Fed-kupa: a vártnál nagyobb csata

A fiatal orosz válogatott várat-lanul jól játszott Pozsnyban.

A fiatal orosz válogatott várat-lanul jól játszott Pozsnyban. Lapzártakor még tartott a Szlovákia–Oroszország tenisz Fed-kupa-mérkőzés.

A szombati program nyitómérkőzésén debütáló Viktória Kužmovának nem sikerült győzelemmel indítania: két szettben kikapott az oroszok első számú játékosától, Natalija Vihljancevától (6:4, 6:2). Az első szett hullámzó játékot hozott. A játszma elején, 1:1-es állásnál még Kužmová került előnybe, de nem sokkal később visszajött az orosz – 3:3. Mindez olyannyira megzavarta a fiatal szlovák teniszezőt, hogy Vihljanceva 4:3-as vezetésénél elveszítette az adogatását – 5:3. Az orosz teniszező nem tudta kiszerválni, Kužmovának pedig nem sikerült a szettben maradni, így 6:4-re lett az első játszma Vihljanceváé. Utóbbi a második játszmában teljesen uralta játékot, s első mérkőzéslabdáját értékesítve 6:2-vel lezárta a második szettet és a találkozót.

Egy héttel korábban, Szentpétervárott már találkozott a két teniszező, akkor a kassai lány győzött. Most viszont Kužmová is elismerte ellenfele jó teljesítményét: „Vihljanceva nagyon jól játszott, nagyon kevés hibát vétett. Ez egy teljesen más mérkőzés volt, mint a múlt heti: akkor nekem sikerült minden, most pedig neki. Igyekeztem nem gondolni arra, hogy ez az első Fed-kupa-mérkőzésem, de így sem az elképzeléseim szerint alakultak dolgok” – nyilatkozta a meccs után Kužmová.

A második mérkőzésen Magdaléna Rybáriková szoros, fordulatokkal tarkított, háromszettes csatában (5:7, 6:3, 6:4) tudta legyőzni Anna Kalinszkát. A találkozót a hazai kedvenc remek ütemben kezdte, hamar eljutott 3:1-es vezetésig. Kalinszka azonban agresszív szerváinak és küzdeni akarásának köszönhetően fordítani tudott, s végül 7:5-re meg is nyerte az első szettet. A második játszma sem indult a szlovák elképzelései szerint: Kalinszka 3:1-re elhúzott. Ekkor azonban Rybáriková pontosabban kezdett játszani, hosszú, agresszív labdákkal mozgatta ki ellenfelét. Ennek a taktikának köszönhetően zsinórban öt játékot begyűjtve fordította meg a második szettet – 6:3. A harmadik játszma elején is hátrányba került a szlovák – 3:1-es Kalinszka-vezetésnél az orosznak két bréklabdája volt a 4:1-hez. Ezeket azonban nem sikerült kihasználnia, Rybáriková 3:2-re szépíteni tudott, majd pedig egyenlíteni – 4:4. Az orosz teniszező egyre pontatlanabb volt, Rybáriková átvette a kezdeményezést a labdamenetekben, s az első mérkőzéslabdáját kihasználva lezárta a szettet és a mérkőzést 6:4-re. „Már a felkészülés alatt is hátfájdalmakkal küszködtem, sajnos ez a mai találkozón is előjött. Mindez főként az adogatásomat nehezítette meg, de örülök, hogy ennek ellenére sikerült győzelemmel zárnom, s megszereznem ezt az igazán fontos pontot a csapatunknak” – nyilatkozta a találkozó után Rybáriková.

A vasárnapi program első mérkőzésén az említett hátfájdalmak miatt Magdaléna Rybáriková helyett Jana Čepelová lépett pályára, aki magabiztos győzelmet (6:4, 6:4) aratott Vihljanceva felett. A szlovák csapat rutinos Fed-kupa-játékosa az egész mérkőzés során hatékonyan szervált, mindvégig kontroll alatt tartotta a játékot. A fontos pillanatokban is higgadt tudott maradni, türelmesen játszotta le a labdameneteket, egyszer sem veszítette el adogatójátékát. Ezzel 2:1-re vezetett Szlovákia.

Lapzártakor még tartott a Kužmová–Anasztaszja Potapova mérkőzés. Amennyiben az orosz teniszező nyert, úgy a páros döntött a párharc győzteséről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?