DAC: 90 perc emberelőny, kimaradt 11-es

<p>Az első perctől emberelőnyben játszott, a hosszabbításban pedig tizenegyest rúghatott a DAC, mégsem tudott győzni az aranyosmaróti ViOn ellen a labdarúgó Fortuna Liga 20. fordulójában. A dunaszerdahelyiek 1:1-es döntetlennel nyitották a tavaszi idényt.</p>

BŐD TITANILLA

Érzelmekből nem lesz hiány – jósolta Branislav Mráz, az aranyosmarótiak vezetőedzője a mérkőzés előtt, és szavai tökéletesen beigazolódtak: a ViOn trénere annyiféle érzelmet élhetett át a meccs alatt, hogy már talán sokallotta is.

Piros lap az első percben

Csapata ugyanis rögtön a 20. másodpercben emberhátrányba került, amikor Pavlenda lerántotta a kapura törő Brašeňt. „A kiállítás csak még jobban összekovácsolta a csapatot. A játékosok egymásért harcoltak, a szívüket is otthagyták a pályán” – dicsérte csapatát Mráz már a mérkőzés után.

Pavol Kováč, a ViOn kapusa szerint sem volt feltétlenül hátrány a kiállítás: „Néha úgy érzem, tíz emberrel jobban védekezünk, mintha tizenegyen volnánk…”

„Egy gól jobb lett volna”

Hálátlan feladat a mérkőzés első percétől emberelőnyben futballozni – ha az ellenfélnek voltak is ambíciói támadásban, azokat rögtön elfelejti, s csak a védekezésre koncentrál (bár gyaníthatóan a ViOn esetében ez kiállítás nélkül is ugyanígy lett volna), a közönség pedig sokkal türelmetlenebb. Nem véletlenül mondta a mérkőzés szünetében a 60. születésnapját ünneplő egykori DAC-játékos, Karol Krištof, hogy egy gól sokkal jobb lett volna, mint a meddő emberelőny.

A dunaszerdahelyiek ugyanis létszámfölényben is körülményesen támadtak, nehézkesen építették fel az akciókat, s ha végre odakerültek a kapu elé, akkor vagy az önfeláldozó vendégek mentettek, vagy kimaradtak a helyzetek… Szarka például senkitől sem zavartatva a kapu fölé fejelt.

Sablert követelték

Az első félidőben nem született gól, a szünetben Sesart Sarr váltotta, aki frissességet hozott a dunaszerdahelyiek játékába. A közönség ekkor már egy ideje Sablert követelte a csapatba – a fiatal, robbanékony támadónak Maric 4–1–4–1-es rendszerében nem jut hely, elöl rendre a robusztus Szarka szerepel.

A dunaszerdahelyiek végül egy pontrúgást követően megszerezték a vezetést: Brašeň beívelt szabadrúgása után Ljubicic fejelt a hálóba. Felpörgött a DAC, hasonló szituációból Majerník a felső kapufára fejelt, de volt helyzete Brašeňnek is.

Mazan, a csodacsere

A mérkőzésnek ebben a fázisában nem sokan hitték volna, hogy az aranyosmarótiak ezen a meccsen még labdába rúgnak (a szó szoros értelmében sem volt ez olyan könnyű nekik, szinte folyamatosan a hazaiak birtokolták a labdát).

„Tudtam, hogy akármilyen fölényben futballoznak is a hazaiak, egy helyzet jönni fog, és nagyon reméltem, hogy berúgjuk” – árulta el a mérkőzés után Branislav Mráz, aki nagyon szerencsés kézzel cserélt a 67. percben: Mazan alig fél perccel pályára lépése után lecsapott Majerník rosszul elfejelt labdájára, és a kifutó kapus alatt a kapuba gurított.

„Az edző azt mondta, próbáljak meg befutni a védelem mögé, és rögtön gólhelyzetbe kerültem. Sejtettem, hogy a kapus fel fog ugrani, ezért laposan lőttem” – nyilatkozta a vendégek gólszerzője.

Dráma a végén

A meccsnek azonban ezzel még nem volt vége. Tovább nyomott a DAC, beállt a közönség által óhajtott Sabler is, a vendégek pedig már csúsztak-másztak, időt húztak, csak hogy valahogy megtartsák a döntetlent. Már a hosszabbításban jártunk, amikor az aranyosmarótiak minden eszközt bevetettek, hogy a tizenhatosban ide-oda pattogó labdától távol tartsák a hazaiakat: Ljubicicot elkaszálták, Trutz pedig szemrebbenés nélkül tizenegyest ítélt – a 94. percben.

Kováč kivárt és védett

A labda mögé Štepanovský állt, lövését azonban kiütötte Kováč, a veterán kapus pedig Sarr ismétlését is megfogta. „Nem láttam még Štepanovskýt tizenegyest rúgni, ezért kicsit kockáztattam, és kivártam. Sikerült” – mondta mosolyogva Kováč, aki korábban Dunaszerdahelyen is játszott.

A hibázó Štepanovský a fejére húzta a mezt, és el akart bujdosni a világ elől, a hátvéd Ľubomír Michalík azonban egyáltalán nem hibáztatta csapattársát az elúszott pontok miatt. „Megtörténik, hogy kimarad egy büntető. Sokkal hamarább el kellett volna döntenünk a meccset” – mondta az egykori válogatott védő.

Maric: „Nem érdemeltünk győzelmet”

A dunaszerdahelyieket irányító Tomislav Maric a lefújás után elmondta, eredetileg Kristo van kijelölve a tizenegyesek elvégzésére, de ő a meccs végén nem volt a pályán. „A 94. percben az áll a labda mögé, aki bízik magában. Štepanovský magára vállalta a felelősséget. Nem tudott gólt szerezni, de ilyen a futball” – nyilatkozta a szakvezető.

Maric arról beszélt, csapata nem tudta pszichikailag jól kezelni a hazai pálya előnyét. „Egy ilyen meccsen aztán már a tizenegyes sem megy be, valószínűleg azért, mert nem érdemeltünk győzelmet” – mondta a németországi horvát tréner, aki nem így képzelte bemutatkozását a DAC kispadján.

Legközelebb ismét hazai pályán, a Podbrezová ellen bizonyíthat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?