Bukor volt Kairó sztárja

Bukor Ádám kinőtte a junior uszonyos úszók mezőnyét. A galántai gimnazista sorrendben harmadszor is elhódította a korosztály összetett Világkupáját: Genf (2013) és Olsztyn (2014) után legutóbb Kairóban is diadalmaskodott.

Bukor Ádám kinőtte a junior uszonyos úszók mezőnyét. A galántai gimnazista sorrendben harmadszor is elhódította a korosztály összetett Világkupáját: Genf (2013) és Olsztyn (2014) után legutóbb Kairóban is diadalmaskodott. Jövőre már a felnőttek között indul a Vk-sorozatban, és a klasszikus úszás pillangószámát is kipróbálja.

Nagy versenyévadot zárt a tizenhat éves fiú Kairóban, ahol két csillaga volt az idei Vk aranydöntőjének: a felnőttek között az olasz Stefani Figini, a junioroknál Bukor Ádám. „Részvételük emelte a verseny színvonalát az uszonyos úszás egyik nagyhatalmát jelentő afrikai országban – gyűjtötte csokorba élményeit Jakoda Tibor edző, édesapa. – Ádám sztár volt Kairóban! Két éve minden junior versenyen nyert, három éve aratja a Vk-győzelmeket. Jól tudták ezt az egyiptomiak, akik körülrajongták őt, s lépten-nyomon tudtára adták: Ádám, hős vagy! Csak adalékként mondom, hogy Egyiptom az uszonyos úszás egyik nagyhatalma: az ottani bajnokságon ezren indulnak, nálunk legfeljebb nyolcvanan, a környező közép-európai országokban maximum kétszázan. Ez is jelzi, milyen hátországa van az uszonyos úszásnak az afrikai országban.”

Bukor Ádám három számban indult az aranydöntőben, s mindegyiket megnyerte. Felszíni úszásban 200, 400 és 800 méteren hagyta maga mögött a mezőnyt. „Egyik futamban sem úszott jó időt, elmaradt idei legjobbjaitól, de ez is elég volt a győzelemhez” – húzta alá Jakoda Tibor, s rögtön hozzátette, hogy idén a belgrádi Európa-bajnokság volt a csúcs, ahol védence megnyerte a 400, 800 és 1500 métert, majd nem sokkal később a kínai felnőtt vb-n is kipróbálta képességeit.

Bukor végül négy aranyérmet hozott Kairóból, mert a futamgyőzelmek mellett az összetett Vk-elsőségért is kapott egyet, az aranydöntőben szerzett elsőségéért pedig még egy kupa is járt neki. „Remek érzés volt, hogy harmadszor is megnyertem a Vk-t. Örülök elsőségemnek, rengeteg jó barátot szereztem, csodálatos volt az egyiptomi fogadtatás – sorolja Ádám. – Nem sikerült jó időt úsznom, pedig megpróbáltam kiadni magamból a maximumot. Leszámítva az időt, tetszett minden. Háromszázan indultunk az aranydöntőben, kilencvenkilencen voltunk külföldiek.”

„Nem bántuk meg, hogy elmentünk. Csodálatos verseny volt, csodálatos közegben” – zárta le a kairói fejezetet Jakoda Tibor, aki azt is elárulta, hogy három junior Vk-diadala után Ádám jövőre a felnőttek Világkupájában indul, hogy újabb kihívásokkal szembesüljön. Úgy látszik, tizenhat évesen már kinőtte a junior korosztályt. És pillangózni is készül a galántai tehetség. Egyszer akár Marcel Géry szakállas szlovák csúcsait is megdöntheti. Uszonyos úszásban jelenleg huszonkét felnőttrekordnál tart.

Bukor kairói eredményei, díjai a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?