Dopping: Gay után Powell és Simpson is lebukott

<p>Kingston. A jamaicai Asafa Powell, a férfi 100 méter korábbi világcsúcstartója és honfitársa, a 2008-as olimpián női 100-on ezüstérmes Sherone Simpson is pozitív doppingtesztet produkált, így Tyson Gay mellett két újabb kiváló sprinter mintájában találtak tiltott szert.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A három sprinterről vasárnap derült ki, hogy doppingszert használtak. Gay, aki 100 méteren az év legjobb idejével büszkélkedhet, egy májusi ellenőrzésen adott pozitív mintát, míg a minden idők legtöbb 10 másodpercen belüli 100-as eredményével rendelkező, 2008-ban a váltóval olimpiai bajnok Powellnek a júniusi jamaicai bajnokságon adott mintájában bukkantak tiltott szer nyomaira. A kingstoni viadalon Powell óriási meglepetésre csupán negyedik lett a klasszikus sprintszámban, így egyéniben nem jutott ki az augusztusi, moszkvai világbajnokságra.

Sherone Simpson, aki 2004-ben ötkarikás arany-, tavaly pedig ezüstérmet szerzett a női sprintstafétával, szintén a júniusi országos bajnokságon adott pozitív mintát.

A két sprinter menedzsere, Paul Doyle jelentette, hogy védencei mintájában egyaránt a stimulánsok közé tartozó oxilofrint találtak. „Ez most nagyon nehéz és szomorú nap a számomra – kommentálta Simpson a hírt. – Tudom, hogy élsportolóként felelős vagyok azért, ami a szervezetembe kerül, de annyit mondhatok, hogy soha nem használnék tudatosan teljesítményfokozó szereket.”

Asafa Powell a Twitteren védekezett: „Nem vagyok, és soha nem is voltam csaló.” A kiváló atléta később a hírügynökségeknek így nyilatkozott: „Azt akarom, hogy tiszta legyen a lelkiismeretem a családom, a barátaim és a szurkolóim előtt az egész világon. Tudatosan soha nem vettem be semmilyen tiltott szert. Elfogadom a következményeket, amelyek ebből a helyzetből fakadnak, de szeretném hangsúlyozni, hogy sosem próbáltam a teljesítményemet holmi doppingszerekkel növelni.”

Jamaicai sajtóértesülések szerint Powell és Simpson szervezetébe egy újfajta táplálékkiegészítőből kerülhetett a tiltott szer. Az olaszországi Lignano Sabbiadoróban található edzőtáborban őrizetbe vették Asafa Powell erőnléti edzőjét. A jamaicai sprintsztár ugyanis ettől a szakembertől kapta állítólag a szereket, melyeket át is adott a rendőrségnek.

Az amerikai Tyson Gay nem közölte, hogy mit találtak az A próbájában májusban. Edzője, Lance Brauman az ügy kipattanása után kijelentette, nem támogatja és nem tűri a doppingolást, tanítványa pedig együtt kíván működni az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségével (USADA).

A jamaicai sajtó egyébként két másik doppingesetről is tudni vél – állítólag a 4x100-as váltó kezdőembere, Nesta Carter, illetve a diszkoszvető Allison Randall is fennakadt a doppingvizsgálaton.

Májusban a 200-on kétszeres olimpiai bajnok Veronica Campbell-Brown szervezetében bukkantak vízhajtó nyomaira, versenyzési jogát felfüggesztették, így összesen hat jamaicai sportolót érint az ügy.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyelőre nem kommentálja a botrányt. „Töretlenül küzdünk a tiltott szerek ellen, ez erkölcsi kötelességünk az atléták azon többsége felé, akik hisznek a tiszta sportban” – közölte Nick Davis, az IAAF főtitkára, aki szerint minden felmerülő doppingeset nemhogy gyengíti, hanem erősíti a világszervezet doppingellenes programját. (MTI, ns)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?