Cseh foci: a pénz beszélt

Kaotikus állapotok uralkodnak a cseh futballban, miután két játékvezetőről is kiderült, hogy kenőpénzt fogadott el.

Aki kapta: Stanislav Hruška (a bal oldali képen), az FC Synot–Sparta Praha (2:0) bajnoki mérkőzés partjelzője. Aki adta: Jaroslav Hastík, az FC Synot – immár csak volt – sportigazgatója. Az öszszeg: 175 ezer cseh koronaČTK-felvételekA nyomozás még nem zárult le, ráadásul a rendőrség közölte: a bizonyítékokat most dolgozzák föl, s az érintettek névsora a következő napokban tovább bővülhet.

Egy győzelem ára

Április 30-án éjjel tíz óra után a rendőrség különleges alakulata tartóztatja le a vyškovi benzinkúton Jaroslav Hastíkot, az FC Synot futballklub igazgatóját és Stanislav Hruška futballbírót. Hastíknál 175 ezer cseh koronát foglalnak le. Ezt az összeget Hruškának kellett volna megkapnia, aki a március 27-i Synot– Sparta (2:0) mérkőzés partjelzője volt. A rendőrség lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva azt állítja: a mérkőzés kimenetelét befolyásolták. Hastík mindent tagad, ennek ellenére május 3-án lemond igazgatói posztjáról. Pedig csak másnap derül ki, hogy a rendőrök újabb halat fogtak: Václav Jezdáról, a Blšany–FC Synot (1:3) bajnoki mérkőzés játékvezetőjéről derül ki, hogy novemberben a Carrefour üzletközpont alatti garázsban találkozott Hastíkkal, és vett át tőle 120 ezer cseh koronát, amiért cserébe saját eszközeivel kellett volna hozzájárulnia a Synot győzelméhez. És lőn.

Ügynökök bevetésen

A cseh belügyminisztérium megkezdte a Synot-tip fogadóiroda átvilágítását is: egyes feltételezések szerint ugyanis a Synot holding tulajdonosai a Synot holdinghoz tartozó fogadóirodákban tették meg nagy tétben a Synot holdinghoz tartozó futballcsapat mérkőzéseit. Pompásan ki volt találva. Csak éppen azzal nem számoltak, hogy lehetnek beépített rendőrségi emberek az eleinte olajozottan működő gépezetben. Stanislav Gross cseh belügyminiszter tegnapi nyilatkozatában azt állította: a korrupció leleplezésében nagy szerepük volt a titkosügynököknek.

Struccpolitika

Ladislav Vízek egykori csehszlovák válogatott labdarúgó már tavaly arról beszélt, hogy a cseh élvonalban minden fordulóban van két-három olyan meccs, amely nem a pályán dől el, s ilyenkor milliók vándorolnak zsebből zsebbe. Vízek kijelentéseit akkor megmosolyogták. Jan Obst, a Cseh és Morva Labdarúgó Szövetség elnöke egy időben a korrupcióellenes bizottságot is vezette: gyanúnak még az árnyéka sem vetődött a bírókra. A játékvezetői testület elnöke, Milan Brabec pedig még decemberben is azt állította: az ő emberei tiszták – pedig akkor már a rendőrség három hónapja figyelte Zejdát. Jan Obst a sajtó nyomása ellenére egyelőre nem kíván lemondani, ehelyett azt ígéri, a lehető legszigorúbb büntetések lesznek kiszabva. A kérdés csak az, hogy mikor. A nyomozás hetek múlva fejeződik be, addigra azonban véget ér a bajnokság. Hétfőn még úgy tűnt, a Baník Ostravától már senki sem veheti el a bajnoki címet. Ha azonban a Synotot kizárják, a helyzet változhat. Sokan éppen a Baníkot gyanúsították azzal, hogy a Sparta ellenfeleit pénzeli. Márciusban attól volt hangos a cseh sajtó, hogy az Ostrava 750 ezerért vette meg a Plzeň elleni meccset. Bizonyítékok hiányában az ügyet végül eltussolták. A Synotnak aligha lesz ilyen mázlija. (mf dnes, jgj)

Apák és fiúk a Rotschildok nyomában

A Synot Holding családi vállalkozás, amelyet a Valenta-klán irányít. A Synot név szóösszetétel: Synové a Otec (Fiúk és az Apa). A klán feje a 47 éves Ivo Valenta, s üzleti impériumuk Csehországon kívül már Magyarországon, Szlovákiában és a balti államokban is terjeszkedik. Szállodaláncok, fogadóirodák és ingatlanügynökségek mellett két futballklub is az övék: az FC Synot mellett az AS Trenčín is (amelynek a Synot 60 százalékos tulajdonosa). Valentáék nem titkolják, hogy szoros kötelékek fűzik őket a politikához, azon belül az ellenzéki ODS-hez. Az állam 100 millió cseh koronával támogatta a Synot új stadionjának megépítését – a Hospodářske noviny szerint éppen két ODS-es képviselőnek köszönhetően. Valenta állítja: a művileg konstruált korrupciós botrány hátterében politikai ellenfelek állhatnak. (mf dnes)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?