Bode Miller újabb aranyérme

St. Moritz. Az alpesi összetettben győztes Bode Miller nyerte tegnap a férfi óriásműlesiklást, vagyis második aranyérmét szerezte a svájci alpesisí-világbajnokságon.

Az amerikai Bode Miller sikerével végződött a tegnapi férfi óriásműlesiklás TASR/AP-felvételAz amerikai versenyző múlt szerdán 7 századdal volt jobb a norvég Aamodtnál, míg ezúttal még kisebb különbséggel – 0,03 mp-cel előzte meg a második futamot az élről kezdő osztrák Hans Knausst. Utóbbi 0,87 mp előnyre tett szert vele szemben, végül azonban ez is kevésnek bizonyult. Miller sokkal magabiztosabb volt a döntő futamban. Az osztrákok mellett a svájciak is szomorúan hagyták el a verseny helyszínét, mert Michael von Grünigen a harmadikról a hetedik helyre csúszott vissza, így elmaradt a történelmi bravúr. A hamarosan visszavonuló csillag 1997-ben és 2001-ben világbajnok volt, s ha most is aranyérmet szerez, beállította volna a legendás Ingemark Stenmark csúcsát. Eddig ugyanis csak a svéd legenda tudott egy számban három vb-t nyerni.

– Óriási öröm, hogy mindketten dobogóra kerültünk. Régóta vártunk ilyen sikerre. Köszönöm a szurkolók biztatását, nélkülük valószínűleg nem nyertem volna, hiszen csupán három századdal előztem meg Knausst. A második futamban mindent beleadtam, mert csak a százszázalékos teljesítmény ígért sikert – mondta a 25 éves, kétszeres világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes Bode Miller.

Schlopy az első sorozat után mindössze 23. volt, így minden „emberi számítás” szerint el kellett volna búcsúznia az éremálomtól. Ő azonban nem így tett, a döntő futamban még Millert is 1:01 mp-cel megelőzte, s élete eddigi legnagyobb sikerét ünnepelhette.

– Kedden sokat beszélgettem Bodeval, s ő azt mondta: engedjem el magam. Ezzel próbálkoztam a második futamban, s bejött! Nem volt veszítenivalóm, de így sem tudom megmagyarázni, hogy mitől lettem ilyen gyors – értékelt a tengerentúli meglepetésember.

A szlovák Michal Rajčan 43., Maroš Hudík 53., a magyar Barbai Áron pedig 69. lett.

EREDMÉNYEK: 1. Bode Miller (amerikai) 2:45,93 (1:19,63; 1:26,30), 2. Hans Knauss (osztrák) 2:45,96 (1:18,76; 1:27,20), 3. Erik Schlopy (amerikai) 2:45,97 (1:20,68; 1:25,29), 4. Ales Gorza (szlovén) 2:46,32 (1:19,84; 1:26,48), 5. Aksel Lund Svindal (norvég) 2:46,77 (1:20,33; 1:26,44), 6. Kalle Palander (finn) 2:46,82 (1:20,55; 1:26,27), 7. Michael von Grünigen (svájci) 2:46,86 (1:19,34; 1:27,52).

u Az elnök Gian-Franco Kasper szerint a Nemzetközi Sí Szövetségnek vissza kellene szereznie a televíziós közvetítési jogokat a nemzeti szövetségektől, s akkor lehetővé válna a sportág hatékonyabb megjelenítése a nyilvánosság előtt. A svájci sportvezető ugyanakkor azt is mondta, hogy az alpesisí akkor adható el igazán jól, ha sok nagy egyéniség van az indulók között.

– Abban az országban, ahonan ők jönnek, biztosan közvetítik majd a versenyeket – jelentette ki, példaként említve Horvátországot. – Korábban ott alig figyelték a futamokat, most viszont a tévénézők 95 százaléka követi az eseményeket.

Kasper annak a véleményének is hangot adott, hogy ideje lenne az összetett versenyt is a Világ Kupa-sorozat részévé tenni. Már csak azért is, mert a vb-ken és az olimpiákon ugyanolyan kiélezett és érdekes a küzdelem ebben a számban, mint a többiben.

– Azt hiszem, az az igazán jó síelő, aki több szakágban is képes kiemelkedő teljesítményre – fogalmazott ezzel kapcsolatban.

u A térdproblémával küszködő, összetettben világbajnok horvát Janica Kostelić nem hagyja ki a mai óriásműlesiklást a St. Moritz-i vb-n. Döntését a szerdai edzés után hozta meg. Orvosai, edzőédesapja és a válogatott igazgatója egyébként egyformán azt tanácsolta neki, hogy csak a szombati műlesiklásban induljon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?