Björndalen nagy fölénnyel nyert

Salt Lake City. Megkezdték versenyüket a biatlonisták. Az olimpiai és világbajnok norvég Ole Einar Björndalen senkinek sem adott esélyt 20 kilométeren. A 28 éves klasszis elsősége még úgy sem forgott veszélyben, hogy két lőhibát vétett. A nők 15 km-es versenyében a szlovák Jašicová a kilencedik helyet szerezte meg.

Ole Einar Björndalen fölényes biztonsággal nyerte a férfiak 20 km-es sílövőszámátTASR/EPA-felvétel Az időjárás kedvezett a férfiversenyzőknek, akik nagy küzdelmet vívtak a helyezésekért. Az aranyérmes Ole Einar Björndalen, a trondheimi diák kárpótolta magát a 30 km-es sífutásban elért gyengébb eredményéért és szuverénül végzett az élen. A hajrában csak ketten veszélyeztették sikerét, mégpedig a német Luck, aki ugyan hiba nélkül lőtt, de a sífutásban lassúbbnak bizonyult. Sokkal közelebb állt az aranyéremhez Andresen, aki teljesen csődöt mondott a lőállásban, az utolsó szériában három lövést hibázott, ami nemcsak az aranyérem elvesztését jelentette, hanem egyáltalán nem került a dobogóra. Björndalen pályafutásának második aranyérmét nyerte, négy esztendővel ezelőtt Naganóban a sprintszámban volt a legjobb. A dobogó harmadik fokára az orosz Viktor Majgurov került. Még álmában is kísérni fogja az utolsó sorozatban elkövetett hibája a lőállásban. Ez a hiba szorította le a dobogó legfelső fokáról. Szlovákiát egyetlen versenyző képviselte. Marek Matiaško nagyon sok lövést elhibázott és négy büntetőponttal nem gondolhatott jó helyezésre, végül a 87 induló közül az 52. helyet szerezte meg. A magyar Tagscherer Imre hetvenedikként érkezett a célba. Az utolsó lövészet során kétszer is hibázott, s ha nincs a büntetés, akkor legalább 10-15 hellyel előbbre végzett volna.

A Soldier Hollow-i pályán ismét beigazolódott, hogy az olimpián nem mindig az esélyesek nyernek. A nők 15 km-es futásának két nagy esélyese volt, a norvég Poirée és a svéd Forsberg. Mit számított ez, a 24 esztendős német Henkel mindkettőjüket megelőzte. Érdekes módon Henkel az idén egyszer sem nyert Világ Kupa-viadalt, s csak kétszer állt a dobogón, viszont Forsberg hét győzelmet aratott és Poirée ötöt. Henkel, aki hivatásos katona, pályafutása során csak két Világ Kupa-versenyt nyert, olimpián még nem indult, s a világbajnokságokon két ezüstéremig vitte, azt is a váltó tagjaként.

Forsberg nagyon el volt keseredve, hiszen a világbajnokságokon 12 érmet nyert, de az olimpiákon valahogy nem megy neki a versenyzés. Négy évvel ezelőtt Naganóban, ahol szintén toronyesélyesként indult, csődöt mondott. A szimpatikus svéd lány 1997 óta egymásután 5 Világ Kupa-győzelmet mondhat magáénak, de mit ér mindez, ha két olimpián nem tudott felállni a dobogó legmagasabb fokára.

A négy szlovák lány szereplésével elégedettek a szakvezetők. Martina Jašicová az idény legjobb eredményét érte el, mivel a Világ Kupa-versenyek során egyszer sem került a legjobb tíz közé. Most kilencedik lett. Az elmúlt három olimpián mindig az első tízben végzett, s ez arról tanúskodik, hogy képes időzíteni formáját. Soňa Mihoková a 14. helyen ért célba, jó erőnlétről tett tanubizonyságot, de a lőállásban hibázott. Ha nem vét el egy lövést, a tíz között végzett volna. Ha Jašicová sem kap egy büntetőpercet a rossz lövéséért, a negyedik hely jutott volna neki. De hát erről kár meditálni.

A verseny után nagyon elégedetlen volt önmagával Soňa Mihoková, célbaérkezése után elsírta magát. „Az utóbbi napokban meghűléssel bajlódtam, ennek ellenére bíztam abban, hogy jobb helyezést érek el. A sífutás elég jól ment, csalódást okoztam viszont a lövészetben. Nagyon csalódott vagyok” – mondta Mihoková.

Ma rendezik a nők 7,5 km-es sprintversenyét, s a szakvezetés még jobb eredményeket vár a lányoktól, mint 15 kilométeren. Juraj Sanitra edző sajnálja, hogy védencei csődöt mondtak a lőállásban, de most bizakodó: „Úgy gondolom, a lányok sífutásban optimális eredményt érnek el, és ha a lövészet során sem okoznak csalódást, a jó helyezéseik sem maradhatnak el. Elsősorban Martina Jašicovától és Soňa Mihokovától várok sikeres szereplést” – nyilatkozta az edző.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?