Bátorság és tudás

Mindenki tudja, eme két tényező nélkül nem lehet sikereket elérni a nemzetközi porondon. A szlovák válogatott rendszerint csak az elsőnek szokott eleget tenni, tudásban többnyire nem tudja felvenni a versenyt riválisaival. ĺgy volt az a csehek elleni főpróbán is. De hogyan lesz ez az isztambuli előadáson?

Nehéz jósolni. Tény és való, játékosságban van mit pótolni a törökök elleni meccsen, hiszen láthattuk, Olomoucban nem volt minden rendben. A szlovákok bátrak voltak (főleg a meccs előtt), de a csehek adtak leckét a modern, offenzív, eredményes futballból. A félhold országának labdarúgói sem sokkal gyengébbek, ha egyáltalán gyengébbek nyugati szomszédunknál, ezért jó lesz óvatosan közelíteni az összecsapáshoz.

Mindenki előtt világos, az ellenfél nagyobb játékerőt képvisel, teljesen más felfogásban futballozik, a támadó labdarúgást forszírozza, ehhez vannak megfelelően képzett és gyors játékosai, akik azzal számolnak, hogy sikeresek lesznek a szerintük nehézkesnek tűnő szlovák hátvédekkel szemben. Ezt mondják ők, és van benne némi igazság. Ebből következik, hogy a védőknek nagy összpontosítással, fegyelemmel, megfelelő helyezkedéssel kell küzdeniük, keményen, de nem szabálytalanul, mert a spanyol Nieto játékvezető nem tűri a szabálytalanságokba torkolló túlzott agresszivitást.

Többször is elhangzott játékosok, edzők és szakemberek szájából, nem szabad engedni, hogy a törökök beszorítsák a csapatot, előretolton kell védekezni, távolabb a tizenhatostól, nem úgy, mint a csehek ellen. Mert a tizenhatos környékén való védekezéssel az együttes teljesen magára húzná az ellenfelet, ami aztán a kapu előtti kapkodást eredményezné.

De hogyan elérni, hogy a hazaiak ne kerüljenek nyomasztó fölénybe? Elsősorban aktív, célirányos futballozással, ami azt jelenti, előre, mindig csak előre az ellenfél kapuja felé, hogy az érezze, veszély is fenyegetheti. De vannak-e ehhez játékosai Jurkemik edzőnek? Vannak, csak az a kérdés, a kitámadás során mennyire lesz sebezhető az együttes, ha elveszti a labdát, s előrelendülnek a törökök. Gondot okozhat a visszazárkózás, a törökök egyénileg és csapatjátékban is gyorsak. És a gyorsaságra köztudottan érzékenyek a szlovák labdarúgók.

Hogy milyen játék lenne üdvözítő? Idézzük Jurkemik edzőt: „Nincs veszteni valónk. Hogy ne pont nélkül távozzunk Isztambulból, bátran kell játszanunk, de nemcsak saját kapunk előtt és a mezőnyben, hanem az ellentámadások során is. A passzivitás a halálunkat jelentené, ez tett be nekünk a csehek elleni főpróbán is. Ha kikapunk, nem dől össze a világ, azt azonban elvárom a fiúktól, hogy a pályán hagyják a szívüket. Ha el akarjuk érni minimális célunkat, ami a pótselejtezőt jelentené, védenceimnek harcolniuk kell minden milliméter területért. Csak természetes, főleg a védekezésre összpontosítunk majd, de nem fogjuk elhanyagolni a támadásokat sem. Nem szeretnénk csak saját tizenhatosunk előtt futballozni, magunkra húzva az ellenfelet. Tapasztalt játékosaim vannak, olyanok, akik képesek idegeskedésre késztetni, riogatni esélyesebb ellenfelünket és gyors ellenattakot vezetni...”

Mit lehet ehhez hozzá tenni. Nem sokat. Azt azért megjegyezzük, miért kell mindig azt mondani, hogy nekünk nincs vesztenivalónk? Igenis van. Ideje lenne már a válogatottnak kikerülni világversenyre, hiszen eddig négyszer bukott el világbajnoki, illetve Európa-bajnoki selejtezőn. Köztudott, ha a csapat kijutna a 2004-es portugáliai kontinensviadalra, a szakmai stáb és a játékosok 30 százalékot oszthatnának szét egymás között abból az összegből, amelyet az UEFA-tól kapna a szövetség. Ez a szám 100-150 millió nagyságúnak ígérkezik.

De szóljunk valamit a törökről is. Edzőjük, a szókimondó Senol Günes így látja a meccset: „Célunk nem lehet más, mint a győzelem, egyértelműen ezt várja tőlünk a közvélemény. A Grúzia elleni augusztusi főpróba sikeres volt, és remélem ilyen lesz a selejtezőnk is.” Annak ellenére mondta ezeket a szavakat a tréner, hogy nem szerepel majd a csapatban a híres gólvágó, Hakan Sükür (nincs formában, távozni készül Parmából, klubot keres) és a technikás, gyors Ilhan Mansiz (nézeteltérése támadt az edzővel).

VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK, Törökország: Rüstü–Fatih, Alpay, Bülent, Hakan Ünsal–Nihat, Turgay, Bastürk, Emre Elözoglu–Arif, Ümit Karan (Serhat). Szlovákia: Buček (Čontofalský)–Čišovský, Dzúrik, Špilár, Labant–Karhan, Hlinka, Janočko, Greško–Vittek, Reiter (Kožlej). A meccs közép-európai idő szerint 19.30 órakor kezdődik, a játékvezető a szép nevű spanyol Antonio Jesus Lopez Nieto lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?