Bolt három aranyat és rekordot remél

<p>Moszkva. Rekordszámú nevezés, Iszinbajeva búcsúja, sok neves hiányzó – és persze Usain Bolt, minden mennyiségben. Ma kezdődik meg Moszkvában a 14. atlétikai világbajnokság.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A viadal, melyen rekordot jelentő 206 ország jelezte indulását (az eddigi csúcsot az 1999-es sevillai és a 2009-es berlini vb tartotta, ezeken egyformán 200 nemzet sportolói vettek részt) augusztus 18-áig tart.

Bolt nyolcszoros világbajnok lehet

Kétségkívül Usain Bolt lesz a vb legnagyobb sztárja. A jamaicai sprinter világos célokat tűzött ki maga elé: három aranyérmet szeretne szerezni (100, 200 és 4x100 méteren) és megdöntené egyik világcsúcsát is (200 m).

„Minden versenyemet meg akarom nyerni, és mivel idén a moszkvai vb a legjelentősebb közülük, semmi másra nem összpontosítok” – jelentette ki a 26 éves, hatszoros olimpiai és ötszörös világbajnok Bolt.

A 100 méter döntőjére már holnap este sor kerül, az előzetesen várt gigászi csata azonban elmarad, mert Yohan Blake (sérülés), Asafa Powell és Tyson Gay (doppingoláson érték őket) sem lesz ott az orosz fővárosban. Boltnak azonban résen kell lennie: egyrészt, mert két éve Teguban kiugrott, így diszkvalifikálták, másrészt mert Justin Gatlin ott lesz Moszkvában, márpedig idén júniusban a Gyémánt Ligában egyszer már legyőzte őt a brit...

A szép búcsú reményében

Jelena Iszinbajevának is vélhetően a fél Luzsnyiki Stadion szurkolni fog (az atlétikai versenyek idején „csak” 35 000 néző a befogadóképessége): a női rúdugrás világcsúcsát 28-szor megdöntött orosz sportolónak ugyanis a vb lesz az utolsó viadala – pontosan azon a helyen, ahol első felnőttversenyét nyerte.

Könnycseppet viszont nem csak miatta ejthetnek a szervezők: nagyon sok neves atléta nem vesz részt a világbajnokságon. Különféle okokból hét londoni olimpiai bajnok és összességében 11 tegui vb-címvédő marad távol a versenytől, amelynek azonban így is lesznek sztárjai: az ötkarikás két elsőségét (5000 és 10 000 m) megismételni akaró brit Mo Farah, az egyaránt rekorddöntésre készülő ukrán Bohdan Bondarenko (magasugrás) és amerikai Brianna Rollins (100 m gát).

Pars mézes-mázos buktái

Előbbiek közé sorolható a kalapácsvető Pars Krisztián is, aki tavaly június óta nem talált legyőzőre, győzelmi szériája már 22 verseny óta tart. „Kifejezetten jó hangulatban vagyok, s a célom nem lehet más, mint a világbajnoki cím megszerzése – mondta Pars, akit nem nyomaszt, hogy ő lehet az első magyar világbajnok. – Viccesen azt mondhatnám, hogy volt egy nagy bukta, egy kis bukta, most meg remélem, hogy mézes-mázos lesz a bukta.” 2009-ben Berlinben ugyanis Pars a szezonban addig veretlenül lépett dobókörbe, de csak negyedik lett, míg két éve Teguban (előzetesen szintén esélyesként) néhány centivel maradt le az aranyéremről, s lett második a japán Murofusi Kodzsi mögött. „Azóta persze sok minden megváltozott, tapasztaltabb vagyok, jobban kezelem a feszültséget” – tette hozzá a 31 éves atléta.

Az olimpiai bajnokon kívül még 10 atléta képviseli a magyar színeket Moszkvában, míg a szlovák küldöttség szintén 11 tagú. Jobb helyezés elérésére a Marcel Lomnický (kalapácsvetés), Matej Tóth (50 km-es gyaloglás), Martina Hrašnová (kalapácsvetés), Dana Velďáková (hármasugrás) négyesnek van esélye. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?