Botrányosan indult a MOL Liga döntője

<p>A címvédő érsekújváriak vasárnap nem léptek jégre Miskolcon a MOL Liga döntőjének első mecscsén, amiért a pénzbüntetés és az 5:0-s kontumáció mellett elvették tőlük a negyedik találkozó pályaválasztói jogát. A MOL Liga vezetése és a zöld-fehérek is amatőrizmusról beszélnek.</p>

OROSKY TAMÁS

Az érsekújváriak számára abból adódott a gond, hogy a szlovák harmadosztálynak megfelelő II. liga és a magyarországi központú MOL Liga döntője is most zajlik. A versenykiírások értelmében a zöld-fehéreknek szombaton, vasárnap és hétfőn is játszaniuk kellett volna (sorrendben Homonnán, Miskolcon és Breznóban), de ebből csak a homonnaiak elleni finálé második és – lapzárta után véget ért – harmadik, sorsdöntő meccsén léptek jégre. A három nap alatt lejátszandó három meccset nem vállalták, és nem utaztak el Miskolcra.

Homonnai elutasítás

A miskolciak és az ő álláspontjukkal egyetértő MOL Liga-vezetők szerint az érsekújváriak ezzel a lépésükkel komoly anyagi és erkölcsi károkat okoztak a bajnokságnak és az ellenfelüknek is. Az egyik tévéműsorban nyilatkozó Radnai Károly ligaalelnök úgy fogalmazott, a felvidéki csapat felrúgta a kompromisszumokat. „Mi azt vállaltuk, hogy azokon az időpontokon, ahol egybeesés van, tehát egy napon kellene két ligában helyt állniuk, rugalmasan fogunk ehhez hozzáállni” – mondta Radnai, hozzátéve, a MOL Liga elődöntője során így is jártak el, és a döntő előtt is visszatértek a kérdéshez.

Azt František Sucharda, az érsekújváriak klubelnöke sem vitatja, hogy – részben – valóban figyelembe vették az egyesület kérését, és a március 7-i meccset 11-ére tették át. „De figyelmeztettük a liga vezetőit, hogy létrejöhet olyan szituáció, amikor március 7-én, 8-án, 9-én és 11-én is játszanunk kell. A válasz az volt, hogy tegyük át a II. liga meccseit. Megpróbáltuk, de a homonnaiak nem értettek ezzel egyet” – olvasható a Sucharda által jegyzett állásfoglalásban a klub honlapján.

MOL ligás elutasítás

Az érsekújváriak március 11-én szerették volna kezdeni a MOL Liga döntőjét, de a magyar tisztségviselők szerint a miskolciaknak joguk volt a hétvégi időponthoz ragaszkodni. Ezt a HC csak akkor tudta volna vállalni (ezt jelezte is a feleknek), ha a szlovák II. liga fináléja két meccsen eldőlt volna. Mivel ez nem így történt, az érsekújváriak nem utaztak el Miskolcra vasárnap.

„A magyar fél szeptember óta nem foglalkozott azzal, hogy a szlovák szövetséggel való egyezség értelmében a II. ligát kell előnyben részesítenünk. Hiába kértük, hogy legyen két forgatókönyv: arra az esetre, ha két meccsig tartana a hazai finálénk, és arra, hogy három mérkőzést is játszanunk kellene. Ők csak a magukét hajtogatták” – mondta lapunknak Tóth Mihály, az érsekújváriak menedzsere.

A zöld-fehérek rámutattak, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben már az alapszakaszban sem a magyar bajnokság versenykiírása igazodott II. ligás meccseik időpontjához. Csak a szlovák klubok jóindulatán múlott, hogy belementek az előrehozott vagy utólag pótolt mérkőzésekbe.

Nem lépnek vissza

Radnai Károly, a MOL Liga alelnöke azzal is érvelt az időpontok megváltoztatása ellen, hogy figyelembe kellett venniük a Magyar Kupa menetrendjét és azt is, hogy a magyar válogatottnak legyen ideje felkészülni az április 19-én kezdődő divízió I-es világbajnokságra. „Ha belementek volna az általunk javasolt verzióba, március 20., péntek helyett egy vagy két nappal később játszhattuk volna a sorozat sorsdöntő, hetedik meccsét” – válaszolta a felvetésre Tóth Mihály.

A klubmenedzser tegnap Budapesten a helyszínen hallgatta meg a MOL Liga elnökségének és versenybíróságának határozatát: a döntő első mérkőzését 5:0-s gólaránnyal a miskolciak javára írta jóvá, a címvédő érsekújváriakat pedig 2000 eurós pénzbüntetésre ítélték. Emellett elvették tőlük a negyedik találkozó pályaválasztási jogát, amelyet így Miskolcon rendezhetnek. Vagyis ha az egyik fél négy győzelméig tartó sorozatában a hetedik, sorsdöntő meccsre is sor kerülne, Miskolc négyszer, Érsekújvár pedig csak kétszer volna házigazda.

A zöld-fehérek ennek ellenére vállalják a szereplést a fináléban. „Mi rendesen lejátsszuk a döntőt. Ellenfelünk egy csomó meccslabdát kapott, ha ezt a sorozatot nem nyerik meg, az röhej lesz. De igyekezni fogunk, hogy így is jókat hokizzunk” – tette hozzá Tóth Mihály.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?