BL: ha eljut a döntőig, akkor legyőzhetetlen a Real Madrid

real madrid bl

A spanyolok a Bajnokok Ligája-éra nyolcadik fináléját is behúzták, Klopp már jelezte, a Liverpool jövőre is ott lesz a végjátékban.

Az elmúlt hetekben néhányszor leírtuk már: a Real Madridot sohasem szabad leírni. A spanyol csapat fordulóról fordulóra olyan teljesítményt nyújtott, amellyel kiérdemelte a tiszteletet, talán az sem túlzás, hogy papíron erősebb ellenfeleket búcsúztatott és végül a párizsi fináléban felülmúlta a Liverpoolt is. Félelmetes, de az 1992-es BL-alapítás óta a spanyol klub nyolcszor jutott döntőbe és mindegyiket megnyerte.

Idén Carlo Ancelottival a kispadon és az élete formájában játszó, veterán Karim Benzemával a pályán a szezon legkiismerhetetlenebb, és egyben legrettenthetetlenebb Realját ismerte meg a világ. A nyolcaddöntőben úgy verte ki a PSG-t, hogy a visszavágó 61. percében még a franciák álltak 2–0-ra összesítésben. A negyeddöntőben a Chelsea 10 percre volt a bravúrtól, de hiába vezetett 3–0-ra a Bernabéuban, nem tudott továbbjutni. A legjobb négy között jött a Manchester City, amely 180 perc után kétgólos előnyben volt, hogy aztán Rodrygo egy perc alatt duplázzon, a hosszabbításban pedig Benzema fináléba lője a madridiakat.

Az volt a fő kérdés, ami a hazai pályán sikerült, összejöhet-e a Stade de France-ban? Az előjelek csak azért nem voltak kedvezőek, mert egy jó bemelegítés után kiderült, a mérkőzés nem kezdődhet el időben. Először közlekedési káoszra hivatkoztak a szervezők, ezt felváltották a biztonsági okok. Amit látni lehetett, hogy este 9-kor még nagyon sok üres hely tátongott a lelátón, miközben az interneten olyan felvételek terjedtek, hogy a jegy nélkül érkező drukkerek kerítést átmászva, beléptető kapukat átugorva próbálnak bejutni a létesítménybe.

A 36 perc csúszás megzavarhatta a játékosokat, de azért nem valószínű, hogy ez okozta azt a káoszt, ami a Real soraiban mutatkozott az első félidőben, főleg annak is első szakaszában. Mohamed Szalah és Sadio Mané már akkor eldönthette volna a csatát, de nem tette, sőt, az egyiptomi támadó a második félidőben is kihagyta az összes helyzetét. Ami figyelemre méltó, hogy amíg ők ketten 31, illetve 23 gólt szereztek a szezon tétmérkőzésein, addig a BL, az FA-kupa és a Ligakupa döntőjében egyet sem.

A Real elöl nem vitézkedett, az egész mérkőzésen mindössze két kapura lövést produkált, de Benzema révén szerzett egy lesgólt, Vinícius Junior jóvoltából pedig az 59. percben egy mindent eldöntő találatot. De meg kell dicsérni Ancelottit, aki taktikailag nagyot húzott, amikor a ManCity elleni hős, Rodrygo helyett kitartott az uruguayi válogatott Federico Valverde mellett. A hibrid középpályás-csatár pedig tökéletesen megoldotta a feladatát, kivette részét a védekezésből is, mellesleg ő adta a gólpasszt.

„El sem tudom hinni, hogy már négy Bajnokok Ligája-címem van. A nyolcaddöntő óta rengeteget szenvedtünk, de a csapat elkötelezettsége és a taktikai terv tökéletes volt. Alaba, Militao és Mendy remekelt, Courtois fantasztikus szezont zárt. Az biztos, hogy ez volt a legnehezebb sorozat, amit valaha megnyertem. Segített nekünk, hogy senki sem gondolta, hogy képesek lehetünk erre” – nyilatkozta Ancelotti, aki 2003-ban és 2007-ben az AC Milannal, 2014-ben és most a Real Madriddal nyert BL-t. A ranglistán két háromszoros győztes, Zinedine Zidane (2016, 2017, 2018) és Bob Paisley (1977, 1978, 1981) követi…

„Igazi boldogság, hogy visszatértem Madridba, látványos szezonunk volt, soha sem tudom elégszer megköszönni az elnöknek és a játékosoknak. Rendkívüli légkör vesz körül bennünket, ilyet mindig nehéz megteremteni. Az öltözőből mindig nyugalom árad, a srácok akkor is így viselkedtek, amikor kiderült, csúszik a kezdés. Akkor én voltam a legidegesebb, úgy mentem be a szobámba, hogy a játékosok ne is lássanak” – tette hozzá.

Jürgen Klopp cseppet sem volt ideges a vereség után, sőt, azonnal üzent is a szurkolóknak. Azt mondta, ez egy kiemelkedő csapat, a következő szezonban még jobb lesz, és bátran foglaljon mindenki szobát 2023. június 10-ére, Isztambulba, mert a Liverpool ismét ott lesz a Bajnokok Ligája döntőjében.

„Nem rossz érzés bejutni a fináléba, hiszen ez is egyfajta siker. Jó, de nem tökéletes meccset játszottunk, ezt nem is tudtuk megtenni egy ennyire mélyen védekező, kontratámadásokra és hosszú labdákra építő ellenféllel szemben. Ez nagyon ravasz volt, már az első félidőben kapott lesgól is egy hosszú indítással kezdődött, amit nem tudtunk

levédekezni. A fiúk mindent megpróbáltak, úgy játszottunk, ahogyan korábban is szerettünk volna. Bátrabbak akartunk lenni a második félidőben, de nem tudtunk gólt szerezni” – nyilatkozta a német menedzser.

Klopp azonban hozzátette, elképesztő szezont futotta a Liverpool, megnyerte az FA-kupát és a Ligakupát, döntős volt a BL-ben és ezüstérmet szerzett a Premier League-ben. Márpedig ezt meg kell ünnepelni.

„Lehet, hogy egy ilyen vereség után senki sem érti meg ezen a bolygón, de vasárnap akkor is ünnepi parádét rendezünk. Nem úgy ért véget, ahogy szerettük volna, de igen, a szezonunk sikeres volt, ez tény.”

A nap játékosa

Ha valaki, akkor Thibaut Courtois tökéletesen tudhatta, hogy az utolsó pillanatig hibátlanul kell teljesítenie, különben elszállhat a Bajnokok Ligája-győzelem esélye. A belga válogatott kapus 2013—14-ben már eljutott a fináléig, de akkor az Atlético Madrid színeiben úgy kapott ki hosszabbításban a Real Madrid ellen, hogy csapata a 93. percben (a rendes játékidő ráadásában) még 1–0-ra vezetett. Nos, Courtois ezúttal semmit sem bízott a véletlenre, kilenc (!) védést is bemutatott, amelyek közül legalább három elképesztő bravúr volt. A Real a döntőt megelőző hat BL-meccsének mindegyikén kapott gólt, hogy ezúttal nem, nagyrészt kapusának érdeme.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?