Boltnál nincs jobb a világon

<p>Immár Usain Bolt minden idők legeredményesebb atlétája a vb-k történetében: a jamaicai sprinter a moszkvai világbajnokságon megnyerte a 200 métert, és diadalmaskodott a 4x100-as váltóval is, ezzel már nyolcszoros világbajnok, s két ezüstérme is van.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Bolt a pekingi és a londoni olimpia, valamint a 2009-es berlini világbajnokság után harmadszor triplázott világversenyen, azaz százon, kétszázon és a váltóval sem talált legyőzőre. (A két évvel ezelőtti tegui vb-n csak azért nem jött össze a tripla, mert a száz méter rajtjánál Bolt kiugrott, s diszkvalifikálták.)

Bolt Moszkvában úgy nyert a világ idei legjobb eredményével, 19,66 másodperces idővel, hogy 160 métertől már szinte csak kocogott. A jamaicai sztár világcsúcsa 19,19, többek szerint ezt jobban is megközelíthette volna, ha mindent belead.

„Én mindent beleadtam, természetesen mindig győzni akarok, de a cél előtt 50 méterrel úgy éreztem, hogy kezdenek elnehezülni a lábaim. Korábban is előfordult már ilyen, és az edzőm azt tanácsolta, hogy ilyenkor ne feszítsem túl a húrt, mert megsérülhetek. Ezt pedig semmiképpen sem szerettem volna, ezért vettem kicsit vissza a tempóból a befutónál” – nyilatkozta Bolt.

A kiváló sprinter másnap három társával újra diadalmaskodott, a 4x100 méteres váltóban a Nesta Carter, Kemar Bailey-Cole, Nickel Ashmeade, Usain Bolt összeállítású kvartett 37,36 másodperces idővel, az év legjobb eredményével diadalmaskodott.

„Megmondtam, ebben az évben olyan nagyság akarok lenni, mint a futballban Maradona vagy Pelé, vagy mint a kosaraslegenda Michael Jordan. De ahhoz, hogy emlékezzenek rám, egy halom aranyat kellett nyernem. Az a célom, hogy a következő olimpián megvédjem a címeimet. Ez korábban még senkinek sem sikerült, és ez a világbajnokság egy lépcsőfok volt ahhoz, hogy elérjem ezt a célt” – nyilatkozta Bolt, aki nyolc vb-címével besorakozott a szintén nyolcszoros győztes Carl Lewis, Michael Johnson és Allyson Felix mellé, s mivel Boltnak két ezüstje is van (még 2007-ből, Oszakából, amikor 200-on és a váltóval is második lett), így ő minden idők legeredményesebb atlétája a vb-k történetében.

A sprinterkirálynő Bolt honfitársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce lett, aki a mezőnyből extravagáns, rózsaszín hajával is kitűnik, s aki szintén három aranyat szerzett Moszkvában (100 m, 200 m, 4x100 m).

Vidámak lehettek a csehek – a 400 m gáton aranyérmes Zuzana Hejnová után a gerelyhajító Vítězslav Veselýt ünnepelhették. Veselý nem sokkal a vb előtt megsérült, Moszkvában is fájdalmai voltak, ráadásul gyomorrontást is kapott. A 30 éves cseh atléta épp ezért mind a selejtezőben, mind a döntőben azt a taktikát választotta, hogy mindent belead az első dobásba, mert ki tudja, meddig bírja a térde… A fináléban rögtön elsőre 87,17 métert dobott, s ezt már nem is tudta senki túlszárnyalni. A finn Pitkämäki tíz centire megközelítette Veselýt, de be kellett érnie az ezüsttel.

„Ezt a győzelmet az edzőmnek, Jan Železnýnek is köszönhetem. Végtelenül hálás vagyok, hogy a sikeres pályafutása után úgy döntött, edzősködni fog. Persze lehet valaki a világ legjobb edzője, jó atléták nélkül ez nem sokat ér. Boldog vagyok, hogy valóra tudtam váltani az álmát” – nyilatkozta Veselý, aki tavaly a londoni olimpián 4. lett. (idnes, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?