DAC–Bayern – újra telt ház előtt

<p>Huszonöt év után is telt házat vonzott a DAC–Bayern München labdarúgó UEFA-kupa-mérkőzés, ezúttal a dunaszerdahelyi vmk bábtermébe. A DAC szurkolói honlapjának szerkesztői által rendezett emlékesten megjelent az 1988-as sárga-kék csapat edzője, Pecze Károly, s jelen voltak egykori játékosok: Rudolf Pavlík, Petr Kašpar és Szaban Tibor, valamint vezetők is: Sánta Imre, a labdarúgó-szakosztály akkori elnöke és Nagy István volt vezetőségi tag.</p>

NAGY KRISZTIÁN

A jó hangulatban zajló est első részében a résztvevők felvételről megtekintették az „évszázad mérkőzését”. Egy-egy tetszetős DAC-támadás után a teremben ismét felhangzott a taps, majd az ismert „Szép volt, fiúk!”. A meccset követő kötetlen beszélgetés során Pecze Károly elmondta azt is, szerinte mi volt a két csapat közti különbség: „Hiába játszottunk jól, és dolgoztunk ki helyzeteket emberhátrányban is, az ellenfél színeiben világsztárok szerepeltek, dinamikus gyorsaságban és helyzetkihasználásban fölénk nőttek. A Bayern számára ez volt a 156. európai kupamérkőzés, mi a nyolcadikat játszottuk... Később a Kassával a BL-ben is szerepeltem, de a bajorok elleni meccsnek nem volt párja pályafutásom során.”

Mi volt Pecze Károly szemében a dunaszerdahelyi sikerkorszak titka? „Öt évet töltöttem a DAC-nál, rengeteg nagyon jó játékosom volt, de egyértelmű – csak az a csapat lehet jó, ahol jól a vezetés. Az odaadó szurkolók pedig óriási lökést adtak a csapatnak és a vezetésnek is” – nyilatkozta az egykori sikeredző.

Sánta Imre szerint az 1988. november 9-én, hétköznap 13.30-tól játszott mérkőzésen 17–18 ezer néző tolongott a lelátókon. „Ez az emlék ennyi év után is könnyeket csal a szemekbe. Kiscsapatként megálltuk helyünket, elfogadható eredményt értünk el. Mindenki számára nagy élmény és tanulság volt ez a párharc. Annyi prémiumért, amit akkor ígértünk a játékosoknak, soha nem játszott a DAC. De abban a légkörben ezt is be tudtuk volna biztosítani” – mondta a volt elnök.

Nagy István felelevenítette a 25 évvel ezelőtti viszonyokat: „Akkoriban Csehszlovákia leggazdagabb klubjának tartották a DAC-ot, bár egy fillérünk nem volt a számlán. A játékosok hivatalosan a járás egyes szövetkezeteinél voltak alkalmazva, egyenesen onnan kaptak fizetést. A Bayern jobban félt tőlünk, mint mi tőlük – nekünk ugyanis nem volt mit veszíteni.”

Szaban Tibor Münchenben gólt lőtt a bajor óriásnak, ez volt a DAC egyetlen találata a két mérkőzésen (1:3 és 0:2). „Jól eltalált lövés volt, de az egész csapat jól játszott mindkét meccsen. Sajnos, a hazai visszavágón piros lapot kaptam, pedig a kapus jött nekem. A szigorú északír játékvezető viszont fordítva látta” – mondta a gólszerző.

Petr Kašpar az egyetlen, aki mind a tíz európai kupában játszott DAC-meccsen szerepelt. „A dunaszerdahelyi foci nem csak a Bayern elleni találkozóról szólt, hiszen a bajnokikon is rendkívüli volt a hangulat. Remélem, lesz még hasonló élményben részünk” – fogalmazott a Slovan jelenlegi klubigazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?