Sport

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Pozsony | Az immár 14. ČSOB Pozsonyi Maraton igazi kavalkáddal vár mindenkit április 6–7-én – nem csak az aktív futókat.
Orosky Tamás

2019. március 21. 20:00

Pillanatkép a tavalyi pozsonyi maratonról (Matej Jankovic felvétele)

A pozsonyi maraton egyre növekvő népszerűségét jelzi, hogy a napokban megérkezett tízezredik nevezést szinte már mint megszokott dolgot jelentették be a szervezők a tegnapi sajtójátékoztatón.

„Eddig 56 országból jelentkeztek a maraton hétvégéjének valamelyik számára. Több mint ezren választották a 42 kilométeres távot, háromezer fölött jár a félmaratonisták száma. A rövidebb, 4x 5,5 km-es váltó elérte a maximális, 500 csapatos kapacitást, a 4x 10-esre viszont még lehet jelentkezni – mondta Jozef Pukalovič, a maraton igazgatója. – A minimaratonisták ezúttal egyszerre, ugyanazon az útvonalon fognak versenyezni, mint a szeniorok, akik érmeket is kapnak. Két év után pedig a félmaratoni szám egyúttal az országos bajnokság is lesz.”

A fő szám rajtját idén egy órával korábbra hozták, vasárnap reggel kilencre, hogy kevesebb gondot okozzon az esetleges magasabb hőmérséklet, és hogy minél kevesebb legyen a fennakadás a közlekedésben.

„A fővárosi felújítások miatt három hónapig oldottuk a megfelelő útvonalat, amely végül 90%-ban megegyezik a korábbiakkal. Továbbra is az Eurovea előtti téren lesz a rajt. A versenyzők a Tomášik utcai kereszteződésnél fordulnak vissza a Ružinovi úton, majd az Öreg hídon át a ligetfalui Janko Kráľ parkot fogják többször is átszelni, mivel az Inchebában épp a Flóra kiállítás fog zajlani.” 

A 14. pozsonyi maratonon tizennégy zenei színpadon lesznek koncertek napközben, de lesz például szemétszedéssel összekapcsolt futás is, ún. plugging a Tyrš rakparton. Szintén új projekt az 1500 bicikli tárolására alkalmas kerékpármegőrző, amivel a legkörnyezetkímélőbb közlekedési módra akarják biztatni – elsősorban a pozsonyiakat – a szervezők.

„Egy applikációt is kifejlesztettünk, amelynek segítségével a barátok, ismerősök egészen pontosan nyomon követhetik a futók aktuális helyzetét, sőt, az öt fanzónában kihelyezett mikrofonok segítségével hangosan is biztathatják őket” – jegyezte meg Peter Pukalovič, az akció ügyvezető igazgatója.

A maraton szervezői egyre több területre figyelnek: a névadó szponzor jóvoltából minden résztvevő után egy eurót kap egy egészségkárosult gyerekeket segítő alapítvány. A verseny útvonalán pedig egyedi tervezésű, nagy méretű konténereket helyeznek ki, hogy a szeparált hulladékot a közterület-fenntartó közvetlenül az akció lezárása után, kora délután azonnal elszállíthassa. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Helyi iszlamisták követték el a Srí Lanka-i támadásokat

A hímestől a Fabergé-tojásig

Ukrán elnökválasztás - Porosenko elismerte vereségét

Juncker harcot hirdet az álhírek ellen, Orbánnak is üzent

Mbappé nem akar a Real Madridba igazolni

Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?