EL-finálé: a trófeánál is nagyobb a tét Budapesten

puskas

Szerdán 21 órakor útjára indul a labda az Európa-liga budapesti fináléjában. A Puskás Arénában az EL-specialista FC Sevilla csap össze José Mourinho AS Romájával, a tét pedig nem csupán a trófea lesz.

Szerdán már a második nemzetközi kupadöntőt rendezik a 2019-ben átadott Puskás Arénában. Három évvel ezelőtt a Bayern München pont azt az FC Sevillát győzte le az európai Szuperkupa fináléjában, amely ismét tiszteletét teszi a magyar fővárosban.

Hiába a rossz emlékek a stadionról, az andalúz együttes igazi specialistának számít, ha döntőkről van szó. Az EL-ben eddig mind a hat alkalommal győzött, amikor döntőbe jutott, és ezzel a sorozat abszolút rekordere.

José Mourinho AS Romája számára sem lesz teljesen új dolog a döntőzés, hiszen egy évvel ezelőtt megverte a Feyenoordot az Európa-konferencialigában.

A budapesti finálé mindkét csapatára igaz, hogy hazája bajnokságában alulmúlta a várakozásokat és nem végzett BL-indulást jelentő helyen. Így mindkettejük számára a szezon megmentése lesz a tét a Puskás Arénában. A győzelemért nemcsak trófea és nagyjából 8,6 millió eurós jutalom jár, hanem egy garantált hely a Bajnokok Ligája következő szezonjának főtábláján.

Végletek szezonja Sevillában

Az FC Sevilla a borzalmas szezonkezdet után menesztette Julen Lopetegui vezetőedzőt, de mivel ezután sem történt javulás, és a csapatot még a kiesés szele is meglegyintette, márciusban a helyére érkezett Jorge Sampaolit is elküldte a vezetőség.

A szinte ismeretlen Jose Luis Mendilibar kinevezése óta az andalúz csapat egyrészt a bajnokságban is összekapta magát (és ha elveszíti az EL-döntőt, a La Liga utolsó fordulójában még lesz esélye elcsípni az Európa-konferencialigát érő 7. helyet), másrészt az Európa-ligában előbb kiütötte a Manchester Unitedet, majd a Juventust is. „Jose Luis alapjaiban változtatta meg a csapatunkat. Kemény edzéseket tart, kihozza belőlünk a legjobbat, hajt minket előre. Megérdemli, hogy sokáig itt maradjon. Vele egyre inkább az EL-re fókuszáltunk, és most nagyszerű dolgot érhetünk elˮ – mondta edzőjéről Jesus Navas, a Sevilla veterán szélsője.

Nem Mourinhóról szól

Az FC Sevilla nem veszített még Európa-liga-döntőt, de José Mourinho is nagyon impozáns mérleggel rendelkezik az európai finálékat illetően: a portugál edző korábban BL-t nyert az Interrel, EL-t a Manchester Uniteddel, az FC Portóval mindkét trófeát be- zsebelte, tavalyi pedig sikerre vitte a rómaiakat az Európa-konferencialigában. Jó jel, hogy a portugál menedzser eddig csak Szuperkupa-döntőt bukott el nemzetközi szinten...

Az AS Roma a tavalyi EKL-győzelemnek köszönhetően indulhatott az Európa-ligában. Csoportjában a Betis mögött másodikként végzett, a kieséses szakaszban viszont a Salz- burgot, a Real Sociedadot, a Feyenoordot és a Leverkusent búcsúztatta úgy, hogy a nyolc meccsből ötször gólt sem kapott, több ízben tökéletesen alkalmazva a „parkoljuk le a busztˮ taktikát.

„Már nem az érdekel, hogy én mit nyerhetek. Ez egy újfajta finálé lesz számomra. Az foglalkoztat, hogy boldoggá tegyem a Roma-szurkolókat, mert ez a város a futballnak él. Öröm ide tartozniˮ – fogalmazott Mourinho a SkySportsnak.

A mérkőzés játékvezetője az angol Anthony Taylor lesz. A találkozóról helyszíni riporttal jelentkezik az Új Szó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?