Budapesti Eb az olimpia jegyében

Budapest |

<p>Tíz év után újra Budapesten találkoznak Európa legjobb műkorcsolyázói és jégtáncosai. Az idei Eb az olimpia előtti utolsó nagy megmérettetés lesz &ndash; néhányan épp ezért el sem jöttek, mások mindennél jobban szeretnének győzni.<br />&nbsp;</p>

BŐD TITANILLA

Budapest hetedszer rendezhet műkorcsolya-Eb-t, a 2004-es mezőnyből 2014-re hat aktív versenyző maradt – köztük a francia Brian Joubert, aki tíz éve óriási meglepetésre Európa-bajnok lett Budapesten, s az olasz Carolina Kostner, aki immár ötszörös kontinensbajnokként, címvédőként érkezik a magyar fővárosba.

Egy címvédő hiányzik

A tavalyi, zágrábi Európa-bajnokok közül Kostner mellett a férfimezőny győztese, a spanyol Javier Fernandez is ott lesz Budapesten. A párosok címvédője, az orosz Tatjana Voloszozsar, Makszim Trankov kettős is indul, bár ők a furcsa program miatt – a páros rövidprogramot pénteken rendezik, a kűrre pedig vasárnap délben (!) kerül sor – korábban kilátásba helyezték, hogy kihagyják a kontinensviadalt.

A jégtáncosoknál viszont biztosan új bajnokot avatnak, mivel a címvédő orosz Jekatyerina Bobrova, Dmitrij Szolovjev duó, valamint a 2011- ben és 2012-ben győztes francia Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat pár inkább a szocsi olimpiai felkészülésre koncentrál.

Pljuscsenko nélkül

S nem indul Budapesten az orosz Jevgenyij Pljuscsenko sem, de az ő története ennél bonyolultabb. Egy éve Zágrábban hátsérülése miatt visszalépett a rövidprogram után, tavasszal megműttette a hátgerincét, így értelemszerűen a kvótaszerző vb-t is ki kellett hagynia. Az oroszokat Makszim Kovtun képviselte, aki 17. lett, ezzel csak egy ötkarikás kvótát szerzett az országnak. Sokáig biztosnak tűnt, hogy ez a hely Pljuscsenkóé lesz (elvégre ő a szocsi olimpia egyik arca), a negyedik olimpiájára készülő klasszis azonban a hazai bajnokságon csak második lett Kovtun mögött. Az orosz szövetség az Eb-re Kovtunt küldte, az olimpiai résztvevőről még nem döntött – Pljuscsenko addig is különféle sportszerű és kevésbé sportszerű nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni az illetékesekre, hogy ő indulhasson Szocsiban.

Három magyar

Tíz évvel ezelőtt a magyar műkorcsolyázás óriási sikert ünnepelhetett Budapesten: Sebestyén Júlia megnyerte a nők versenyét, Pavuk Viktória negyedik lett, s jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős is szépen szerepelt. Hasonló eredményekre idén nem számíthatunk: a női mezőnyben és párosban egyáltalán nem lesz magyar résztvevő, a még juniorkorú Forgó Kristóf célja, hogy bekerüljön a legjobb 24-be, míg a jégtáncos Turóczi Dóra és Major Balázs az első húszba szeretne jutni. Kűrjüket biztos imádni fogja a közönség: kifejezetten a budapesti Eb-re készítették, magyaros viseletben a Csárdáskirálynő jól ismert dallamaira táncolnak.

Az olimpia jegyében

A magyar versenyzők számára a budapesti Eb számít az év egyik csúcseseményének, mivel egyikük sem kvalifikálta magát a február 7-én kezdődő téli olimpiára. Az éremesélyesek azonban az olimpia jegyében versenyeznek – ez az utolsó lehetőség, hogy egy jó futással még inkább maguk mellé állítsák a bírókat, s néhány tizeddel feljebb srófolják a második pontszámukat (amit elvileg már nem annyira szubjektíven osztogatnak, de aki látott az elmúlt néhány évben korcsolyaversenyt, az tudja, hogy is megy ez). Szinte biztosra vehető, hogy a párosok mezőnyében a későbbi ötkarikás bajnokot is láthatjuk, a szocsi elsőség ugyanis minden bizonnyal az orosz Voloszozsar, Trankov és a német Savchenko, Szolkowy kettős között dől majd el.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?