Élet a Slovan után: Križan Csehországban próbál formába lendülni

Križan

A palásti származású Križan Richárd három, súlyos sérülésekkel terhelt év után elhagyta a Slovan labdarúgócsapatát, és a cseh élvonalbeli České Budějovice csapatához igazolt. A védő a pozsonyi évekről és a terveiről is mesélt lapunknak.

A középhátvéd 2021 nyarán távozott Trencsénből, és átállt a Slovanhoz. A pozsonyiaknál a három év alatt két nagyon súlyos sérülése is volt, így az egyes szezonjaiban csak 6, 13, majd ismét 6 bajnokin lépett pályára, viszont ez idő alatt két Európa-liga-meccsen is lehetőséget kapott.

Tavaly novemberben derült ki, hogy Križannak térdszalagszakadása van. A sérülése után augusztus 18-án, immár a cseh élvonalban játszott ismét tétmérkőzést új csapata, a České Budějovice színeiben. 

„Teljesen egészséges vagyok. Már májusban felépültem, de egy ilyen súlyos sérülés után nem szabad elsietni a visszatérést. Emiatt nehezebb szituációban is voltam, amikor klubot kellett találnom magamnak, miután a Slovannal lejárt a szerződésem. Nyáron a barátnőmnél voltam Csehországban, egy III. ligás csapattal gyakoroltam. Közben jött sok érdeklődés, megkeresés. Volt köztük olyan klub, amely először érdeklődött, aztán, amikor rájött, hogy hét hónapig nem voltam pályán, már nem akart annyira leigazolni. Végül azonban találtam egy csapatot, amely, érzem, hogy a kockázat ellenére is bízik bennem, és ennek nagyon örülök. České Budějovicén kívül még Jablonecben voltam próbajátékon, de úgy éreztem, az előbbi csapat a megfelelőbb a számomra.”

Križan elárulta, a České Budějovice azt jelezte neki, hogy, ha rosszul sikerül a Mladá Boleslav elleni bajnokijuk, akkor azonnal jöhet próbajátékra. A 4:0-s kudarc után pedig teljesült is ez az ígéret. „Mondták, hogy jöjjek pár napra, mutassam meg, milyen állapotban vagyok. Megtörtént, és utána alá is írtuk a szerződést.”

Vasárnap, a Plzeň elleni mérkőzésen a 26 éves Križan már végig a pályán volt, de a csapat ismét sima, 3:0-s vereséget szenvedett, amivel jelenleg sereghajtó a cseh élvonalban, öt meccsen még nem szerzett pontot. 

„Az utolsó helyen állunk, de ez még csak a szezon eleje, rengeteg minden történhet. Nem is arról beszélnek a klubban, hogy harcoljuk ki a bennmaradást, hanem inkább azt hangsúlyozzák, hogy ha szenvedve is, de nyerjünk meg egy meccset valahogy egy góllal, és akkor biztosan elkapjuk a fonalat” – mondta új klubjáról Križan.

Križant a Slovanban eltöltött időszakról is kérdeztük, ahol sok mindent átélt a két szalagszakadáson kívül is – volt, hogy Vladimír Weiss vezetőedző több másik játékossal együtt a II. ligás B csapathoz sorolta őt, amiért elégedetlen volt a teljesítményével. A legutóbbi szezon aztán jól indult a hátvéd számára, mert bár novemberi sérüléséig nem számított alapembernek, de amikor pályára lépett, a Slovan hat bajnokin mindössze egyetlen gólt kapott.

„Arra törekedtem, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak. Tudtam, hogy az az utolsó év a szerződésemből, és tisztában voltam vele, hogy ha jól játszok, az szerződéshosszabbítást vagy egy másik jó klubhoz való igazolást eredményezhet. Az volt számomra az alfa és az omega, hogy valamit elérjek a teljesítményemmel. Sajnos nem így történt, a súlyos sérülés keresztülhúzta a terveimet.”

Križan elismerte, hogy nem volt felhőtlen számára a pozsonyiaknál töltött időszak, összességében viszont egyértelműen pozitívan értékeli.

 „Változatos időszak volt, a Slovanban átéltem jó és kevésbé jó dolgokat, a vezetőedzővel is felemás volt a viszonyom, de én egyértelműen az a fajta ember vagyok, aki csakis a jót viszi tovább magával. Sokat tanultam a Slovanban, rengeteg nagyszerű élménnyel gazdagodtam. Sok néző előtt játszhattam fontos meccseket. Boldog vagyok, mert három bajnoki címet szereztem a csapattal.”

Križan a múlt héten egyéves szerződést kötött a České Budějovicével, a kontraktus tartalmaz további két év opciót is. „Bízom benne, hogy sok játéklehetőséget fogok kapni, és visszaugorhatok arra a szintre, ahol korábban voltam” – zárta a palásti hátvéd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?