Csalnak a gyerekek

Amennyiben az élsport pénzért és dicsőségért folytatott játék, az élsportolókra kicsit úgy lehet tekinteni, mint a gyerekekre, akik megőrizték játékszenvedélyüket. Ebben világban pedig a doppingolók a rossz gyerekek, akik csalnak.

Amennyiben az élsport pénzért és dicsőségért folytatott játék, az élsportolókra kicsit úgy lehet tekinteni, mint a gyerekekre, akik megőrizték játékszenvedélyüket. Ebben világban pedig a doppingolók a rossz gyerekek, akik csalnak. Csakhogy annyival romlottabbak valamikori énjüknél, hogy akkor is tagadnak, amikor már teljesen hiábavaló. Elég a roppant csinos NDK-s sprinterre, Katrin Krabbére utalni, akinek odáig sikerült eljutnia a tagadás művészetében, hogy könyvet írt ártatlanságáról. Sotomayor, a magasugró legenda eddig Krabbe útját járta a mentegetőzésben, de most kilépett a hazudozás árnyékából, ha már a dopping árnyékából nem tud. „Tudom, hogy mindig, ha lebukik valaki, rögtön az ártatlanságát, hangoztatja, de én tényleg ártatlan vagyok” – ilyeneket nyilatkozott Sotomayor egy éve, az A- és a B-próba között. Aztán, sérülésre hivatkozva, 34 évesen gyorsan visszavonult, mielőtt végleg eltiltották volna – merthogy visszaesőnek számít. 1999-ben ugyanis kokainozott, ami még bocsánatos bűnnek számított az IAAF-nél, elutazhatott Sydneybe, és hazavihetett egy ezüstérmet. Jött a 2001-es esztendő, a nandrolon éve, e csodaszer olyan áldozatokat szedett, mint Fernando Couto, Stam, Davids, Guardiola (merthogy elsősorban áldozatok, ha pillanatnyilag jól is érzik magukat.) Az olasz fociliga nagyjairól szóló negatív híreket világklasszis atléták pozitív nandronol-teszt esetei színesítették, például a gátas Tony Dees vagy a hosszútávfutó Saidi-Sief példája. És jött a kubai fenomén története, majd a szokásossá vált mellébeszélés, a másoktól eltanult összeesküvés-elmélettel, hogy „Biztos valaki belecsempészett egy kis nandrolont a vizeletembe”. Azért a 2002. januári B-próbát inkább nem várta meg a kubai bajnok, búcsút intett a versenyzésnek, mondván, testi kínok miatt nem tudja folytatni. A B-teszt persze megerősítette az Á-t, s jöttek a nagy hallgatás hónapja, aminek Sotomayor múlt héten véget vetett. Saját szövetségének küldött levelében beismerte, hogy szó se volt sérülésről, amikor „nyugdíjba ment”, amit egyébként úgyis tudott mindenki, de legalább beismerte. Vallomása szerint egyedül őt terheli a felelősség, ami viszont nem egészen helytálló: alighanem maga el akarja vinni a balhét, remélhetőleg önszántából. Sotomayor olimpiát nyert 1992-ben, szabadtéri világbajnokságot 93-ban és 97-ben. Ezek a legnagyobb tettei. 93 augusztusában 245 centire javította a világrekordot, kilenc és fél éve nem tudta senki megdönteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?