Dakar – Afrika és magyarok nélkül

<p>A mai időmérő szakasszal hivatalosan is megkezdődik a 32. Dakarrali. A világ egyik leghíresebb terepversenye január 17-ig tart. Már második éve, hogy a megmérettetés Afrikából Dél-Amerikába költözött, de a résztvevőknek nem lett könnyebb dolga – az Atacama-sivatag dűnéi legalább annyira embert próbálóak, mint a szaharai homok.</p>

Nagyot fordult a világ a Dakar-ralival 1977 óta, mikor a francia milliárdos, Thierry Sabine eltévedt egy autóversenyen a sivatagban, és rájött, mennyire szórakoztató kötött útvonal nélkül átvágni a pusztákon. A Dakar-rali idővel milliomosok szórakozásából komoly, erőt próbáló versennyé nőtte ki magát. Mikor a Mauritániában uralkodó háborús közállapotokra való tekintettel a 2008-as kiírást elhalasztották, megkérdőjeleződött a rali jövője, de a szervezők nem adták fel, és egy kontinenssel odébb, Dél-Amerikába költöztették át a helyszínt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb versenyzőknek mindegy, hol kell bizonyítaniuk. Az idén 138 autó, 50 kamion és 184 motor indul a csaknem kilencezer kilométeres távon (az időeredményeket összesen 4800 kilométeren mérik). Hét szakaszt Argentínában, további hetet pedig Chilében rendeznek.

Az idei szezon különlegessége többek között az, hogy magyar résztvevő nélkül indul a verseny. Még a legnagyobb nevek, Szalay Balázs és Palik László sem találtak maguknak szponzorokat. Magyar pilótákat a sivatagban legfeljebb a két héttel később induló Budapest–Bamako-ralin lehet majd látni. A rajtlistán viszont megtalálható két szlovák motoros, Štefan Svitko és Ivan Jakeš. Svitko a hosszú távú, úgynevezett enduro motorversenyek Európa-bajnoka, de a Dakaron újoncnak számít, míg Jakeš kétszeres induló, s tavaly már be is tudta fejezni a ralit.

„Az enduro az más, jelzéseket követünk és viszonylag sűrűn jönnek egymás után a motorosok, legfeljebb egy-két percet veszítek, ha eltévedek. Ha valaki a Dakaron veszik el a sivatagban, akkor pechje van. Bár a szervezők idővel megtalálják, a jó eredménynek búcsút mondhat” – latolgatta esélyeit az indulás előtt Svitko. Jakeš szerint a ralin nincs könnyű terep, nehéz lazítani. „Az Atacama veszélyes hely, de nem csak a dűnék miatt – még Afrikában sem ilyen nagyok a homokdombok, mint itt. A legrosszabb mégis a kövezett, vidéki út. Úgy csúszik, mintha valaki leöntötte volna olajjal. Ezen nem elég gyorsnak lenni, még arra is figyelni kell, hogy az ember talpon maradjon. Persze azért a sivatagban dől el minden” – vélekedik a 37 éves motoros. A két szlovák elsődleges célja, hogy befejezzék a Dakart.

A motorosok között valószínűleg a francia Cyril Despres és az olasz Marc Coma között dől el a küzdelem. Az utolsó négy évben csak ők ketten tudtak nyerni, most is toronymagas esélyeseknek számítanak. „Régóta harcolunk egymással. Nekem idáig tizenhat raligyőzelmem van, neki tizenhét. Egymás nyakában lihegünk” – jelentette ki Despres.

Az autók között nagyobb a versengés a végső győzelemért. A tavalyi győztes, a dél-afrikai de Villiers az idén is indul, de a szakemberek legalább annyira esélyesnek a spanyol ralibajnokot, Carlos Sainzot és a katari al-Attijahot. Kimaradt valaki? Hát a kilencszeres győztes francia Stéphane Peterhansel, aki az egyik, ha nem a legjobb képességű Dakar-veteránnak számít. Peterhansel hatszor motoron lett az első, később pedig autóra váltott, hogy további három győzelmet arasson. Most a gyengécske BMW-t vezeti, de tapasztalata még mindig sokat számít. Kiderül két hét és kilencezer kilométer múlva.

***

DAKAR-RALI 2010

szakasz/dátum útvonal hossza (km)
1. 1. Buenos Aires–Colón 317
1. 2. Colón–Córdoba 684
1. 3. Córdoba–La Rioja 687
1. 4. La Rioja–Flambala 441
1. 5. Flambala–Coplapo 629
1. 6. Coplapo–Antofagasta 670
1. 7. Antofagasta–Iquiue 598
1. 8 Iquiqe–Antofagasta 641
1. 10. Antofagasta–Coplapo 568
1. 11. Coplapo–La Serena 547
1. 12. La Serena–Santiago 586
1. 13. Santiago–San Juan 434
1. 14. San Juan–San Rafael 796
1. 15. San Rafael–Santa Rosa 725
1. 16. Santa Rosa–Buenos Aires 707

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?