Boateng kontra Boateng

<p>Az argentinok Irán, a németek pedig Ghána ellen biztosíthatják be az F, illetve G csoportból való továbbjutásukat &ndash; ha győznek. A mai harmadik mérkőzésen pályára lépő csapatok is a három pont megszerzésében gondolkodnak: a szimpatikusan bemutatkozó, de pont nélkül álló bosnyákok és az Irán ellen csalódást okozó nigériaiak is nyerni akarnak.<br />&nbsp;</p>

Alejandro Sabella, Argentína szövetségi kapitánya a Bosznia-Hercegovina ellen 2:1-re megnyert meccsen meglepetésre öt védőt szerepeltetett. „Csak miután a második félidőben átálltunk a 4-3-3-as rendszerre, tudtunk jobban játszani” – jegyezte meg Lionel Messi, az argentinok csillaga, aki a hírek szerint „elbeszélgetett” a taktikáról a kapitánnyal. (Csapattársa, Javier Mascherano gyorsan igyekezett megcáfolni, hogy Messi állítaná össze a válogatottat, mondván, a négyszeres aranylabdás erre képtelen volna, mert nem tudná eldönteni, melyik barátját hagyja ki és melyiket ne...)

Jöhet a mesés négyes

A mezőny egyik leggyengébbnek tartott együttese, Irán ellen várhatóan 11 játékos alkotta védőfalat kell majd feltörniük az argentinoknak, így akár a nemzetközi sajtó által mesés négyesnek nevezett Lionel Messi–Gonzalo Higuaín– Sergio Agüero–Ángel Di María kvartett egyszerre is a pályán lehet. „Megpróbálunk túljutni a védelmükön, de nem lesz egyszerű, mert ha a teljes csapat csak védekezik, nagyon kevés a szabad terület. Türelmeseknek kell lennünk” – mondta Agustín Orion, az argentinok kapusa. Ha csapata győz, ott van a legjobb 16 között.

Irán a Nigéria elleni 0:0-s döntetlennel rajtolt Brazíliában: ez volt az első olyan vb-meccse, amelyen nem kapott gólt, és negyedik vb-jén a hatodik pontját szerezte. „Argetína ellen az iráni futballtörténet legnagyobb és legfontosabb mérkőzése következik. Óriási kihívásnak tartjuk, hogy Messi és társai ellen játszhatunk. Védenceim a lelküket is ki fogják tenni a pályán” – nyilatkozta Carlos Queiroz, az irániak mestere, akinek szolgálataira a vb után már nem tartanak igényt az ázsiai szövetségnél.

Féltestvérek harca

A G csoportban szereplő Németország eddig kétszer játszott Ghánával, s 1993-as kiütéses győzelme (6:1) mellett a négy évvel ezelőtti vb-n lejátszott meccsre is szívesen emlékeznek Lahmék: az akkori 1:0 (gólszerző: Özil) a továbbjutásukat jelentette. Csakhogy adott egy másik, számukra kevésbé pozitív párhuzam is: Dél-Afrikában is 4:0-lal nyitottak a németek (akkor az ausztrálok, most a portugálok ellen), de utána egy 1:0-s vereség következett a szerbektől. „Az a négy évvel ezelőtti botlás figyelmeztetés volt, nem szabad kinyílnunk, és ugyanolyan komolyan kell venni a találkozót, mint az elsőt” – mondta Per Mertesacker, aki 100. válogatottságát ünnepelheti.

Különleges lesz a mérkőzés Jerome Boateng számára is, akinek féltestvére, Kevin-Prince Boateng a ghánai válogatottban szerepel. Négy évvel ezelőtt kapcsolatuk a fagypontra jutott, beszélő viszonyban sem voltak, mert utóbbi a vb előtti felkészülési meccsen olyan komoly sérülést okozott Michael Ballacknak, hogy a német középpályás lemaradt a tornáról – s mostani nyilatkozatával is borzolta a kedélyeket: „A németeknek nincsenek olyan játékosaik, akik az igazán nehéz pillanatokban odatennék magukat. Jogi Löw szövetségi kapitány ezt bekeretezve a falra is kiakaszthatja. Ez a csupasz valóság” – jelentette ki Kevin-Prince Boateng.

A felfokozott hangulat részint érthető: a ghánaiaknak az USA-tól elszenvedett 2:1-es vereség miatt ponto(ka)t kell szerezniük, hogy versenyben maradjanak a továbbjutásért. „Ez nem lesz egyszerű. Győzelmet aratni Németország felett annyit jelent, hogy a képességeink határán kell teljesíteni. Remélem, védenceim felkészültek erre” – mondta Kwesi Appiah, a ghánaiak szövetségi kapitánya.

Csata a második helyért

A vb-debütáns Bosznia-Hercegovina első meccsét elveszítette az argentinok ellen, de Safet Susic szövetségi kapitány bizakodó. „Még nem mutattuk meg a tornán, mire vagyunk képesek – nyilatkozta Susic, aki már eltervezte, hogyan alakulhatnának az F csoport küzdelmei. – Bízom benne, hogy Argentína Iránt és Nigériát is legyőzi, és mi a második helyért fogunk csatázni. Képesek vagyunk eljutni a vb kieséses szakaszába.” Könnyen lehet, hogy a bosnyák szakember Vedad Ibisevicet is beállítja Edin Dzeko mellé a csatársorba.

A nigériai kapitány is biztosan változtat csapata összeállításán, mivel a védő Godfrey Oboabona megsérült. A nigériai közvélemény ugyanakkor inkább a játék javulását várja, az Irán elleni 0:0 alkalmával nem sokat mutattak a zöld sasok. „Túlságosan akartunk, és az idegesség miatt nem fociztunk jól” – ismerte el Stephen Keshi nigériai szövetségi kapitány. De a kapus Vincent Enyeama szerint a nyomás a bosnyákok ellen is nagy lesz. „Ez különösen fontos meccs. Úgy vesszük, mintha a vb-döntő lenne” – mondta a Lille hálóőre. (SITA, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?