Dibuszék szerint is a jobb csapat jutott tovább

Ferencváros.Olimpiakosz

Az Olimpiakosz jutott a labdarúgó-Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjébe, miután Budapesten is 1:0-ra győzött a Ferencváros ellen. A zöld-fehérek összesítésben 2:0-ra maradtak alul egy sokkal jobb képességű ellenféllel szemben.

A mérkőzés előtt Dejan Sztankovics többször elmondta, szeretné, ha a szurkolók igazi pokollá varázsolnák a Groupama Arénát. A hazai B-közép tett is róla, hogy már a bemelegítésnél hozzátegye a magáét a csapat teljesítményéhez, sőt, a kemény mag egy görög „üdvözlő mondatot” is megtanult, hogy a Panathinaikosz-zászlók mellett ezzel is bosszantsák a görög drukkereket. Utóbbiak csaknem teljesen megtöltötték a vendégszektort és ők is töretlenül biztatták csapatukat.

A csapatok bevonulásánál a fradisták Botond-monda ihlette korográfiával készültek, ahol a kis termetű magyar vitéz, jelen esetben zöldbe öltözve, legyőzi a görög óriást, aki a pireusziak színeit viselte magán. „Büszke Botond reá sújtott, az óriás a földre hullott” – volt olvasható a látványos kép felett.

A ferencvárosiak kezdőjében meglepetést okozott, hogy Varga Barnabás mellett Kodro is helyet kapott, de leginkább az a húzás tűnt veszélyesnek, hogy a középpálya közepén így Maigára és Abu Fanira hárul majd a szervezés feladata. Ez különösen azért tűnt nehéz küldetésnek, mert a túloldalon összeállt a Chiquinho, Podence, Horta hármas a középpályán, akiket tökéletesen támogatott Hezze és Fortunisz. A kiemelt hármas a magyarnál, de még a görögnél is sokkal komolyabb bajnokságokban szerepelt korábban. A Fradi szervezett szurkolói csoportjai mindent megtettek, hogy az oldallelátót is bevonják a biztatásba, de ez egy-két kivételtől eltekintve csak az első néhány percben sikerült. A kapu mögötti szektor mellett csak a túloldalon helyet foglaló, gyerekekből álló, Greens Kids névre hallgató csoport tagjai részéről zúgott folyamatosan a „Hajrá, Fradi!”.

Az első 15-20 percben a vendégek átadták a területet a magyar bajnoknak, amely ugyan próbált odakerülni a görög kapu elé, de az utolsó passzokba, cselekbe vagy a beadásokba rendre hiba csúszott. Ezt követően magasabb fokozatba kapcsolt az Olimpiakosz, magasan letámadták a Ferencvárost, rendkívül jól zárták a területeket a pálya közepén, így folyamatosan átvették az irányítást, és mivel ők a támadóharmadban is jó döntéseket hoztak, a 35. perc után sorra kezdték kialakítani a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. Az első két-három ordító lehetőség után a levegőben lógott a pireusziak vezető gólja, míg a hazai oldalon remélték, inkább a „ha nem adsz, kapsz” elve érvényesül majd. A félidő hajrájában végül egy bal oldali beadás után Mmaee kézzel ért a labdába, a jogos büntetőt pedig el-Kabi értékesítette.

A szünetben kettőt is változtatott Dejan Sztankovics, ami után ugyan lendületesebbé vált a Fradi játéka, de így is túl sok volt a pontatlan passz, amiből a vendégek többször is meg tudtak indulni Dibusz kapuja felé. Az idő előrehaladtával egyre feljebb merészkedtek a hazai védők, elsősorban Cissé próbálta magára vállalni a mélységi szervező szerepét, de a görögök továbbra is rendkívül hatékonyan semlegesítették Abu Fanit középen, valalmint Marquinhost, Zachariassent és az őket váltókat a két szélen, így Vargához és a padról beszálló Pesicshez is kevés labda jutott el. Hazai oldalon egyre több volt az elégedetlen drukker, aki csapata biztatása helyett saját játékosait kritizálta, így kevésbé volt meglepő, hogy a 85. perc környékén dulakodás alakult ki a B-középben. A rendezők bártotalan fellépése miatt végül a ferencvárosiak vezérszurkolója ment le rendett tenni, miközben a szurkolótábor önállóan rákezdett a Fradi-indulóra.

Az utolsó percekben Vargáék mindent egy lapra feltéve támadtak, de szépíteni sem tudtak, az Olimpiakosz a párharc második meccsét is megnyerte. A sokkal jobb játékerőt képviselő görög rekordbajnok megérdemelten jutott tovább a legjobb tizenhat közé, és a taktikai csatát elnézve arról is megbizonyosodhattunk, hogy vezetőedzőjük, José Luis Mendilibar nem véletlenül nyerte meg az Európa-ligát tavaly a Sevilla kispadján.

„Nem tudtunk kellően agresszívak lenni, nem úgy, mint az ellenfél. Nem tudtuk összeszedni a második labdákat. Kemény meccs volt, amely során egy apró részlet is változást hozhatott volna, de ezek az apróságok ma hiányoztak. Nagyon nagy volt az akarat a fiúkban, de ilyen esetben sokszor banális hibák is becsúsznak a játékba. Az Olimpiakosz pedig határozottan jobban játszott, mint egy hete – sorolta az újabb vereség okait a meccs utáni sajtótájékoztatón Sztankovics. – Ma csöndben maradunk, szomorkodunk és elemezzük, ami történt. Van még előttünk legalább 13 meccs, ami arra szolgál, hogy versenyezzünk, tanuljunk és javuljunk, hogy a következő nemzetközi szereplésünk alkalmával magasabb szintre jussunk” – válaszolta egy, a jövőt firtató újságírói kérdésre a szerb szakember, aki köszönetet mondott a szurkolóknak és sajnálatát fejezte ki azért, mert nem tudták lángra lobbantani azt a tüzet, amit a kemény mag csiholt a stadionban.

„A játékosaimban megvolt a győzelmi vágy és én is tudtam, hogy mit akarok látni a pályán. Talán az önbizalom volt a plusz az első mecccshez képest, ami miatt jobb teljesítményt nyújtottak. Ezek szerint elég önbizalmat tudtam beléjük csepegtetni ebben az időben. Mindig igyekszünk megismerni az ellenfelet, a taktikájukat, de szeretem a saját játékstílusomat játszani és nem a másik csapathoz igazodni. Ilyen szempontból egy önfejű edző vagyok” – beszélt a csapata jobb teljesítményének okáról a szűkszavú Mendilibar.

A játékosok közül többek között Dibusz, Varga, Zachariassen és Mmaee is elismerte, hogy ha nem tudtak helyzeteket kidolgozni, nem tudtak gólt lőni, akkor nem érdemeltek továbbjutást. „A 180 perc alapján megérdemelten jutottak tovább. Ők kétszer is ki tudták használni a lehetőségeiket, előttünk pedig az első meccs első percében megszületett lesgól után nem adódtak olyan periódusok, amikor hibára tudtuk volna kényszeríteni őket védekezésben. A jobb csapat jutott tovább” – foglalta össze röviden a párharcot Dibusz.

Jegyzőkönyv

EKL, a nyolcaddöntőbe jutásért

Ferencváros–Olimpiakosz 0:1 (0:1)

Gólszerző: el-Kabi (45., 11-esből)
Sárga lap: Varga B., Abu Fani
Játékvezető: Clément Turpin (francia)21 057 néző

FERENCVÁROS: Dibusz–Wingo (46. Makreckis), Cissé, Mmaee, Civic (67. Ramírez)–Zachariassen (67. Ben Romdhane), Abu Fani, Maiga, Marquinhos (86. Katona)–Varga B., Kodro (46. Pesics)
OLIMPIAKOSZ: Paszhalakisz–Rodinei, Recosz, Carmo, Ortega–Chiquinho (90. Carvalho), Hezze–Podence, Horta (74. Maszurasz), Fortunisz (74. Iborra)–el-Kabi (79. Jovetic)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?