EKL-selejtezők: bizakodnak a magyar csapatok

kecskemét

Négy magyar és két szlovák csapat lép pályára a labdarúgó Európa-konferencialiga-selejtezők 2. fordulójának csütörtöki visszavágóin.

A mai mérkőzések előtt a Ferencváros már a zsebében érezheti a továbbjutást, a Kecskemét, a Debrecen, és a Spartak Trnava helyzete is ígéretes, a ZTE-nek fordítania kell a sikerhez, míg a zsolnaiak reménytelen helyzetben vannak.

Kettős győzelem a cél

A Ferencváros a Klaksvík elleni BL-kiesés után hazai pályán magabiztos játékkal, 4:0-ra győzte le az ír Shamrock Rovers csapatát, így nyugodtan utazott el kedden a visszavágó helyszínére. „A múlt heti magabiztos győzelem pozitív változást hozott az együttes hangulatában, de fontos, hogy ne elégedjünk meg ezzel. Tettünk egy lépést a jó irányba, de nem gondolhatjuk, hogy minden rendben van. Ilyen előnnyel reális elvárás, hogy továbbjussunk, de nem csak túlélni szeretnénk a mérkőzést, mert a jó játék önbizalmat adhatna a folytatásra” – nyilatkozta az M4 Sportnak Máté Csaba, a Ferencváros vezetőedzője az utazás előtt.

A zöld-fehérek tavaly az Európa-liga rájátszásában már találkoztak az írekkel és akkor a hazai 4:0 után idegenben 1:0-s vereséget szenvedtek, most azonban újra nyerni szeretnének. „Minimálisan jobb lett a hangulat, de a BL-kiesést több idő lesz feldolgozni. Írországba is győzni megyünk, mert szeretnénk visszaszerezni a szurkolók bizalmát” – jelentette ki a Paksról igazolt gólkirály, Varga Barnabás.

A 21 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti, a játékvezető a lengyel Tomasz Musial lesz. A párharc győztesére a máltai Hamrun Spartans és a georgiai Dinamo Tbiliszi továbbjutója vár a selejtező harmadik fordulójában.

Jó helyzetben a KTE

A kecskemétiek 2:1-es előny birtokában utaztak el a rigai visszavágóra. A története mindössze második nemzetközi kupaszereplését élő magyar együttes teher nélkül játszhat a lett fővárosban. „Mi nem szeretnénk végigvédekezni a meccset, kezdeményező focit szeretnénk játszani. A Riga papíron továbbra is értékesebb klub, de kiegyenlítettek véleményem szerint az erőviszonyokˮ – idézi a kecskeméti klub honlapja Vágó Levente csapatkapitányt.

A lett csapat 24 forduló elteltével hárompontos előnnyel vezeti hazája bajnokságát a nagy rivális RFS előtt. A hétvégén egy könnyed, Daugavpils elleni 3:0-s sikerrel hangolt a visszavágóra. A kecskemétiek szezonnyitó bajnokija ugyanakkor elmaradt a hétvégén a Ferencváros korábbi kérése nyomán.

Ha a lilák megőrzik előnyüket, úgy a harmadik körben a Twente–Hammarby párharc győztesével találkoznak.

Jubilál a Debrecen

A Debrecen csapatára történelme 100. európai kupamérkőzése vár. Az NB I előző szezonjának bronzérmese az odavágón 1:0-s előnyt harcolt ki az Alaskert otthonában, így nagyon jó helyzetben fogadja az örmény együttest.

A hajdúságiak győzelemmel és továbbjutással szeretnék szebbé tenni a jubileumot, és az előjelek jók: a Debrecen a hétvégén3:1-s győzelemmel kezdte a szezont, míg az Alaskert vereséggel hangolt a visszavágóra.

Úgy tűnik, a Szrdjan Blagjoevics vezetőedző alatt stabilizálódó, sőt, megtáltosodó csapat a szurkolókat is egyre inkább megmozgatja. A DVSChonlapjának közlése szerint az előzetes jegyeladások alapján a nézőszám jócskán meghaladja majd a tízezret. „A futballban sohasem szabad biztosra menni, meg kell adni a tiszteletet az ellenfélnek, de hazai pályán csakis a győzelem lehet a célunkˮ – fogalmazott Bódi Ádám, a debreceniek középpályása a Nemzeti Sportnak.

Továbbjutás esetén a Rapid Wien vár a DVSC-re.

Nem könnyű a ZTE dolga

A ZTE a múlt héten közel járt ahhoz, hogy kihúzza a 0:0-s döntetlent Eszéken, de a mérkőzés nagy részében fölényben játszó hazaiak végül egy 91. percben szerzett góllal megnyerték a találkozót.

A horvát együttesnek a hétvégén is kijutott a katarzisból, hiszen a bajnokságban 3:0-s hátrányból állt fel a Rudes otthonában és végül 4:3-ra győzött.

Boér Gábor, a ZTE vezetőedzője egy felforgatott csapatot küldött pályára a hétvégén a Kisvárda ellen, és bár a félidőben ötöt cserélt, csapata 2:0-s vereséget szenvedett hazai pályán. A tréner az nso.hu-nak hangsúlyozta, hogy a bajnoki vereség nem lesz hatással a visszavágóra, hiszen egy másik sorozatról van szó.

A továbbjutóra a CFR Cluj vagy az Adana Demirspor vár a következő fordulóban.

Gašparík magabiztos

A nagyszombati Spartak az első harminc percben egyértelműen dominálni tudott a lett kupagyőztes Auda otthonában lejátszott első mérkőzésen, előnybe is került, de aztán Gorosito piros lapja után egyórás emberhátrány várt rá. Az Auda kiegyenlített, és végig védekezésre kényszerítette a nagyszombatiakat, de a győztes gólt nem tudta megszerezni, így a Spartak sorsa a saját kezében van a visszavágón.

„Érezzük a nyomást, mert mi vagyunk a párharc esélyesei. Két éve is hasonló helyzetben voltunk, de megbirkóztunk vele. Nem hiszem, hogy az ellenfél bármivel meg tudna lepni minket. Az első meccsen egyenlő létszám mellett egyértelműen jobbak voltunk, ebből kell kiindulnunkˮ – fogalmazott Michal Gašparík vezetőedző a klubhonlapnak.

Csapatára továbbjutás esetén a Lech Poznan–Zalgiris párharc győztese vár a harmadik körben.

Zsolnán csoda kellene

A Gent az első mérkőzésen 5:1-re leiskolázta a zsolnaiakat Belgiumban, így a csütörtöki visszavágó tulajdonképpen csak formalitás lesz.

A legutóbb EKL-negyeddöntőig menetelő Gent nyomasztó mezőny- és helyzetfölényt alakított ki az első mérkőzésen, de a zsolnaiak a hétvégén összekapták magukat, és egy rózsahegyiek elleni 3:1-es sikerrel javítottak az öltözői hangulaton.

Jaroslav Hynek, a zsolnaiak vezetőedzője érthető módon nem beszélt a továbbjutási esélyekről, ugyanakkor bizakodó volt a visszavágó előtt, amiért csapata jól reagált a súlyos vereségre. „Főleg a rózsahegyiek elleni mérkőzés utolsó harmada volt meg-győző részünkről, és ez csábító lehet a szurkolók számára, hogy kilátogassanak a Gent elleni visszavágóraˮ – vélekedett a tréner.

Csodatétel esetén a Linfield–Pogon Szczeczin párharc továbbjutója jelentené a következő akadályt a zsolnaiak számára.

Menetrend

EKL, 2. forduló, visszavágók

16.00: Tobol Kosztanaj–FC Basel;

17.00: Santa Coloma–Sutjeska, Pjunyik Jereván–Kalmar, Urartu–Farul Constanta;

17.30: Spartak Trnava–FK Auda;

18.00: Panevezys–Hapoel Beer Sheva, Sabah–RFS, Kauno Zalgiris–Lech Poznan, Aktobe–Torpedo Kutaiszi, Kuopio PS–Derry City, Pogon Szczecin–Linfield, Dinamo Tbiliszi–Hamrun;

18.45: ZTE–Osijek;

19.00: Dila Gori–Vorszkla Poltava, Nyeftcsi Baku–Zeljeznicar Sarajevo, Rosenborg–Crusaders, Sepsi–CSZKA Szófia, Petrocub–Maccabi Tel-Aviv, Riga FC–Kecskemét, Omonia Nicosia–Gabala, Levszki Szófia–Skupi; Bohemians Praha–Bodö/Glimt;

19.30: Progrés Niederkorn–Midtjylland, Beitar Jeruzsálem–PAOK Szaloniki;

20.00: Adana Demirspor–CFR Cluj, FK Tirana–Besiktas, Vojvodina–APOEL Nicosia, Hammarby–Twente, Aarhus–Club Brugge, Drita–Viktoria Plzeň, Žilina–Gent;

20.15: Rijeka–Dukagjini, Hibernian–Inter Club d’Escaldes, Arisz Szaloniki–Ararat-Armenia;

20.30: FCSB–CSZKA Szófia, Maribor–Differdange, Borac Banja Luka–Austria Wien, Larne–Ballkani;

20.45: Luzern–Djurgaarden, Dundalk–KA, Haverfordwest–B36 Tórshavn;

21.00: Legia Warszawa–Ordabaszi, Debrecen–Alashkert, Shamrock Rovers–Ferencváros;

21.15: Vitória Guimaraes–Celje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?