Dupla motiváció a Győrnek

Címvédőként, de nem kimon-dott esélyesként várja a női kézilabda Bajnokok Ligája hétvégi budapesti négyes dön-tőjét a Győri Audi ETO KC együttese.

Címvédőként, de nem kimon-dott esélyesként várja a női kézilabda Bajnokok Ligája hétvégi budapesti négyes dön-tőjét a Győri Audi ETO KC együttese. A győriek szezonját sok sérülés nehezítette, de most szeretnének történelmet írni.

Variációk mérföldkövekre

A címvédés ugyanis történelmi tett volna – a női Final Four 2014-es bevezetése óta ez még senkinek sem sikerült. Az utolsó csapat, amely két egymást követő évben BL-t nyert, éppen a Győr volt, 2013-ban még a régi, oda-visszavágós rendszerben diadalmaskodott, egy évvel később pedig az első Final Fourt is megnyerte.

Nagy jelentőségű lenne az is, ha a Vardar nyerné a Bajnokok Ligáját – edzőjük, Irina Gyibirova lehetne az első nő, aki játékosként és szakvezetőként is BL-címet szerez. A Vardar egyébként az egyetlen csapat, amely mind az öt eddigi kiírásban eljutott a Final Fourig, de még soha nem tudta megszerezni a trófeát. Most gyakorlatilag az utolsó esély előtt áll, a jelenlegi csapat ugyanis a szezon végén szétesik, a szkopjei klub ezután saját nevelésű fiatalokra akar támaszkodni.

A négyes döntőben újoncnak számító Rosztov-Don diadala esetén a montenegrói Katarina Bulatovic érne el egy mérföldkövet: ötödik BL-győzelmét aratná, ez a harmadik helyet jelentené az örökranglistán.

A Papp László Budapest Sportaréna közönsége ma és holnap világszínvonalú kézilabdára számíthat. Az első elődöntőben a sorozat legjobb védelmét felvonultató Győr a bukaresti CSM-mel, a másodikban a Rosztov-Don a legeredményesebb támadósorral büszkélkedő Vardarral csap össze. Vasárnap a bronzmeccsre és a döntőre kerül sor.

Neagu, Neagu mindenhol

Bár a tét nagy, a győriek felszabadultan, nagy mosollyal érkeztek tegnap az újságírók közé. A magyar bajnok sajtófélórája során több elkapott beszélgetésfoszlányban elhangzott Cristina Neagu neve. A román válogatott csillaga, akit háromszor (2010-ben, 2015-ben és 2016-ban) a világ legjobb kézilabdázójának választottak, tavaly nyáron igazolt a CSM-hez, felnőtt karrierje során először szerepel szülővárosa klubjában. „Még szép, hogy Neaguról beszélünk, ő olyan játékos, hogy ha rossz napja van, akkor csak hat gólt dob! Ha meg jó, akkor tíz fölött – mondta nevetve lapunknak Eduarda Amorim, a Győr mindig pozitív brazil átlövője. – Bízom benne, hogy ki tudjuk kapcsolni a játékból, és nyerünk!”

Neagu komoly arccal hallgatta végig, amikor szembesítettük Amorim szavaival. „Egyrészt jólesik, hogy elismerik a teljesítményemet, másrészt minden poszton remek játékosaink vannak. Remélem, hogy jó napom lesz, de ha mégsem lenne, viszont a csapattársaimnak igen, akkor is van esélyünk a győzelemre” – nyilatkozta a román játékos.

Kiélezett meccs várható

Neagu (még a Buducnost Podgorica kézilabdázójaként) korábban soha nem nyert meccset a Győr ellen a Final Fourban. „Nincsenek emiatt negatív gondolataim – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a bukarestiek balátlövője. – Idén reális sanszunk van a Győr ellen, az idei Final Fournak nincs kimondott esélyese. Készen állunk arra, hogy 60, 70 vagy akár 80 percen át is koncentráljunk.”

Neagu nem túlzott – a 2016-os Final Four döntőjében a bukarestiek hatvanpercnyi rendes játékidő és tíz perc hosszabbítás után idegölő hetespárbajban szerezték meg az aranyérmet, éppen a Győrrel szemben.

A két csapat eddig hétszer találkozott egymással, ötször a Győr nyert, s csak kétszer örülhettek a bukarestiek – az említett döntő mellett idén januárban, a csoportküzdelmek során Bukarestben.

A sérültekért, Ambrosért

A győri klubot idén komoly sérüléshullám sújtotta – Nora Mörk, Tomori Zsuzsanna és Jana Knedlíková a Final Fourban sem játszhat, Stine Oftedal és Nycke Groot pedig csak a közelmúltban tért vissza. A csapatot azonban nem törte meg a pechszéria.

„Még erősebbek is lettünk ezáltal, hiszen összetartóbbá váltunk, egymásért is játszunk – magyarázta az Új Szónak Amorim. – A Final Fourban is sokszorosan motiváltak leszünk, mert azokért is meg akarjuk nyerni a trófeát, akik csak a lelátóról nézhetik a meccseket. Nagyon nehéz ilyenkor kívülállóként figyelni a játékot, tudom, mit éreznek a sérült társaink.”

A győriek edzője, Ambros Martín a szezon végén elhagyja a klubot, és a Rosztov-Don szakvezetője lesz. „Számomra ez is egy fontos motiváció – hangsúlyozta Amorim. – Elsősorban a sérült csapattársainkért akarjuk megnyerni a döntőt, másodsorban pedig Ambrosért. Megérdemelné ezt a diadalt, mielőtt búcsút vesz tőlünk.”

Bőd Titanilla, Budapest

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?