Fél pontra a kupaelsőségtől

<p>Hajszálnyi különbséggel, mindössze fél ponttal kapott ki tavaly a Szlovák Kupában, így vetélytársát hirdették ki az ország legjobb junior kenusának. Fekete Roland ettől még nem lett rosszabb versenyző. Nem titkolja, jó lett volna nyerni, mint néhány éve, amikor tizenhat évesen lett korosztálya legjobbja. Máig ezt tartja legnagyobb sikerének.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Januárban azonban más tölti ki hétköznapjait: délelőttjei egy pozsonyi szakközépiskolában telnek, délután meg jön az edzés, az idei győzelmek megalapozása, este tanulás. „Vízre még nem járunk ilyenkor. Erősítünk, futunk, időnként a csónakházban és környékén, de legtöbbet a tanmedencében töltünk. Nem nagyon kedvelem, de fontos a technika csiszolására – részletezi. – Hasonló, mint ha vízen lennénk, de a természet kínálta környezetet nem pótolja.”

Egyáltalán nem volt rossz éve 2012. Sőt! Kenu egyesben az országos bajnokságon két távon – ötszáz és kétszáz méteren – győzött, ezer méteren második lett. „Nyáron nagyon fájt a vállam, még edzeni se tudtam úgy, ahogy kellett volna. Mire felépültem, már csak alig másfél hetem maradt a bajnokságig – említi a kellemetlen előzményt. – Ötszáz a kedvenc pályám, de a kilométerem is erős, most azonban hiányzott az erő, a kitartás. Mivel olimpiai táv az ezer és a kétszáz méter, így ezekre is odafigyelek, mert a jövőben esélyt kínálnak a sikerekhez. Hogy milyen jól megy az ötszáz méteren, azt az is bizonyította, hogy másfél hajóval nyertem az országos döntőt. Kétszázon viszont csak a kenum orrával értem korábban a célba. Kétezred másodpercnyi különbséggel.”

Öccse, Dávid is kenuzik. Ő csak tizenhárom éves. „Éppen múltkor edzettünk először együtt, pontosabban mi mutattuk a fiatalabbaknak az evezési technikát. Dávid utána nem mondott semmit, de láttam rajta, hogy tetszett neki – tér vissza egy érdekességre, majd tavalyi nemzetközi szereplését említi. – Kenu kettesben indultam klubtársammal, Tarcsi Dáviddal a portugáliai junior Eb-n. Egy kilométeren és ötszázon rajtoltunk, de nem jutottunk döntőbe. Egy évvel korábban négyesben szerepeltem az Eb-n, Tarcsival és két novákyi sráccal egy hajóban. Túl fiatalok voltunk még a mezőnyben, nem sikerült feltörni.”

Fekete Roland nyolc éve került a kajak-kenu hatalmába, három évet kajakozott, aztán térdelt a kenuba. „Szeretnék egyszer kijutni az olimpiára. Már a 2016-os riói is aktuális, de addig még rengeteget kell dolgozni, edzeni – közli búcsúzóul. – Továbbra is somorjai színekben folytatom, de tavasztól a trencséniekkel járunk edzőtáborozni. Szeretek kenuzni, hiszen jó a természetben, a friss levegőn, és kikapcsolódásnak is megfelel. Ameddig lehet, megpróbálom. Ott lebeg előttem az olimpiai részvétel.”

Roland idén már a felnőttek között folytatja, a sikeres juniorévek után Tarcsival és Fehérrel lép erős klubtársaik, Tóth Kristóf és Csenkey Ádám és a többi szlovákiai kenus közé. Lehet ebből nagy somorjai rivalizálás. Ami a fiúk fejlődését is felgyorsíthatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?