BL: elmaradtak a nagy feltámadások

szalah

A Barcának lehetett volna esélye Párizsban, Gulácsi Lipcséje azonban esélytelen volt 180 perc gólképtelenséggel.

Elmegyünk Párizsba, hogy bemutassunk egy nagy feltámadást” – nyilatkozta Joan Laporta, a Barcelona vasárnap megválasztott elnöke a katalán szurkolóknak oly’ sokat jelentő mondatot. Hogy mennyire gondolta komolyan, nem tudni, mindenesetre kevesen akadtak, akiknek a PSG elleni hazai, 4–1-es vereség után ez egyáltalán megfordult a fejükben.

A párizsiak három hete a Camp Nouban lejátszották a pályáról a nagy riválist, ilyen előnyt otthon nehéz lett volna elherdálni. Akkor sem, ha a csapat semmi kockázatot nem vállalt, és szemrebbenés nélkül beállt bekkelni, hiszen hova rohant volna az összesítésbeli háromgólos előny birtokában.

A Barca pedig megtette azt, amit tudott, az első húsz percben Ousmane Dembélé kétszer is veszélyeztetett, Sergino Dest kapufát lőtt, az már inkább a szerencsefaktor részének tudható be, hogy egy szórványos PSG-ellentámadás végén Clément Lenglet teljesen véletlenül rálépett Mauro Icardi sarkára, a büntetőt pedig az addig halovány Kylian Mbappé beverte (1–0).

A 37. percben Lionel Messi 25 méterről hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba (1–1), és abszolút hőssé válhatott volna, ha a 45. percben nem dönt úgy, hogy egy tizenegyest átgondolatlanul és izomból jobbra lövi – Keylor Navas el sem tudott ugrani a bomba elől.

Pedig előnyről folytatva még lehetett volna talán esély, így viszont nem. A PSG rendezte sorait, a második félidőben sokkal masszívabb védekezést mutatott be, és hiába volt a Barcának 67 százalékos labdabirtoklása, valamint 21 lövési kísérlete (szemben a hazaiak hét próbálkozásával), az eredmény maradt az 1–1. A PSG továbbjutott, a spanyolok pedig 2007 óta először nem jutottak be a BL legjobb nyolc csapata közé.

Nagyon szenvedtünk az első félidőben, már az első passzokkal gondjaink voltak. Úgy éreztem, ezt egyfajta pszichológiai tesztnek is felfoghattuk, az emberek sokat beszéltek a múltról, arról a meccsről, amelyet 2017-ben 4–0-s előnyről elveszítettünk. A szünetben mondtam a fiúknak, hogy túl sokat gondolunk a továbbjutásra, megkértem őket, hogy játsszanak kicsit. A második félidőben már más oldalunkat mutattunk, harcosabbak voltunk. De leszűrtük a legfontosabb tanulságot, a negatív gondolatokat mindig távol kell tartanunk” – mondta Mauricio Pochettino. A PSG edzője szerint ezen a meccsen Navas ismét bebizonyította, hogy topszintű kapus.

Ronald Koeman, a Barcelona edzője azt mondta, minden elárul a meccsről, hogy a PSG legjobbja a kapusa volt. „Igen, kiestünk, de legalább jó érzésekkel távozhatunk. Megvoltak a lehetőségeink, hogy megnehezítsük ellenfelünk dolgát, az 1–1-nél többet érdemeltünk volna. Ha vezetünk a szünetben, a második félidő egészen másképp alakul. Amíg ellenfelünk az első mérkőzésen ultrahatékony volt a kapunk előtt, addig mi ezt most nem tudtuk hozni. Óriási erőfeszítéseket tettünk, talán csak egy kis szerencsét megérdemeltünk volna. Szomorúak vagyunk, de jó benyomásokkal távozhatunk. És legalább Messinek sem lehetnek kétségei afelől, hogy milyen jövő áll a csapat előtt.”

A nap másik mérkőzését – csakúgy, mint három hete – a budapesti Puskás Arénában rendezték. Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere kicsit értetlenkedett is, hogy miért éppen az egyik leginkább koronavírus sújtotta városban kell pályára lépniük. De aztán ha már eljöttek az angolok, akkor ezúttal is behúzták a meccset 2–0-ra, ugyanúgy, mint az odavágón.

Az RB Leipzig egy magyarral állt fel: Gulácsi Péter helye megkérdőjelezhetetlen volt a kapuban. Willi Orbán a kézközépcsont-műtét után speciális rögzítőkötéssel ott volt a kispadon, de végül nem állt be. Szoboszlai Dominik pedig továbbra is sérült…

Az angolok szintén úgy érezték, az első meccsen megszerzett kétgólos előny birtokában nem kell rohanniuk, átengedték a terepet a németeknek, mégis sokkal nagyobb veszélyt jelentettek Gulácsi kapujára. A magyar játékos nagyszerűen védett, de a második félidő közepén végül ő sem tudott segíteni: előbb a 70. percben Mohammed Szalah, majd négy perccel később Sadio Mané is eredményes volt.

A dupla 2–0-val a Liverpool magabiztosan ment tovább, és miután az angol Premier League-ben a legutóbbi hét bajnokin hatszor kikapott, talán éppen a BL-nyolcaddöntő sikerélménye lesz az, ami kirángatja a hullámvölgyből.

Jürgen Klopp is így érezte, és nagyon elégedett volt mindenkivel – különösen azzal, hogy Fabinho végre védekező középpályásként villoghatott, és nem középső védőként kellett használni.

Nagyon sok gólhelyzetünk volt, főleg az első félidőben, de akkor nem sikerült betalálnunk. De nagyszerűen védekeztünk, azt hiszem, jól felkészültünk, és levettük magunkról a Premier League terheit. Minden játékosommal, még a csereként pályára lépőkkel is maximálisan elégedett vagyok” – nyilatkozta Klopp.

Kollégája, Julian Nagelsmann reálisan értékelt, amikor azt mondta, se a szerdai meccsen, se a párharc összességében nem volt annyira jó a csapata, hogy esélye legyen a továbbjutásra.

Nem volt meg bennünk a kellő átütőerő a gólszerzéshez, nem tudtunk olyan érzelmeket belevinni a játékba, mint a bajnokságban vagy a Német Kupában. Talán egy kicsit túlgondoltuk a dolgokat. De a játékosaim is emberek, ezúttal nem érték el az optimális teljesítményszintjüket, ezért vesztettünk. Egy kis csalódottság megengedett, de tovább kell lépnünk és a hazai történésekre kell koncentrálnunk” – jegyezte meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?