Brazil terhek és vad tahiti álmok

<p>A ma esti (21.00) Brazília–Japán mérkőzéssel rajtol a 2013-as labdarúgó Konföderációs Kupa. Brazíliában két hét múlva hirdetnek győztest. Előzetes a tornához.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Hetedik alkalommal rendezik meg a FIFA Konföderációs Kupáját, az egyes kontinensek legjobb nemzeti válogatottjainak tornáját. A sorozat elődje a szaúdi Fahd Király Kupája volt – 1992-ben Argentína, 1995-ben Dánia nyerte el a serleget. 1997-től a FIFA égisze alatt működik a rendezvény, s az eddigi hat kiírás során háromszor a brazilok, kétszer a franciák, egyszer pedig a mexikóiak diadalmaskodtak.

Bemutatkozik a videós gólbíró technológia

A tornát immár harmadik alkalommal a következő világbajnokság rendezőjének országában bonyolítják le, a mostani házigazda így Brazília lett. Hat városban (Belo Horizonte, Brasilia, Fortaleza, Recife, Rio De Janeiro és Salvador) játsszák a mérkőzéseket. A stadionok között ott van a felújított Maracana, amelyet néhány nappal ezelőtt, egy brazil–angol mérkőzéssel adtak át a nézőknek. Ami viszont a Konföderációs Kupán debütál: a FIFA áprilisi döntése alapján ezen a tornán használják először a videós gólbíró technológiát. A torna döntőjét június 30-án rendezik.

Brazil–olasz párharc várható az A csoportban

Az A csoport ránézésre erősebbnek tűnik, mint a B. Itt találjuk a házigazda brazilokat, akik jelenleg csak a világranglista 22. helyén állnak. Ebben közrejátszik az is, hogy Brazília a 2011-es Copa América óta egyáltalán nem játszott tétmérkőzést. A szövetségi kapitány a 64 esztendős Luiz Felipe Scolari – Brazília az ő irányításával nyert utoljára komoly serleget (2002, vb). Scolari kihagyta a keretből Kakát és Ronaldinhót, behívott viszont 11 Brazíliában szereplő futballistát. Ott lesz a legnagyobb sztár, Neymar is, a Barcelona frissen igazolt csodagyereke. 21 éves – nagy kérdés, hogy elbírja-e a terhet, amit a hátán kell cipelnie. Márpedig a teher nagy, Brazília a két évvel ezelőtti kontinenstornáról szégyenteljes játékkal esett ki, a Paraguay elleni negyeddöntőt követően.

Melyik arcát mutatja Balotelli?

A brazilok legfőbb riválisa a csoportban a négyszeres világbajnok olasz válogatott lehet. A csapatot 2010-ben átvevő Cesare Prandelli az olaszos hagyományokkal szakítva vagány támadófocit próbál meghonosítani az együttesnél. Ez hol bejön, hol nem. A 2012-es Eb legnagyobb meglepetését az olaszok szállították a döntőbe kerüléssel (ezzel jutottak ki a Konföderációs Kupára is, mivel az Eb-győztes spanyolok korábban a vébét is megnyerték), de mostanában idény végi forma jellemzi őket. A Csehország elleni vb-selejtezőn (0:0) egyetlen kapura lövésük sem volt, majd 2:2-t játszottak Haitivel. Az olaszoknál Balotelli lehet a kulcsfigura: a csehek ellen három perc alatt kapott két sárga lapot, de bármikor képes két gólt is rúgni ugyanennyi idő alatt. Ami még ellenük szól: Pelé szerint Olaszország okozhatja a torna meglepetését. Pelé jóslatai azonban nem szoktak beválni…

Mexikó, az örök sötét ló. A közép-amerikaiak a Manchester Unitedben szereplő Chicharito vezényletével érkeztek Brazíliába. Nincsenek túl jó formában, a vb-selejtezők során zsinórban a harmadik 0:0-s meccsüket játszották, szerdán éppen Costa Rica ellen. Rutinos játékosokból bőven akad a keretben, s éppúgy lehetnek csoportelsők, mint sima utolsók.

Japán csoportelsősége óriási szenzációt jelentene, az azonban biztos, hogy a távol-keletiek mindenkit megizzasztanak majd. Az Alberto Zaccheroni vezette együttes megnyerte a 2011-es Ázsia Kupát, egy héttel ezelőtt pedig kijutott a jövő évi világbajnokságra is. Ha Honda hasít, Japán akár meglepetést is okozhat.

A spanyolok a B csoport favoritjai

A spanyol válogatott kulcsjátékosai számára még mindig akad motiváció: nyertek vébét, nyertek Eb-t, Konföderációs Kupát azonban még nem. Négy évvel ezelőtt az Egyesült Államok állította meg őket az elődöntőben (0:2). A spanyolok most tényleg sikeréhesek lehetnek, a kilenc Barcelona- és négy Real Madrid-játékost felvonultató keret labdarúgóit tavasszal eltiporta a német gőzhenger. Ha csak a statisztika számítana, akkor ők nyernék a Konföderációs Kupát, Vicente del Bosque irányítása alatt Spanyolország 72 meccséből 61-et megnyert. A spanyolok a sérült Xabi Alonso nélkül is toronymagas favoritjai a B csoportnak.

Főleg azért, mert Uruguay – Mexikóhoz hasonlóan – formán kívül érkezik a kupára. A vb-selejtezőkön egyelőre csak a pótselejtezőt érő pozíción állnak az uruk, a 2011-es kontinensbajnok kerete öregszik. Csakhogy ott van a csapatban a Copa Américán és a Premier League-ben is szenzációsan futballozó Luis Suárez, továbbá a Serie A gólkirálya, Edinson Cavani. Az persze kérdés, hogy Cavani mennyire lesz ott fejben a tornán: a Napoli csatára alighanem az érte versengő klubok (Chelsea, ManCity, PSG, Real Madrid) ajánlatainak súlyozásával lesz elfoglalva. Az elődöntő azért meglesz.

Bojkottal fenyegetőztek a nigériaiak

Az Afrikát képviselő nigériaiaknál áll a bál. A szövetség tartozik a játékosoknak, akik emiatt a torna bojkottjával fenyegetőztek. A friss Afrika Kupa-győztes már a kontinenstornán sem tűnt ellenállhatatlannak, a morális válság pedig nem jó előjel Brazíliára nézve. A csoport negyedik tagja Tahiti, amely főleg annak köszönheti indulását, hogy Óceánia legjobbja, Ausztrália átsoroltatta magát az ázsiai zónába, így nem is indult a kontinenstornán. A Tahiti szigetein élő lakosság száma nagyjából megegyezik Szegedével, s a keret tagjaiként bolti eladók, irodisták és tanárok veszik majd fel a versenyt Xaviékkal. „A legvadabb álmunk, hogy gólt lövünk” – nyilatkozta csapata esélyeiről a szövetségi kapitány, Eddy Etaeta. Teljesüljön az álmuk!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?