nem számolják, csak pontokat osztanak, ez alapján alakul az összetett sorrendje.

A küzdelem hétfőn a nyolcadik szakasszal folytatódik. Az idő előrehaladtával egyre nő a technikai meghibásodás és a vezetői hiba esélye, így a kategóriák éllovasai sosem érezhetik biztosnak pozíciójukat.

Csaszny Péter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?