DAC-meccsnél is jelzett az UEFA monitoringja

<p>Peter Dedíkkel, a Szlovák Labdarúgó-szövetség projektmenedzserével beszélgettünk a fogadási csalásról.</p>

BŐD TITANILLA

Mit takar pontosan a beosztása, és hogyan működik együtt az UEFA-val?

A pozícióm kialakítását az UEFA kezdeményezte, amely 2011-ben létrehozta az ún. integrity officerek hálózatát. Az ő feladatuk, hogy figyeljék azokat a meccseket, amelyeket esetleg fogadási csalás miatt manipulálhatnak. Természetesen van másféle bunda is, de az UEFA éppen az egyre inkább elterjedő fogadási csalásokban látja a legnagyobb veszélyt.

Az UEFA monitoringrendszeréből származó információkat is megkapja? Tud róla, ha egy szlovákiai mérkőzés valamiért gyanússá válik?

Igen. Ezt a programot a Sportradar társaság működteti. Ha a rendszer egy szlovákiai meccsnél jelez, az UEFA értesít erről bennünket, mi pedig továbbadjuk az információt az illetékes szerveknek. Mi ugyanis nem folytathatunk nyomozást, legfeljebb, ha az információ tényleg releváns, a fegyelmi bizottság foglalkozhat az üggyel.

Milyen gyakran jelez be a rendszer szlovákiai bajnokiknál?

Ez nem túl sokszor fordul elő, általában félévente egyszer. Volt egy év, amikor több meccset is gyanúsnak talált a rendszer, de akkor még nem létezett az integrity officerek hálózata, tehát a szövetségnek kellett eldöntenie, hogyan jár el ezekben az ügyekben. Az utóbbi időben azonban tényleg csak félévente egyszer jelez a rendszer gyanús mérkőzést. Az információ azt is tartalmazza, mekkora mértékben gyanús egy találkozó. A monitoringrendszer jelzése még nem százszázalékos bizonyíték, de sok esetben mérvadó lehet.

A rendőrség bejelentése szerint ősszel négy DAC-mérkőzést próbált manipulálni a fogadási maffia. Bejelzett valamelyiknél a monitoringrendszer?

Igen. Azt nem mondhatom el, hogy melyiknél, de az UEFA is felfigyelt valamelyik találkozóra.

Tehát ha önök kapnak egy jelzést az UEFA-tól, akkor az információt azonnal továbbítják a rendőrségnek?

Elsősorban azt kell kiértékelnünk, mennyire releváns ez az információ, ettől függően adjuk tovább a fegyelmi bizottságnak vagy a rendőrségnek. Ezután pedig már a hatóság hatáskörébe tartozik, hogy nyomozást indít-e az ügyben. Még egyszer hangsúlyozom, mi nem folytathatunk nyomozást. A mi feladatunk az információhalmozás. Ez az integrity officer dolga: minél több információt összegyűjteni, együttműködni a hatóságokkal.

Milyen alapon működik a monitoringrendszer?

Minden fogadási eseménynél matematikailag kifejezhető a szorzók alakulásának valószínűsége. Egy mérkőzés első percében 0:0-s állásnál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik csapat győz, mint ha az 50. percben gól nélküli az állás. Ha viszont egy fogadási eseményre túl nagy tétek érkeznek, akkor a szorzók leesnek. A rendszer észleli, ha túl nagy az eltérés a várt és a valós szorzók között, s ilyenkor jelez. A rendszer 400–500 online fogadóirodát figyel. Az internetes fogadások korában ugyanis már nagyon ritkán fordul elő, hogy egy-egy iroda levesz a kínálatból egy bizonyos meccset. Régen, amíg csak a mérkőzések kezdetéig lehetett fogadni, ez többször előfordult.

Az illegális fogadóirodákat azonban nem figyeli a monitoringrendszer.

Ez a következő probléma. Az iskolázásokon is sokat hallunk az illegális fogadásról, amit lehetetlen feltérképezni. Pedig létezik, mert ha valaki megpróbál befolyásolni egy olyan mérkőzést, ami semmilyen fogadóiroda kínálatában nincs benne, biztosan jó oka van rá.

Szlovákiában egyelőre hét személyt gyanúsítanak mérkőzések manipulálásával. Nőni fog még ez a szám?

Ezt most nem tudom megítélni. Előfordulhat, de mindez még nyomozás tárgya.

A jelenlegi ügyről mikor szereztek tudomást?

Kezdettől fogva tudtunk róla, de azt nem szeretném elárulni, mióta folyik a nyomozás. A rendőrség folyamatosan tájékoztatott bennünket, bár nem részletekbe menően.

Hogyan működtek együtt a hatóságokkal?

Az UEFA-tól és a saját belső adatbázisunkból származó információkat továbbítottuk nekik, s elmagyaráztuk a fogadási maffia működésének elvét, hiszen ez egy viszonylag új jelenség, amellyel nálunk még nem foglalkozott a rendőrség.

A futballszövetség milyen szankciókkal sújthatja az érintett játékosokat és a klubot?

Minden érintettel szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztünk, vagyis nem ússzák meg a büntetést. A klubbal kapcsolatban még nem tudok semmi konkrétat mondani. Egyelőre nyomozás tárgya, milyen mértékben volt benne a csalásokban a klub, ezt is figyelembe kell majd venni. A fegyelmi bizottság csütörtökre idézte be az érintetteket.

Említette, hogy az ön feladata az információgyűjtés. Az UEFA monitoringrendszerén kívül kapnak máshonnan is információkat?

Igen, előfordul, hogy megkeresnek minket, aztán már a mi felelősségünk, hogy felmérjük, mennyire releváns az adott információ. Több bejelentést kapunk, de nincs mindegyiknek valóságalapja. Fontos, hogy ne arra fecséreljük az erőnket, ha egy elégedetlen tippelőnek nem jött be néhány tippje, ezért azt gondolja, a mérkőzéseket manipulálták. A megbízható információk feldolgozására viszont van egy rendszerünk, mindegyikkel foglalkozunk. Ezúton is kérném, hogy ha valaki fogadási csalásra gyanakodik, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot. Szeretnénk jelezni a közvélemény felé is, hogy meg akarjuk fékezni a korrupciót a futballban.

Ön szerint Szlovákiában mennyire elterjedt a fogadási csalás? A magyar bundaüggyel kapcsolatban elhangzott, hogy a fordulónkénti nyolc meccsből négy manipulálva volt, sőt, egyesek szerint ez még optimista becslés.

Mi itt Szlovákiában egyelőre a rendőrség által is említett négy mérkőzésről tudunk. Persze minden kocsmában a manipulált meccsekről beszélnek, de bizonyítékok nincsenek, e nélkül pedig nehéz megsaccolni, hány találkozót érinthet a fogadási csalás. A jelzés viszont annyi, hogy feltételezhető, tényleg jelen van a korrupció a futballban.

Drukkerként mit gondol, ha egy olyan mérkőzést lát, amelyen legalább négy gól esik?

Láttam már néhány furcsa meccset... De semmiképp sem szeretném, ha a szurkolók már eleve gyanakodva néznék a mérkőzéseket. Az UEFA is megerősítheti, hogy a manipulált mérkőzések aránya a tiszta meccsekhez viszonyítva nagyon kicsi, az egy ezreléket sem éri el. Természetesen harcolni kell a bunda ellen, megelőző intézkedéseket kell tenni, ki kell vizsgálni a gyanús meccseket, de hiba lenne, ha minden négygólos meccsről azt gondolnánk, ez biztosan előre le volt egyezve.

Hihetünk még annak, amit a pályán látunk?

Természetesen. Az emberek nem bábszínházat akarnak látni. Akkor nem futballmeccsre járnának.

De elég furcsa hatást kelt, ha a bundabotrányba keveredett DAC a rendőrségi bejelentés utáni két bajnokiját is 4:1-re veszíti el.

A szurkoló tényleg furcsán érezheti magát, de azt is vegyük figyelembe, hogy a DAC kerete meggyengült, több játékosuk is távozott a bundabotrány vagy egyéb események miatt. A klubban uralkodó helyzet nem ideális, a bundaügy is sokkolhatta őket. Ilyen helyzetben becsúszhat egy négyes.

Milyen konkrét lépéseket tervez a szövetség a fogadási csalás megfékezésére?

Az első a megelőzés és felvilágosítás, hogy a futballban tevékenykedők minél szélesebb köre megismerje a fogadási csalás veszélyeit. Ehhez az UEFA által kidolgozott módszertant is felhasználjuk. A másik nagyon fontos lépés pedig a törvények megváltoztatása, mivel a jelenlegi jogrendszer nem igazán tudja kezelni ezt a jelenséget. Fontos, hogy a csalókat kemény büntetés sújtsa. Az új fegyelmi szabályzat sokkal részletesebben fogja tárgyalni ezt a dolgot, mint a korábbi. Hiszünk abban is, hogy a jelenlegi nyomozás eredményei elrettentő erővel bírnak.

Mit lehet tenni azért, hogy a korrupció ne tegye teljesen tönkre a futballt?

A labdarúgás a legelterjedtebb és legnépszerűbb játék a világon, nem olyan egyszerű tönkretenni. A negatív jelenségek árnyékot vetnek rá, de nem gondolom, hogy a futball elveszítené a vezető pozícióját. A fogadási csalás ellen harcolni kell, s ezt a FIFA, az UEFA és az Interpol is tudatosítja. Amit most a széles nyilvánosság lát nálunk ebből az ügyből, az csak egy apró morzsája annak a nagy biznisznek, ami a fogadási csalások címén zajlik. Ezért kell azon dolgoznunk, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely nem kedvez a csalóknak. Kiskortól arra kell nevelnünk a gyerekeket, hogy tudják, nem ez a helyes út.

Azt állítja, a manipulált meccsek aránya nem magas, a bochumi ügyészség és az Europol azonban a 2008 és 2011 közötti időszakban közel hétszáz befolyásolt mérkőzésről tud.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy hétvégén csak Szlovákia területén közel ötezer mérkőzést játszanak. Hétszáz manipulált meccs három év alatt egész Európában tényleg csak csepp a tengerben. A hétszáz nagy számnak tűnik, de egy hétvégén annyi mérkőzés van, hogy százalékban kifejezve ez nem sok.

Miért pont Ázsia a fogadási maffia központja?

Két okból. Az ázsiaiak szenvedélyes játékosok, nagyon szeretnek fogadni bármire. Másrészt pedig Ázsiában a fogadás nincs szabályozva. Európában korlátozzák a tét nagyságát, vannak szabályok a regisztrációnál, léteznek tehát bizonyos korlátok. Ázsiában nincs ilyesmi. S akkor még nem szóltunk az adókról. A sporttörvény kapcsán most gondolkodunk azon, hogy szigorúbban szabályozzuk a sportfogadást, mivel az adókon nagyon sokat veszít az állam. Ha elvesztek ezer eurót egy ázsiai portálon, hiába raktam én fel a tétet Szlovákiában, a fogadóiroda nem fog ebből nálunk adózni. Franciaországban például sokkal szigorúbb a szabályozás, még az is felmerült, hogy nem ellentétes-e az EU normáival. Mégis bevezették, és ott csak úgy nem lehet rácsatlakozni az interneten a külföldi fogadóirodák oldalára.

Három éve az U21-es malajziai válogatott egy fél szezont végigjátszott a szlovák második ligában. Így utólag hogy látja ezt a projektet?

Nem szeretném, ha elterjedne az a nézet, hogy minden, ami Ázsiából jön, rossz. Én nem látok problémát abban, hogy a malajziaiak itt játszottak néhány hónapot. Realistán és pragmatikusan próbálom látni a dolgokat, a releváns információkkal foglalkozom, nem a kocsmai találgatásokkal.

Amióta a korrupcióellenes harccal foglalkozik, másképpen látja a futballt, mint korábban?

Nem.

Nem lepte meg, mennyire behálózta a focit a fogadási csalás?

Az, hogy meglepett-e, nem befolyásolja azt, hogyan látom a futballt. A labdarúgás a legvonzóbb sportág a világon, s mindig az is marad. Úgy hozta az élet, hogy negatív jelenségekkel is kapcsolatban van. Más sportágakra, az élet más területeire pedig más negatívumok jellemzőek. Nekünk azért kell harcolnunk, hogy a negatívumokból minél kevesebb legyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?