Bente Skari diadala

Salt Lake City. Bente Skari, a szám nagy esélyese nyerte a nők 10 km-es hagyományos stílusú sífutóversenyét a Soldier Hollow-stadionban. Tegnap hajnalban vitatható orosz sikerrel végződött a műkorcsolyázó párosok versenye (részletek a 15. oldalon). A szlovák Beständig testvérek csalódást okozva a 17. helyen végeztek.

Bente Skari útban az aranyérem felé...TASR/EPA-felvétel Első olimpiai aranyát nyerte a női sífutó Világ Kupa 1999/2000-es idényének győztese. Skari a 10 km-es táv hajrájában tört az élre. Az első három időmérésnél csak a negyedik helyen állt. A 29 éves oslói hölgy fantasztikusan küzdött a táv végén, és a célban örülhetett újabb olimpiai érmének. Naganóban ugyanis ezen a távon bronzérmes volt, a váltóban pedig a győztes norvég csapat tagjaként ért célba. Legjobban az orosz Olga Danyilova kezdte a versenyt. Egyenletes iramot diktált, és háromszor is a legjobb részidőt érte el. Hiába hajrázott honfitársnője, Csepalova, csak 1,8 másodperccel gyengébb időt futott.

Jaroslava Bukvajová negyvennyolcadikként fejezte be a versenyt. Időhátránya a győztes mögött – 3:44,9 perc. A besztercebányai sífutónőnek nem sikerült az olimpiai bemutatkozás: „Jarka csak az első időmérésig tartotta a megbeszélt iramot. Ezután visszaesett. Nagyon gyenge teljesítményt nyújtott. Még kap egy lehetőséget a kombinációban és aztán vége” – nyilatkozta csalódottan René Pretzelmayer, a szlovák küldöttség sífutócsapatának vezetője. A 26 éves szlovák hölgy mögött mindössze 10 futónő végzett, a többiek feladták a versenyt.

VÉLEMÉNYEK – Bente Skari: „Lassabban kezdtem, de biztam abban, hogy sikerül behoznom a hátrányt. Amikor négyszáz méterrel a cél előtt a szervizemberünk azt kiáltotta, hogy már csak négy másodperc a hátrányom, gondoltam, butaság volna, ha nem indítanék hajrát az aranyéremért.” Olga Danyilova: „Mintha elfogyott volna az üzemanyagom, az utolsó kilométeren már nem bírtam szusszal.” Jaroslava Bukvajová: „Az első két kilométer közben a 35. hely megszerzésére gondoltam, de valahogy nem tudtam felvenni az iramot, és gyorsan elfáradtam. Nagyon nehéz volt futni. Az edzésen semmi hasonlót nem tapasztaltam.”

Sven Hannawald a nagysáncverseny egyik esélyese bukott az edzésen, ám szerencsére nem sérült meg. „Megcsúsztam talajfogás közben. Semmi különös nem történt” – nyilatkozta a középsánc ezüstérmese. Neki volt a leghosszabb ugrása: 123 méter. Ma a lengyel Malysz társaságában őt tartják a nagysáncverseny legnagyobb esélyesének. A tegnapi selejtezőt Malysz (120,8) nyerte a szlovén Kranijec és Hannawald (mindkettő 119,1) előtt.

Egyelőre doppingeset nélkül

Salt Lake City. Tavaly 21 új doppingoló került az amerikai doppingellenes ügynökség (ASADA) adatbázisába. Valamennyi versenyzőt eltiltották. Az ügynökség munkatársai a téli játékok alatt már 700 mintát vettek, eddig egyik sem volt pozitív. Legtöbb vértesztet az állóképességre igényes sportágak űzői között végeztek, főleg az EPO jelenlétét vizsgálták. (SITA)

ÉREMTÁBLÁZAT

Norvégia 3 2 0

USA 2 3 1

Németország 2 3 1

Olaszország 2 2 0

Oroszország 1 2 2

Ausztria 1 1 4

Finnország 1 1 0

Hollandia 1 1 0

Svájc 1 0 1

Spanyolország 1 0 0

Kanada 0 1 1

Franciaország 0 1 0

Csehország 0 0 1

Japán 0 0 1

Lengyelország 0 0 1

Kína 0 0 1

Svédország 0 0 1

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?