Del Piero nem osztogat tanácsokat

DelPiero.2023.Pozsony

Tapasztalata, ismeretei révén megtehetné, hogy tanácsokat osztogasson a fiatal futballistáknak. Alessandro Del Piero, az egykori olasz kiválóság viszont másképp látja a dolgot.

„Nem szívesen tenném, mert nincs egy általánosan elfogadott nézet, mindegyik pálya egyedi, akárcsak az életutunk. Aki kellően motivált, és követi a célját, nincs szüksége tanácsra. Szuper edzőim voltak, mindig meghallgattam őket. Nem tetszett, ha rossz visszhangja volt a játékomnak, de ez vitt előre, hogy többet tanuljak” – beszélt a torinói Juventus ikonja, aki jelenleg Los Angelesben él, étterme és fociakadémiája van, és sportága utazó nagykövete.

Pozsonyba azért érkezett, hogy bemutatkozzon a július 10. és 14. között várható ligetfalui 9. Olasz Futballtábor (Italia Soccer Camp) védnökeként.

Del Piero nem spórolt a szavakkal a sajtó munkatársaival megtartott találkozón. Részletesen kifejtette nézeteit, kóstolót adott gazdag pályafutásából. Van mivel büszkélkednie, hiszen 2006-ban világbajnok volt az olasz válogatottal, 1996-ban a Juventus- szal megnyerte a Bajnokok Ligáját, és a torinói Zebrákkal hatszor volt olasz bajnok.

Szóba került, hogy a nyári táborban főleg szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek lesznek. „Szörnyű, amit mondani fogok, de néha a legrosszabb körülményekből kerülnek ki a legjobbak, ami a focira is érvényes. Gyerekként az utcán, földeken kergettük a labdát. Nem volt pázsitos pályánk, de stadionunk se, csak futballoztunk. Ebben jobb a mai gyerekeknek, hiszen szinte tökéletes feltételek között fejlődhetnek – folytatta a reklámbevételeknek köszönhetően 2000-ben a világon legjobban kereső labdarúgó, korának egyik legjobbja. – Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy rengeteg tehetség születik Brazíliában, Argentínában vagy az afrikai országokban, ahol sokan szociálisan hátrányos helyzetűek. Említhetném a friss világbajnok kapitányát, Lionel Messit vagy az 1994-es és 2002-es brazil világbajnok Ronaldót is. Ők annak a példái, hogyan lehet mélyről, szerényebb körülmények közül feltörni a csúcsra.”

Az is szóba került, édesanyja azt akarta, hogy kapus legyen. „Ha maradok a kapuban, azt gondolják, most itt lehetnék önök között az egész játékosmúltammal? Valóban kapusként kezdtem. Tetszett az édesanyámnak, hogy nem futok, nem izzadok annyit, nyugodtabb helyen vagyok, kevesebb gondot okozhattam neki. Utólag nagyon örülök, hogy váltottam, és a mezőnyben folytattam” – mondta a 91-szeres olasz válogatott, aki a Padova, a Juventus és a Sydney mezét is viselte, s úgy nézett ki, hogy ezután a Honvédnál köt ki, ő azonban Delhiben folytatta.

Nem maradhatott el az élénk szlovák–olasz futballkapcsolatok felemlegetése sem. Del Piero dicsérte a hazájában légióskodó szlovák játékosokat. Most hallotta először, és nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a 2012-es Juventus–Napoli Olasz Kupa-döntő után Marek Hamšík azt mondta, hogy ő a nápolyiak Del Pierója szeretne lenni. Ha szemben találná magát a pályán a jelenleg a Serie A-ban játszó szlovák védőkkel, leginkább Škriniartól tartana. Honfitársát, Francesco Calzona szlovák szövetségi kapitányt személyesen nem ismeri, de nagyon felkészült szakembernek tartja. Szerinte nincs jó vagy rossz edző, csak időt kell adni mindenkinek elképzelései megvalósítására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?