Elit klubok elit csatája: a negyeddöntőkkel folytatódik a Bajnokok Ligája

lionel messi

Kedden a Liverpool–Porto és a Tottenham–Manchester City összecsapással folytatódik a 2018/2019-es Bajnokok Ligája-sorozat. Minden párharcnak van egy egyértelmű favoritja, de a nyolcaddöntők alakulása után már kár esélyekről beszélni. Kik érhetnek oda az elődöntőbe?

A 2008/2009-es szezon óta először fordult elő, hogy négy angol csapat jutott a legjobb nyolc közé a BL-ben. A március 15-i nyoni eseményen igen valószínű volt, hogy közülük kettőt összesorsolnak, és a Borussia Dortmundot 4–0-s összesítéssel búcsúztató Tottenham meg is kapta a Manchester Cityt.

Tottenham–Manchester City

A párharc érdekessége, hogy a két csapat a BL-találkozók után a bajnokságban is összecsap, amely a City számára a bajnoki cím, a Tottenham számára a BL-indulás miatt létfontosságú. Pep Guardioláék az Olympique Lyon elleni hazai vereséggel kezdték az idei BL-szezont, utána viszont mindenkinek behúzták az elégtelent ellenőrzőbe, és komolyabb megerőltetés nélkül jutottak el a negyeddöntőig (egy körrel korábban a Schalkét 10–2-es összesítéssel ejtették ki). Tavaly a BL ugyanezen szakaszában a Liverpoollal sorsolták őket össze, és akkor simán kiestek, az idei City viszont egyértelműen jobb a tavalyinál, ráadásul ez Guardiola harmadik éve Manchesterben, és ő általában erre az időszakra tudja csúcsra járatni a csapatát. Ugyanakkor az is tény, hogy amióta elhagyta a Barcelonát, nemhogy a végső siker, de még egy döntő sem akar neki összejönni. 

A Bayernnel egymás után háromszor is az elődöntőben bukott el, első manchesteri évében pedig már a 16 között a Monaco ellen. Ennél is sokatmondóbb, hogy nem tud szépen kiesni. A legutóbbi öt BL-párharc összesített eredménye, amiből vesztesen jött ki: 5–0, 5–3, 2–2, 6–6, 5–1. Tíz meccs, 23 kapott gól. Ennek ellenére Guardiola nem hajlandó változtatni játékfelfogásán, neki már csak olyan csapatai lesznek, amelyek a szó klasszikus értelmében nem tudnak védekezni, sőt, kimondottan kihívják maguk ellen a sorsot. Ez a fajta hozzáállás működik a bajnokságban, ahol simán belefér egy-két vereség, de a BL-ben, két meccsen, ahol minden egyes apró hibát kíméletlenül büntet az ellenfél, nem.

A Tottenham az utolsó fordulóban az Interrel szemben vívta ki a továbbjutást a csoportból, majd meglepetésre simán kiejtette az Európa hipsztercsapatának számító Dortmundot. Mauricio Pochettino csapata évek óta ugyanazokból a nevekből áll (az új stadion felhúzása miatt egyáltalán nem voltak aktívak az átigazolási piacon), és ez az, amiben bízhatnak, mert idén a nagy rangadókon rendre leszerepelnek.

A párharc számokban

A két csapat még sosem találkozott egymással az európai kupaporondon, ugyanakkor angliai mérlegük rendkívül kiegyenlített: 156 tétmérkőzésen 61 manchesteri és 60 londoni siker mellett 35 döntetlen született.

A két csapat legelőször 1909. január 16-án találkozott kupamérkőzésen, akkor a Tottenham 4–3-ra nyert az FA-kupában.

A Manchester City eddig mind a négy mérkőzésén kikapott Európában, amikor angol csapattal játszott: kétszer a Chelsea-től 1971-ben és kétszer a Liverpooltól 2018-ban.

A Tottenham legeredményesebb gólszerzője Harry Kane öt találattal, Sergio Agüero szintén öt gólnál jár a másik oldalon.

Érdekes

Nyomás alatt összezuhannak a Guardiola-csapatok

Guardiola csapatai azon túl, hogy simán kiestek az elmúlt években, mindezt pillanatok alatt tették. A Real Madrid ellen 18 perc alatt kapott három gólt a Bayern 2014-ben. Egy évvel később a Barcelona 17 alatt rúgott nekik ugyanennyit. Tavalyelőtt a Monaco nyolc perc leforgása alatt lőtt kettőt a Citynek, tavaly pedig a Liverpool 21 perc alatt hármat.

Manchester United–Barcelona

Miután decemberben Ole Gunnar Solskjaer átvette José Mourinho örökségét, az addig csak vergődő és nevetség tárgyává váló Manchester United elkezdte nyerni a meccseket a bajnokságban. A Paris Saint-Germain ellen azonban semmi esélyt nem adtak nekik a BL-nyolcaddöntőben, pedig a sors még a kezükre is játszott, mert a párizsi klub két sztárja, Neymar és Edinson Cavani is megsérült a párharc előtt. A PSG viszont így is 2–0-ra nyert az Old Traffordon, de Solskjaerék számára nem is az eredmény, hanem a mutatott játék volt az igazán kiábrándító: a Manchester United a Mourinho-korszak legsötétetebb napjait idézve gyakorlatilag kapura lövés nélkül hozta le a hazai meccset.

A BEK/BL történetében még soha egyetlen csapat sem jutott tovább, ha a párharc első meccsét hazai pályán két góllal elveszítette, ráadásul az azóta véglegesített norvég edzőnek konkrétan egy kezdőcsapatra való játékosát nélkülözni kellett sérülés vagy eltiltás miatt. Az esélyekről mindent elmondott, hogy a Manchester United keretébe hat olyan játékos is bekerült, akik még meg sem születtek, amikor Gianluigi Buffon először pályára lépett a BL-ben. Ennek ellenére az angolok már 111 másodperc után megszerezték a vezetést, a PSG viszont tíz perccel később egyenlített, és az egész első félidőben nyomasztó fölényben, 80 százalékos labdabirtoklással focizott. A szünetben mégis a Manchester United vezetett, miután Buffon óriási hibáját Romelu Lukaku kihasználta. 

A második félidőben egyik csapat sem vállalt semmiféle kockázatot, úgy tűnt, hogy marad az 1–2, és továbbjut a PSG. A 91. percben aztán egy kósza labdába Presnel Kimpemebe kézzel beleütött a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető a VAR segítségével büntetőt ítélt. A labda mögé az a 21 éves Marcus Rashford állt oda, aki korábban még soha nem vállalt tizenegyest, ezt azonban belőtte, így a Manchester United jutott a negyeddöntőbe, ahol a Barcelona lesz az ellenfele. 

A katalánok nem kezdték jól az évet, ősszel volt egy olyan periódusuk, amikor majdnem egy hónapon keresztül nem nyertek meccset, a gólokat viszont számolatlanul kapták. Később a védelem feljavulásával, és azzal, hogy Lionel Messi kettesével kezdte rúgni a gólokat, egyenesbe jött a csapat, a bajnoki cím gyakorlatilag már zsebben, a kupában döntőt játszanak, a BL-ben pedig egyértelmű favoritnak számítanak a Manchester United ellen.

A párharc számokban

A két csapat legutóbbi két Bajnokok Ligája-találkozója a döntőben volt: 2009-ben és 2011-ben is a katalánok nyertek. 

A Manchester United csupán egyszer tudta legyőzni a Barcelonát a BL-ben.

Lionel Messi már 22 gólt lőtt a Bajnokok Ligájában angol csapatok ellen – többet, mint bármelyik másik országból érkező riválisokkal szemben.

A Barcelona még egyszer sem jutott tovább az MU-val szemben európai kupasorozat kieséses szakaszában: 1984-ben a KEK negyeddöntőjében, 2008-ban a BL elődöntőjében maradtak alul. 

A Barcelona az egyetlen csapat a legjobb nyolc között, amelyik még nem szenvedett vereséget a 2018–2019-es Bajnokok Ligája-kiírásban.

Ole Gunnar Solskjaer húsz évvel azután tér vissza Barcelonába, hogy a Bayern München elleni BL-döntőben győztes gólt szerzett a 93. percben. 

A Manchester Unitednél három játékos lőtt egynél több gólt, Romelu Lukaku, Paul Pogba és Marcus Rashford egyaránt két találatnál jár. A Barcelona legeredményesebb játékosa Lionel Messi egymaga nyolcat szerzett már.

Érdekes

A német futballnak önvizsgálatot kell tartania

A negyeddöntőbe jutott négy angol csapatból három is egy németet búcsúztatott: a Liverpool a Bayern Münchent, a Tottenham a Dortmundot, a Manchester City pedig a Schalkét. A három párharc közül ráadásul egyik sem volt szoros, a Tottenham és a City oda-vissza nyert, a Liverpool pedig Münchenben rúgott hármat. A BBC-nek nyilatkozó Raphael Honigstein, aki korábban több könyvet írt a német fociról, azt mondta, hogy most jött el az idő, amikor a német futballnak önvizsgálatot kell tartania. „A Dortmund még fejlődhet, a Bayern München nyomokban sem hasonlít a korábbi müncheni nagycsapatokra, utánuk pedig óriási szakadék tátong. Ha nincs sok pénz, akkor a taktikából, az edzők húzásaiból vagy a csapatok kohéziójából kellene meríteni. Jelenleg nincs olyan különleges edző, aki a német csapatoknál ezt meg tudná csinálni. Niko Kovac tapasztalatlan tréner, most fizette meg a tanulópénzt. Az első félidőben még partnere volt a Liverpoolnak a Bayern, de a második félidőben jött a teljes összeomlás.”

Liverpool–Porto

A tavalyi döntős Liverpool a nyol­cad­döntőben azt a Bayern Münchent búcsúztatta, amelyet 2013 óta csak spanyol csapat tudott kiejteni a BL-ben. Jürgen Kloppék ezúttal nem nyújtottak szórakoztató játékot, de a 0–0-s első meccs után a visszavágón kihasználták, hogy kontrázhatnak, és végül 3–1-re nyertek. A Liverpool játékban meg sem közelíti a tavalyi teljesítményét, az úgynevezett gegenpressing, azaz az ellenfél folyamatos nyomás alatt tartása szinte teljesen kiveszett a csapatból, a letámadás mostanra kimerül annyiban, hogy lezárják a passzsávokat, de a labdát direktben nem támadják.

Az angol csapat már a csoportkörből is csak nehezen, az utolsó fordulóban a Napoli ellen aratott 1–0-s győzelemmel jutott tovább, idegenben viszont mindhárom meccsét elveszítette, még a szerb Crvena zvezda ellenit is. A visszaesésben nagy szerepe van annak, hogy idén minden eddiginél nagyobb esélyük van megnyerni a Premier League-et, ami 1990 óta nem sikerült nekik. Ha a tavalyi nagy BL-menetelésnek volt tanulsága, akkor az az, hogy nem hajthatják szét magukat minden meccsen, mert az valamelyik sorozat rovására megy – bár az eredmények és a játék alapján a Liverpool az európai elithez tartozik, a játékoskerete össze sem hasonlítható a Manchester Cityével, a Real Madridéval vagy a Barcelonáéval. Emiatt is, Klopp okosan már nagyon korán „kiesett” a Ligakupából és az FA-kupából, hogy a csapat energiáit a BL-re és a Premier League-re összpontosítsa. 

A bajnokságban jelenleg kétpontos előnyben vannak a Manchester Cityvel szemben, de egy meccsel többet játszottak, ami azt jelenti, hogy a hátralévő öt fordulóban valószínűleg már egyetlenegyszer sem hibázhatnak. Szerencséjükre a nagy hajtásban kaptak két meccs „pihenőt”, mert a negyeddöntőbe jutott csapatok közül egyértelműen a Porto a leggyengébb. A portugál bajnokságot vezető csapat Európa liga-szintű csoportból (Porto, Schalke, Galatasaray, Lokomotív Moszkva) jutott tovább elsőként, de a nyolcaddöntőben már csak nehezen, 120 percnyi játék és jókora bírói segítséggel tudta átverekedni magát az AS Román. A Portóban ráadásul még élénken élhet a tavalyi nyolcaddöntő, ahol szintén a Liverpoollal játszottak, és akkor az angolok 5–0-s összesítéssel jutottak tovább.

A párharc számokban

A Porto történetének legnagyobb hazai vereségét a Liverpool ellen szenvedte el Európában, 2018 februárjában – többek között Sadio Mané mesterhármasával – 5–0-ra nyertek az angolok Portugáliában. 

Csak két csapat, a Maribor és a Porto találkozott a Bajnokok Ligájában úgy Jürgen Klopp irányította együttessel, hogy ne lőtt volna annak gólt.

A Liverpoolnál Sadio Mané és Mohamed Szalah is három-három gólos, a Portónál Moussa Marega a legeredményesebb, ő hat találatnál áll.

Érdekes

A Juve vágya idén biztosan nem teljesül

Az Atalanta elleni kupavereséggel eldőlt, hogy a Juventus idén sem fog triplázni, azaz nem nyeri meg egy szezonon belül a bajnokságot, a kupát és a BL-t. Az 1897-ben alapított klub története során egyszer sem tudta megnyerni mindhárom trófeát ugyanabban a szezonban, és talán a mostani elszalasztott lehetőséget bánhatja a legjobban, hiszen a BL megnyerésére nagyobb az esélye, mint korábban bármikor. Érdekesség, hogy a 2003 óta az élfutballban játszó Ronaldo egyszer a Manchester Uniteddel, négyszer pedig a Real Madriddal nyert BL-t, mellette számtalan bajnoki címet és kupát, de egyszer sem tudta úgy időzíteni a dolgokat, hogy mindez ugyanabban az idényben jöjjön össze.

Idén egyelőre az sem biztos egyébként, hogy a támadó ott lehet a negyeddöntő első meccsén. A Marca beszámolója szerint Ronaldo Barcelonába utazott, hogy a Clínica Corachanban kezeljék enyhe combsérülését annak érdekében, hogy az Ajax elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőn már csapata rendelkezésére állhasson.

A 34 éves, ötszörös aranylabdás labdarúgót a portugálok Szerbia elleni, 1–1-re végződő Európa-bajnoki selejtezőjén a 31. percben le kellett cserélni, mert egy sprint közben meghúzódott a combja, s nem tudta folytatni a játékot. „Nem aggódom, ismerem a testem. Egy-két hét, és visszatérek” – mondta a meccs után Ronaldo, de változatlanul kérdéses a játéka.

Ajax–Juventus

Az Ajax az egész BL-szezon legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy 2–1-es hátrányból, a Santiago Bernabéuban 4–1-re győzve kiejtette az előző három évben egyaránt BL-győztes Real Madridot. A szenzáció mondhatni a semmiből jött, az Ajax kezdőtizenegyében hat 22, vagy annál fiatalabb játékos volt, akik hihetetlen lendületükkel és magabiztosságukkal esélyt sem adtak ellenfelüknek. Az Ajax hosszú idő után került vissza a futballtérképre, de ennek hátterében szisztematikus és alázatos munka áll. Az Ajax akadémiáján az U13-as csapattól kezdve a gyerekek fejébe verik a 4-3-3-as játékrendszert és a labdatartást. Megtanítják a gyerekeket felelősséget vállalni, fegyelmezettnek maradni, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy jól érezzék magukat. 

Ez a megközelítés jól bevált: az Ajax adja a legtöbb profi futballistát Európában, megelőzve a belgrádi Partizant és a zágrábi Dinamót. Said Ouaali akadémiai vezető kimutatása szerint azoknak a fiataloknak, akik legalább 16 éves korukig a De Toekomston (az Ajax akadémiájának elnevezése, magyarul jövőt jelent) nevelkednek, 86 százalékuk profi szerződést kap a későbbiekben. Ennek a hatékony rendszernek a kiváló termékei fociznak most az első csapatban, mint például Matthijs de Ligt vagy Frenkie de Jong, aki nyártól már a Barcelona játékosa lesz, 75 plusz 11 millió euróért.

Nagy kérdés azonban, hogy a holland fiatalok lendülete mennyire lesz eredményes a rutin és a portugál profizmus ellen. Az eredmények alapján úgy tűnhet, hogy tökéletes a Juventus szezonja, pedig nem. Cristiano Ronaldo zsákszámra rúgja a gólokat, de mellette csak Mario  Mandzukic találta meg a pozícióját a támadósorban, Douglas Costa, Federico Bernardeschi és Paulo Dybala egyáltalán nem. 

A középpályán Miralem Pjanicon kívül nincs senki, aki a kreatív játékban használható lenne, Emre Can, Blaise Matuidi és Sami Khedira teljesen más profilú játékosok. A Juventus BL-szereplése tehát kis túlzással Ronaldón áll vagy bukik, aki a csoportkört mindössze egy góllal hozta le, az Atlético Madrid elleni nyolcaddöntő visszavágóján azonban megmutatta, hogy miért is igazolták őt a torinóiak. Még ha összességében nem is játszott jól a Juventus, Ronaldo a maximalizmusával belehajszolta a csapatot a továbbjutásba.

A párharc számokban

Az Ajaxnál Dusan Tadics jelen állás szerint a házi gólkirály – a selejtezőben lőtt találatait is számolva – kilencgólos. A Juventusnál Paulo Dybala a legeredményesebb öt találattal.

Cristiano Ronaldo eddig hét gólt szerzett az Ajax ellen a Bajnokok Ligájában, ennél többször csak két csapat kapuját, a Bayern Münchenét (9) és a Juventusét (10) tudta bevenni.

A két csapat legutóbb 2010-ben találkozott, az Európa-liga legjobb tizenhat csapata közé akkor a Juventus jutott be. Torinóban 0–0, Amszterdamban 1–2 volt a végeredmény.

Ez a kettőből az egyik olyan párosítás, ahol korábbi döntő „ismétlődik meg”, az 1996-os fináléban 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel a Juventus tudott nyerni.  

Az elődöntők párosításai

A nyoni sorsoláson az is eldőlt, hogy hogyan alakulnak az elődöntő párosításai. A Tottenham–Manchester City párharc győztese az Ajax–Juventus győztesével, míg a Liverpool–Porto a Manchester United–Barcelona meccs győzte-

sével játszik. Ez alapján tehát még az is előfordulhat, hogy a június elseji döntőben Cristiano Ronaldo és Lionel Messi egyszerre lesz ott a pályán.

Kovács Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?