Extraligás licenc nélkül is sikeredző

A Slovan jégkorongcsapata megvédte bajnoki címét az extraligában, ám jóval nehezebb dolga volt, mint egy évvel ezelőtt. Akkor is és most is Zdeno Cíger irányította a pozsonyiakat.

Így örültek az újabb bajnoki diadalnak a Slovan hokisai és edzőiSITA-felvételKét év alatt – két bajnoki cím, méghozzá ugyanazzal a csapattal. Korábban ez a bravúr még senkinek sem sikerült a honi bajnokságban. A különös és sokak által bírált felkészülési módszert tehát siker koronázta.

A nyári alapozás során, naponta csak egy, háromórás edzésünk volt. Délután egykor véget ért a foglalkozás, aki akart, az mehetett konditerembe vagy biciklizni. Bíráltak is ezért elég sokan. Az erőnléti edző rendszeresen ellenőrizte a játékosokat. Alig volt probléma valakivel. Az eredmények végül engem igazoltak.

Katasztrofálisan kezdett a Slovan, hiszen a pontvadászat elején több meccsen is vereséget szenvedett, és sokan már edzőcseréről beszéltek. Mi történt?

Nehezen lendültünk bele, menet közben egészült ki a csapat, s én is éreztem a feszültséget a szakosztályon belül. Úgy mint most, akkor sem érdekeltek a kulisszák mögötti események. Ezen kívül még kétszer voltunk hullámvölgyben: az év végén és a Dukla elleni elődöntőben.

Mindig a lehető legjobbkor sikerült rendezni a sorokat…

A rossz rajt után nagy lökést adtak az idegenbeli sikerek, decemberben pedig sokat köszönhettünk az új szerzeménynek, Dömének. Az oroszországi BEK-döntőben aztán megmutattuk, mire is képes valójában a Slovan. A MoDo elleni bravúros, 4:1-es győzelem után karnyújtásnyira voltunk a finálétól, hiszen csak büntetőkkel kaptunk ki a nagy esélyes Magnyitogorszktól.

Ez a váratlan siker valódi doppingként hatott, hiszen az extraligában nagy menetelésbe kezdtek, tizenhat pontos előnnyel nyerték az alapszakaszt.

Gyakran mondogattam a fiúknak, ne nézzenek a tabellára, úgy játsszanak, mintha, még legalább két csapat állna előttünk. Bevallom, nem számítottam azzal, hogy utcahosszal nyerjük az alapszakaszt.

Nem tartott attól, hogy a rájátszásban védencei lebecsülik az ellenfeleket?

Nem, mert a playoff egészen másról szól, mint a körmérkőzéses sorozat. Itt már nem lehet taktikázni, egy-egy komolyabb megingás végzetes lehet.

A Trenčín elleni elődöntőben igencsak nehéz helyzetben volt a Slovan, ugyanis a katonák összesítésben már 3:1-re vezettek.

Nem féltettem a csapatot, bíztam a fiúkban. De azért megfordult a fejemben, te jó ég, mi lesz, ha kipottyanunk az elődöntőben… Ismét volt tartása az együttesnek.

A fináléban három látványos győzelem, majd ugyancsak látványos mélyrepülés. Végül mégis sikerült a címvédés. Ezek szerint segített a fejmosás?

Ennek nem sok értelme lett volna. Arra kértem a játékosokat, őrizzék meg higgadtságukat.

Minek köszönheti hetedik extraligás bajnoki címét a Slovan?

Főleg annak, hogy a sorsdöntő pillanatokban talpra tudtunk állni, és elhittük, jobbak vagyunk, mint az ellenfél. Na és nagyszerű közönségünk a kritikus pillanatokban sem fordított hátat.

Mi a véleménye a bírókról?

Nekik is profi teljesítményt kellene nyújtani. A döntő hatodik mérkőzésén, Kassán rendre a kárunkra tévedtek. Nagyon feldühítettek, mert arra gondoltam, ha én hibázom, azonnal megbüntetnek. Ők meg csinálhatnak bármit, még a figyelmeztetés is elmarad. Csehországban például az első gyenge teljesítmény után azonnal eltiltották az egyik legjobb játékvezetőt. Itt meg?

Zdeno Cígernek továbbra sincs legmagasabb edzői képesítése. Nem gondolt még az extraligás licencre?

Azt sosem mondtam, hogy ezt nem akarom megszerezni. Majd annak is eljön az ideje. A múltban már úgy volt, elkezdem a tanfolyamot, de a válogatott másodedzőjeként mennem kellett a csapattal, s aztán nem lett belőle semmi.

Mik a tervei?

Egyelőre még nem döntöttem. Nagyon fárasztó volt ez az évad, éppen ezért pihenni szeretnék. A közelmúltban, amikor hullámvölgybe kerültünk sokan bíráltak, sőt, sértegettek is. Szülővárosomban, Turócszentmártonban lépten-nyomon lekiabálnak. Azért jöttem haza a tengerentúlról, hogy segítsek a Slovannak és a szlovák válogatottnak. Úgy látom, zsákutcába került a honi jégkorongsport. A legnagyobb baj az utánpótlás-neveléssel van. Könnyen lehet, hogy a továbbiakban éppen a fiatalokkal foglalkozom majd…

És a bajnokcsapat?

Hétfőn szurkolóinkkal megünnepeljük az extraliga-diadalt. Majd ezután foglalkozom a hogyan továbbal!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?