Felipe Massa nyerte az Európa Nagydíjat

Valencia |

<p>Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei 12. futamát, az Európa Nagydíjat. A második helyen a brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), a harmadikon pedig a lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) végzett Valenciában.</p>

Az idei negyedik sikerét arató Massa rajt-cél győzelmet aratott a városi viadalon, amely első ízben szerepelt az autósport elitkategóriájának programjában. Valencián kívül egyedül Monte-Carlóban rendeznek városi F1-es futamot.
Hamilton a második helyével továbbra is vezeti a pontversenyt. A címvédő Kimi Raikkönen Ferrarija 14 körrel a vége előtt meghibásodott, ezért a finn pilóta kénytelen volt feladni a viadalt, s ezzel Massa a második, csapattársa pedig a harmadik az összetettben.
Nagyobb gond nélkül lezajlott a rajt, Massa megtartotta első helyét, mögötte pedig Hamilton és Kubica robogott, Ra:ikkönen viszont egy helyet visszacsúszott, mert Kovalainen megelőzte. Egyedül a hazai közönség előtt szereplő Fernando Alonso járt pórul: a spanyol pilóta Renault-ját hátulról eltalálta a japán Nakadzsima Kazuki, s ezzel a kétszeres világbajnok számára befejeződött az Európa Nagydíj.
Elsőként Massa (14. kör) cserélt kereket, majd két körrel később Hamilton is benzint vételezett, de nem tudott Massa elé kerülni. Nem sokkal később Raikkönen, Kubica és Kovalainen is a boxutcában járt. A kerékcserék után "helyreállt a rend", változatlan volt a helyzet az élbolyban. Féltávnál továbbra is Massa, Hamilton, Kubica volt a sorrend.
Huszonegy körrel a zárás előtt Massa másodszor is kereket cserélt, ám amikor ki szeretett volna hajtani, majdnem összeütközött a német Adrian Sutillal, a Force India német versenyzőjével, aki szintén kifelé igyekezett a boxutcából. A versenybíróság megvizsgálta a történteket és úgy döntött, hogy a viadal után hozza meg határozatát az ügyben.
A zárás előtt 14 körrel Raikkönen is tankolt, ráadásul szinte egy időben Kovalainennel. A finn nagy sietségében nem várta meg, amíg a kezelő kihúzza a csövet. Elrántotta a szerelőt, aki a földre zuhant. A kezelőt, akit ráadásul a légterelő és a kerék is megütött, hordágyon vitték el. Egy körrel később Raikkönen is pórul járt: füstölni kezdett alatta a Ferrari és a finn vb-címvédő feladta a versenyt. Tíz körrel a zárás előtt változatlanul Massa vezetett, mögötte Hamilton és Kubica száguldott. A hajrában már nem változott a sorrend az élen.
- Nagyon boldog vagyok, hogy a számomra nagyon kellemetlen emlékű Magyar Nagydíj után itt sikerült nyernem - mondta a verseny után Massa. "Én voltam az időmérőn a leggyorsabb, a versenyen is nekem volt a leggyorsabb köröm és ezúttal a végét is bírta az autóm. Az egész csapat fantasztikus munkát végzett, sokat gondolkoztunk azon, hogy milyen gumival kezdjünk, szerencsére sikerült jó döntést hoznunk. Kimi autójával viszont sajnos voltak gondok, sokat kell még dolgoznunk azért, hogy mindkettőnk kocsija megbízhatóbb legyen."
Massa a bokszutcában majdnem összeütközött Sutillal. "Egymás mellett haladtunk, nem akartam kockáztatni egy ütközést, ezért elengedtem. Ilyen helyzetek előfordulnak, nem volt vészes. Szerintem Sutilnak kellett volna engem elengednie, de az a lényeg, hogy nem lett semmi baj. Biztos vagyok benne, hogy legközelebb Sutil ügyesebben kezel majd egy ilyen helyzetet." (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?