Bosszúvágy nélkül

Szaitama. A második elődöntő párosítása semmivel sem meglepőbb, mint az elsőé volt. Legkevésbé azért, mert a két rivális már a csoportmeccsek során találkozott egymással. Akkor egy igazságtalan büntetővel a brazilok nyertek 2:1-re. Ma a törökök visszavágásra készülnek.

Jó hangulatban nyilatkoztak a törökök a mai elődöntő előttReuters-felvéte Brazília tizedszer szerepel a világbajnokságok elődöntőjében, ebből hétszer a fináléba jutott. A selecao magabiztosan menetel ötödik világbajnoki címe felé, nem maradt adós a tőle megszokott offenzív labdarúgással: a vb résztvevői közül a dél-amerikaiak lőtték a legtöbb gólt (gólarányuk 15:4), a Rivaldo-Ronaldo gólvágó duójuk öt-öt találattal a legeredményesebbek élén áll. Ha Rivaldo, aki az eddigi öt mecscsen mindig a hálóba talált, ma is eredményes lesz, akkor Jairzinho (1970) és Just Fontaine (1958) társrekordere lesz. A brazil és a francia labdarúgó hat egymás utáni mecscsen ért el egy-egy gólt.

Szombat óta sok volt a találgatás, játszhat-e az elődöntőben Ronaldo, aki az angolok elleni negyedddöntőben meghúzta a jobb combját. „Két évig csak itt-ott játszhattam, négy évet pedig arra vártam, hogy ismét a vb fináléjában szerepelhessek” – mondta az új frizurát viselő 25 éves brazil. A legújabb jelentések szerint semmi akadálya annak, hogy Ronaldo és a korábban kisebb sérülést szenvedett Marcos kapus ne legyen tagja a kezdőcsapatnak. Az egy meccstől eltiltott Ronaldinho (az angolok elleni összecsapáson állították ki) helyett valószínűleg Juninho szerepel. A középpályás így nyilatkozott az ellenfélről: „Ha a törökök olyan jók, bizonyítsák be ellenünk. Nekünk ilyesmire nincs szükségünk, helyettünk az eredmények beszélnek.”

Egyébként a brazilok pszichológiailag is hangolódnak a meccsre. Rivaldo például odaszúrt egyet a leendő riválisnak: „Úgy érzem, hálával tartoznak nekünk, amiért segítettünk nekik a csoportmérkőzések során. Ha Costa Ricával csak döntetlent játszottunk volna, a törökök most nem lennének sehol. Ezt meg kell köszönniük.”

A török táborban első számú téma a balhétvéd Ünsal sérülése. „Valószínűleg nem fog játszani, csoda lenne, ha pályára lépne” – mondta a török csapat szóvívője. Hasizomfájdalmakra panaszkodott Hakan Sükür is, aki eddig minden meccsen szerepelt. A törökök bíznak abban, hogy másodszor nem kapnak ki ugyanattól az ellenféltől, és egyáltalán nem zavarja őket, hogy a négyszeres világbajnok ellen mérkőznek a döntőbe jutásért. Senol Günes edző nagyon jól emlékszik a csoportmeccsen elszenvedett vereségre, amelyet egy kigondolt tizenegyes eredményezett: „Győznünk kellett volna a brazilok elleni első mérkőzésen, mégsem tudtunk, noha vereséget semmiképpen sem érdemeltünk. Nem akarjuk, hogy ez még egyszer megtörténjen velünk, és nem is fog. Jól játszottunk, mindig megérdemeltük a továbbjutást, és határozott tervünk, hogy ott legyünk a döntőben. De el kell mondanom, nem fűt bennünket a bosszúvágy, sportszerű eszközökkel akarunk focizni.”

A török sajtó megpendítette, hogy a Hakan Sükür helyett a negyeddöntő hőse, Ilhan szerepeljen. Hakan Sükür ugyanis a vb-n még nem lőtt gólt, nincs formában, a Szenegál elleni meccsen éppen Ilhan cserélte és aranygólt lőtt. Günes edző: „Hakan Sükür a csapatkapitány, óriási tapasztalatokkal rendelkezik, nagy hasznára lehet az együttesnek. Lehet, hogy Sükür és Ilhan is ott lesz a pályán.”

A törökországi őrületre egyébként jellemző, hogy Bülent Ecevit kormányfő mára félnapos rendkívüli munkaszünetet hirdetett.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLĺTÁSOK, Brazília: Marcos–Lucio, Edmilson, Roque Junior–Cafu, Gilberto Silva, Kleberson, Juninho, Roberto Carlos–Ronaldo (Luizao), Rivaldo. Törökország: Rüstü–Fatih, Bülent, Alpay–Ümit Davala, Tugay, Bastürk, Ergün, Hasan Sas, Emre Belozöglu–Ilhan. Játékvezető: Kim Milton Nielsen (dán).

Út az elődöntőig, Brazília, csoportmérkőzések: Brazília–Törökország 2:1, Brazília–Kína 4:0, Brazília–Costa Rica 5:2; nyolcaddöntő: Brazília–Belgium 2:0, negyeddöntő: Brazília–Anglia 2:1. Törökország, csoportmérkőzések: Brazília–Törökország 2:1, Törökország–Costa Rica 1:1, Törökország–Kína 3:0; nyolcaddöntő: Törökország–Japán 1:0, negyeddöntő: Törökország–Szenegál 1:0, aranygóllal. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?