Döntetlennel kezdték az Eb-t a magyar lányok

<p>Egy pont a nyitómeccsen: a magyar női kézilabda-válogatott 29:29-es döntetlent ért el Oroszország ellen a magyar–horvát közös rendezésű Eb csoportkörében. Két perccel a vége előtt még Tomoriék vezettek két góllal.</p>

BŐD TITANILLA

Németh András, a magyarok szövetségi kapitánya némi meglepetésre Temes Bernadettet és Tóth Gabriellát hagyta ki a 16-os keretből – vagyis benne maradt mindhárom kapus, de „hivatalosan” csak egy irányító maradt Szucsánszki személyében, mivel Kovacsics szélsőként szerepelt a nevezésben.

Gyatra magyar kezdés

Az oroszok ellen a játékosok és a szurkolók is győzelemmel számoltak, de az első tíz percben gyorsan módosítani kellett a tervet. A magyarok ugyan vezettek 1:0-ra a második percben, de ezután csak tíz perccel később lőttek újra gólt, 2:5-re módosítva az eredményt. Abban az első 10–12 percben láttunk mindent, amit nem akartunk: eladott labdákat, rossz passzokat, könnyen blokkolható lövéseket, s ezekből a szituációkból mindig indultak, és általában gólt is dobtak az oroszok.

„Kerestük a tutit, az ideális passzokat, lövőhelyzeteket. Ebből születtek a kikényszerített lövések, bejátszások, passzív játék” – magyarázta a meccs eleji indiszponáltságot a csapatkapitány Tomori már a mérkőzés után.

A komoly magassági fölényt élvező oroszok (akiknek nyolc 180 centi feletti mezőnyjátékosuk van) falán csak nehezen tudtak áttörni a magyar lányok, azonban 4:9-nél és 7:11-nél sem adták fel. Különösen kiemelkedett Kovacsics küzdeni akarása, aki a falból kilépve több labdát is szerzett. A félidőre feljöttek 14:15-re a magyarok, s ismét nyílt volt a meccs.

Elúszott a kétgólos előny

A második játékrészben 17:15-re vezettek a magyarok, aztán fordítottak az oroszok, komoly harc ment minden egyes labdáért. 25:27-ről azonban 29:27-re fordítottak a magyarok, s úgy tűnt, meglesz a győzelem.

Mégsem lett meg, ehhez pedig nemcsak az kellett, amit Németh András kiemelt, hogy 2 perc 18 másodperccel a meccs vége előtt Tomorit 2 percre kiállította a szlovák játékvezetői páros. Ha egy csapat ugyanis másfél perccel a lefújás előtt még két góllal vezet, akkor taktikai hiba is kell ahhoz, hogy ezt az előnyt elveszítse. A magyarok még ebben a szituációban is lehívták a kapust, ami csak zavart okozott a sorokban, ahelyett, hogy folyamatosan szabálytalanságokat kérve, a játékot tördelve igyekeztek volna tartani a labdát. Egy lerohanásból Szen felhozta egy gólra az oroszokat, és végül nyolc másodperccel a meccs vége előtt Uszkova ejtésből egyenlített.

Planéta nem vállalta

Németh András időt kért, az utolsó támadásból még meg lehetett volna szerezni a győztes gólt. Planéta Szimonetta (Tomori mellett az egyetlen, aki magasságban felvehette a versenyt az oroszokkal) azonban hiába kapott egyértelmű utasítást, hogy ő lőjön, a győri átlövő inkább passzolt Szucsánszkinak, akinek esélye sem volt átlőni az orosz falat. „Nem volt hozzá bátorságom” – jegyezte meg halkan a mixzónában Planéta.

„Gyorsabban kellett volna játszanunk” – mondta önkritikusan Szucsánszki, a meccs egyik legjobbja, Kovacsics Anikó pedig bizonygatta, nincs elkenődve, „de van benne csalódottság”.

Tomori nem őrjöngött

A női kézilabda (s kiváltképp a magyar válogatott) próbára teszi a szurkolók idegeit, de nem kell temetni ezt a csapatot. Az oroszok elleni találkozó ugyanis a hiányosságok mellett több pozitívumot is megmutatott. Rögtön az első csoportmérkőzésen kiderült, nem hülyeség a három kapus: Herr Orsolyának most nem volt jó napja, de mind Kiss Éva, mind Bíró Blanka 45% körüli kapusteljesítményt produkált.

Tomorit a végjátékban vitatható ítélettel kiállították, de a Fradi átlövője nem harapta ketté a bírók fejét, nem őrjöngött, nem mutogatott, hanem szép nyugodtan lejött a pályáról, ezzel is bizonyítva, tényleg fegyelmezettebbé vált csapatkapitányként.

Dicséretes küzdőszellem

A legnagyobb plusz pedig a csapat elképesztő küzdőszelleme. Ha nem csúsznak-másznak-kaparkodnak a labdáért a lányok, ezt a meccset simán megnyerhették volna az oroszok, de a harciasság átlendítette a magyarokat a holtponton.

A hangulat a várakozásoknak megfelelően fantasztikus, a magyar közönség érti és érzi a kézilabdát, elképesztően együtt él a játékkal. Ilyen helyzetben kissé erőltetettnek tűnik a helyi „jókedvfelelős” bohóckodása az időkérések alatt: „Nem vagyunk elég hangosak, hölgyeim és uraim!”, mert az Audi Arénában végig fülsiketítő szurkolás folyt, csak éppen a time outok alatt fújták ki magukat a drukkerek. Az pedig már szinte taplóság, hogy az utolsó támadást megelőző időkérés alatt Görbicz Anitát zaklassák a lelátón, hogy küldjön egy puszit a kamerába – Görbicz klasszisát bizonyítja, hogy ezt a feladatot is elegánsan megoldotta.

Ma a lengyelek ellen

A magyar lányok ma este (20.30) a lengyelek ellen lépnek pályára, és ha nyernek, már a középdöntőben érezhetik magukat. De senki ne számítson egyszerű menetre – Németh András az oroszok elleni döntetlen után azt jósolta: „Minden mérkőzésünkön meg fogunk szenvedni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?