Berni doppingárnyak

Berlin. Doppingárnyak a berni csoda fölött címmel számolt be szerdán a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap az ARD televízió Report című műsoráról, amelyben ismét megszellőztették azt a gyanút, hogy az 1954-ben Svájcban futball-világbajnokságot nyert német csapat tagjai tiltott teljesítménynövelő szert használtak. A döntőben a németek óriási meglepetésre 3:2-re győztek a magyar Aranycsapat ellen.

Ampullákat talált a pályagondnok

A Reportban Franz Loogen, a csapat akkori orvosa elmesélte: a berni döntőn a németek győztes gólját szerző Helmut Rahn csapatával, a Rot-Weiss Essennel Dél-Amerikában járt, s hazatérése után beszámolt arról, hogy a brazilok orvosságot kaptak a mérkőzés előtt. – A német csapat tagjai körében is felmerült a kérdés: nem csinálhatnánk-e mi is ilyet? A kérdésről vita folyt – közölte az orvos, aki bevallotta, hogy C-vitamin injekciókat kaptak a játékosok, de semmi egyebet. Az adásról beszámoló dpa hírügynökség azt is megírta, hogy Magyarországról már a németek 3:2-es győzelme után hangzottak el doppingvádak Sepp Herberger csapata ellen, de ezeket a Német Labdarúgó Szövetség cáfolta, s később a magyarok is visszakoztak.

A Reportban megszólaltatták Walter Brönnimannt, a világbajnoki döntő helyszínének, a berni Wankdorf-stadionnak a pályagondnokát, aki a németek öltözőjének a tisztaságáért is felelt. – A takarításnál néhány ampullára bukkantunk. Üresek voltak, a vízlefolyó rácsa mögé dugták őket – mondta Brönnimann. Albert Sing, aki a svájci szervezők attaséjaként dolgozott a német csapat mellett, úgy emlékszik vissza, hogy az egészet komikusnak találta. Mármint azt, hogy a játékosokat esetleg injekciózták. Sing nem tudja, hogy milyen folyadékot fecskendezhettek be nekik, s egyébként is egyetlen ilyen esetnél sem volt jelen.

Világbajnokok az intenzív osztályon

Az FTD szerint messzemenően kiderítettnek tekinthető, hogy miért betegedett meg a világbajnok csapat több tagja a magyarok elleni mérkőzés után hepatitiszben, ami miatt a csapat a győztes összetételben már sohasem futott ki ismét a pályára.

Fritz Walter, Ottmar Walter és Helmut Rahn 1954 és 1955 fordulóján az intenzív osztályon feküdt, de a fertőzés az injekciózásra, s nem a steril fecskendőkre vezethető vissza. A Financial Times Deutschland úgy véli, hogy feltehetően a hepatitisz áll néhány játékos korai halála mögött is. Richard Herrmann 1962-ben, 39 éves korában májcirrózisban halt meg, holott soha egy kortyot nem ivott. Werner Liebrich és Karl Mai szívelégtelenségében is valószínűleg döntő szerepet játszott a hepatitisz – írta a Financial Times Deutschland Jürgen Bertram A berni hősök című könyvére is hivatkozva.

Buzánszky hallott a vádakról

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat játékosa azt mondta, már hallott a doppingvádakról. – Úgy tartja a mondás, nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. A döntő után egy-két évvel felmerült, hogy esetleg a németek doppingoltak, mivel feltűnést keltett, hogy néhány játékosuk kórházba került. De ez azután feledésbe merült, egyrészt, mert az ember nem szeret vádaskodni, másrészt azt mondhatták volna nekünk, hogy savanyú a szőlő. Buzánszky hozzátette, meglepő, hogy most a németek vették elő az ügyet: – Úgy látszik, semmi sem marad titokban. Érdekes, hogy ezt a németek és éppen most, a berni vb-döntő 50. évfordulója előtt hozták elő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?