„Csodálatos olimpia lesz”

Athén/Melbourne/Berlin. A magyar csapat öt épületben 151 kétágyas szobát kapott minden idők legszebb, legkényelmesebb olimpiai falujában. Ez egyébként a csapatvezetőnek járó egyetlen egyágyas szobával együtt 152 szobát, s 303 ágyat jelent.

A görög fővárosban hajrájához érkeztek a felújítási munkálatok Origo-felvételA magyar ötkarikás együttes mini küldöttsége rendkívül kedvező benyomásokat, megnyugtató tapasztalatokat szerzett. A két éve épült új repülőtérről alig 35 perc alatt értek be az olimpiai faluba, köszönhetően az elmúlt napokban megnyitott, hasonlóan a játékokra épített körgyűrűről az olimpiai faluba vezető új sugárútnak. A házigazdák a nem hivatalos személyekre, turistákra is gondoltak, hiszen a repülőteret a belvárossal összekötő gyorsvasút ugyancsak a napokban nyílt meg és sűrű járatokkal áll az érkezők rendelkezésére. Az olimpiai falu kifogástalan állapotban várja a csapatokat. „A szigorú biztonsági intézkedésekről szóló előzetes hírek, a biztonságra költött 1,2 milliárd euró, a 70 ezer katona, rendőr készenléte alapján azt vártuk, hogy lépten-nyomon fegyveresekkel találkozunk, ám fegyveres egyenruhásokat jóformán alig-alig láttunk – mondta Molnár Zoltán csapatveztető. – Bizonyára láthatatlanul, észrevétlenül, a versenyzőket nem zavarva végzik majd munkájukat, de természetesen készen állnak szükség esetén az olimpiai játékok biztonságának megőrzésére. Az Athénban szerzett kedvező benyomások, megnyugtató tapasztalatok alapján ismét megerősítem: Athén csodálatos olimpiát fog rendezni.“

NATO-erősítés

A görög kormány megerősítette, hogy további NATO-erősítés érkezik az athéni olimpia biztonságos lebonyolítása érdekében. „Ezzel a lépéssel a szövetségeseink kívánságának teszünk eleget“ – jelentette ki Georgesz Vulgarakisz közrendészeti miniszter, akinek hozzáállását több lap máris élesen bírálta: „Azzal, hogy megnyitják az ötkarikás kapukat az amerikai csapatok előtt, még jobban militarizáljuk a játékokat“.

Az ausztrálok dilemmái

John Howard ausztrál miniszterelnök közölte, annak ellenére, hogy kormányának nincs tudomása bármiféle konkrét fenyegetésről, elképzelhetőnek tartja, hogy országa sportolóit fegyveres testőrök kísérik majd el az athéni olimpiára. Bejelentésére az után került sor, hogy az amerikai, a brit és az izraeli illetékesek jelezték hasonló szándékukat. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság elöljárói ugyanakkor úgy foglaltak állást, számukra megfelelnek azok a biztosítékok, melyeket a görög házigazdák nyújtottak.

Meglepetés a nyitányon

A víz kiemelt szerephez jut az athéni olimpia augusztus 13-án sorra kerülő nyitóünnepségén. Az esemény titkos főpróbájára beleselkedő újságírók szerint a központi stadion gyepszőnyegén egy óriási műanyag medencét építettek fel, amely vízzel feltöltve a tengerre emlékeztet. A berendezést egy speciális hidraulikus szerkezettel lehet felemelni. A jól értesültek szerint az ötkarikás láng a vízfelület közepén lobban majd fel.

Kiemelték a magyarokat

Elkészítették az olimpia asztalitenisz tornájának kiemelési listáját: a négy évvel ezelőtt, Sydneyben negyedik Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina duót az előkelő hatodik helyre rangsorolták.

Gyógyíthatatlan sérülések

Szombaton kiengedték az intenzív osztályról Ronny Ziesmert, az olimpiára készülő német válogatott tornászát, aki másfél hete edzés közben nyakcsigolyatörést szenvedett és megbénult. A sportoló – aki ma 25 éves – továbbra is kórházi kezelésre szorul a berlini traumatológiai intézetben. „Sajnos, sérülései gyógyíthatatlanok“ – mondta a klinika vezetője. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?