EL-döntő: a büntetők döntöttek Budapesten, újra trónon az FC Sevilla (FOTÓK)

eldonto

Tizenegyesek döntötték el a labdarúgó Európa-liga budapesti fináléját, 1:1-es rendes játékidő után az FC Sevilla bírta jobban idegekkel a büntetőket, így hetedszer is hazaviheti a trófeát.

Ahogy a délután folyamán a városban, úgy este a Puskás Arénában is az olasz szurkolók voltak létszámfölényben – ezáltal hangosabbak voltak már a mérkőzés előtti percekben az andalúzoknál.

A Farkasok szurkolói alaposan fel voltak tüzelve, a mérkőzés előtt még egymás között is kiosztottak pár pofont a kapu mögött, a tűzoltóknak pedig folyamatosan munkát adtak a pályára dobált pirotechnikai eszközökkel.

Mindkét csapat szurkolótábora impozáns élőképpel rukkolt elő a meccs előtti percekben. A sevillaiak Imperium Nostrum – a mi birodalmunk feliratú molinóval üzentek a túloldalnak, utalva a rekodszámú, hat Európa-liga-győzelmükre.

Remek volt a hangulat, de a csapatok nem kezdtek túl nagy elánnal. Az első tíz perc legérdekesebb momentuma az volt, hogy Rakitic félt elvégezni egy Sevilla-szögletet, mivel a közelében dobálózós hangulatban voltak az olasz drukkerek. A 12. percben viszont Spinazzola egy visszagurított labdából könnyen megszerezhette volna a vezetést a Farkasoknak – Bono kapus a helyén volt.

A folytatásban a Sevilla enyhe labdabirtoklási fölénye mellett nem túl sok minden történt a pályán, több ápolás miatt is állt a játék. A gyógyító vízre Abrahamnek is szüksége volt, amikor rástartolt a felszabadítani igyekvő Gudeljre, a védő lába pedig mintha az angol támadó fejét is súrolta volna – a VAR azonban nem állapított meg szabálytalanságot az esetnél.

A 35. percben Mancini mesteri indítása után Paulo Dybala váratlanul Bunuval szemben találta magát, és az argentin támadó nem hibázta el a mérkőzés első ziccerét – 0:1, előnybe került az AS Roma.

A folytatásban az andalúzok Fernando fejesénél kerültek helyzetbe, a túloldalon Pellegrini igyekezett tizenegyest kiharcolni, de a mutatványért sárga lap lett a jutalma. A félidő előtti utolsó percek növekvő Sevilla-nyomással teltek, és ziccer is akadt: Rakitic lapos távoli lövése a kapufán végezte.

Galéria

Aktívan kezdte a második félidőt a Sevilla, volt egy tizenegyes gyanús szituáció és egy Telles-lövés is. Az igyekezetnek meglett az eredménye, bár a gólt a Roma védője, Mancini hozta össze, aki szerencsétlenül ért bele Navas jobb oldali beadásába.

A gól után nyeregben maradt a spanyol csapat, a szurkolóik is végre hangosabbak voltak a római oldalnál. A 66. percben viszont hatalmas helyzettel jelentkeztek a farkasok, egy kapu előtti kavarodásból több játékos sem tudott betalálni.

Anthony Taylor a 76. percben büntetőt ítélt a Sevilla javára, ezután viszont jelentkezett a VAR és kihívta őt átvizsgálni az esetet – Taylor ezt meg is tette, visszafújta a büntetőt és nem feltétlenül helyesen: Ocampos bizony kapott a lábára a visszajátszás alapján.

Mindössze pár perc telt el, és már a rómaiak is megkárosítva érezték magukat, miután egy félig-meddig test melletti kezezésért nem kaptak 11-est. Az eset után egy szabadrúgásból előnybe kerülhetett volna Mourinho csapata, de a csereként beállt Belotti ziccert rontott. A hajrában ismét a Sevilla volt veszélyes, Fernando ígéretes helyről leadott lapos lövése azonban pontatlan volt.

1:1 után következett a hosszabbítás. Az első percekben kisebb meglepetésre az AS Roma volt az aktívabb, aztán kiegyenlítődött a játék, és helyzet nélkül letelt az első 15 perc.

A meccs utolsó negyedórája sem a szépségéről volt híres, sokkal inkább arról, hogyan cseni a Roma a perceket – Mourinho csapata ugyan nem parkolta be a buszt, de focizni is egyre kevésbé akart.

Lehangoló módon elhúzodott a hosszabbítás második 15 perce, amely a folyamatos ápolások miatt ennél jóval több lett – a 131. percben Smalling bólintása még a felső lécen végezte, de lehetett készülni a jó ideje levegőben lógó büntetőkre.

A második körben Mancini elhibázta a maga 11-esét, a harmadikban Ibanez is így tett, így a negyedik körben Montiel újrarúgatott büntetőjével már eldőlt a trófea sorsa: hetedszer nyerte meg az EL-t az FC Sevilla.

Érdekes

FC Sevilla–AS Roma 1:1 – tizenegyesekkel 4:1

Gólszerzők: Mancini (55., öngól), ill. Dybala (35.)

Puskás Aréna, 61 476 néző

Játékvezető: Anthony Taylor (angol).

Sárga lap: Rakitic, Lamela, Montiel, ill. Matics, Pellegrini, Mancini, Cristante, Celik, Zalewski

FC SEVILLA: Bono–Navas (95. Montiel), Bade, Guldelj (120+8. Marcao), Telles (94. Rekik)–Fernando (120+9. Jordan), Rakitic–Ocampos, Torres (46. Suso), Gil (46. Lamela)–En-Nesziri

AS ROMA: Rui Patrício–Ibanez, Mancini, Smalling–Spinazzola (106. Llorente), Cristante, Matics (119. Bove), Celik (91. Zalewski)–Pellegrini (106. El Shaarawy), Abraham (74. Belotti), Dybala (68. Wijnaldum).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?