Bárkit legyőzhetnek, bárkitől kikaphatnak

<p>Három nap leforgása alatt fennállása legértékesebb győzelmét és legcsúfosabb vereségét is átélte a szlovák férfi kézilabda-válogatott. Ilyen formaingadozásra nem először van példa, Heister Zoltán szövetségi kapitány szerint azonban minden eset más.</p>

A szlovák férfi kézilabda-válogatott felkészülési mérkőzésen csütörtökön szenzációs, 30:28-as győzelmet aratott a címvédő Európa-, világ- és olimpiai bajnok franciák ellen, szombaton viszont története legnagyobb arányú vereségét szenvedte el a galloktól, miután 37:18-ra kikapott.

„Az első találkozón koncentráltan, összeszedetten játszottunk. Lehet, hogy a franciák az első tíz percben lebecsültek minket egy kicsit, de aztán már teljes erőbedobással játszottak. Mi viszont védekezésben és támadásban is nagyon jól koncentráltunk, a második félidőben végig vezettünk, egyszer négy góllal is. Jerome Fernandez, a franciák csapatkapitánya maga is elismerte, hogy nagyon jól játszottunk – mondta lapunknak Heister Zoltán, a szlovák válogatott edzője. – Sajnos, megártott nekünk ez a meccs, mert a visszavágó teljesen más játékot hozott. Megsérült Szűcs, így elvesztettük az irányítónkat, ráadásul egész pénteken egyfolytában csörögtek a telefonok, ismerősök, újságírók hívták a játékosokat, akik így kiestek a koncentrációból. A franciák ellen pedig nem lehet így fellépni, ezért tudtak tizenkilenc góllal győzni.”

A szlovákok második legnagyobb arányú veresége egy svédek elleni fiaskó, amelyet az idei világbajnokság csoportkörében szenvedtek el, furcsa módon akkor is egy jól sikerült meccs után. A világbajnokság nyitófordulójában a szlovákok kiegyenlített mérkőzést játszottak az előző vb-n bronzérmes lengyelekkel, akiktől végül csak két góllal kaptak ki, utána azonban a skandinávok 38:22-re lelépték Heister Zoltán együttesét. A 2008-as Európa-bajnokság nyitómeccsén pedig a franciák ellen majdnem bravúros döntetlent értek el a szlovákok (s csak egy hetessel kaptak ki), a soron következő találkozón azonban 28:22-es vereséget szenvedtek Izlandtól, majd 41:25-re maradtak alul Svédországgal szemben.

„Azok teljesen más mérkőzések voltak, nem lehet ezeket az eseteket egy kalap alá venni a mostani, franciaországi találkozókkal – jelentette ki Heister Zoltán. – A játékosok most az első győzelem után úgy érezték, már megtettek mindent, nincs semmi dolguk, ráadásul nem is volt tétmeccs, így leeresztettek. A világbajnokságon más volt a helyzet, ott a pszichika dolgozott. Az első félidők mindig jók voltak, a svédek is csak egy góllal vezettek ellenünk a szünetben, csak aztán a győzelmi kényszer meg a nyomás görcsössé tette a csapatot.”

A szövetségi kapitány szerint a franciák ellen elért eredményeket a helyükön kell kezelni: „A fő pozitívuma ennek a két edzőmeccsnek az, hogy kiderült, kellő önbizalommal bárki ellen tudunk játszani, és bárkit le tudunk győzni. Az intő jel pedig az, hogy ha nem koncentrálunk eléggé, ki is tudunk kapni bárkitől…”

A kapus Richard Štochl mindkét találkozón nagyszerű teljesítményt nyújtott, Heister azonban rajta kívül nem akart kiemelni senkit az együttesből. „Štochl remekül védett, de egy játékos hiába jó, a sikert csak együtt tudja kivívni a csapat, ezért nem szeretek egyéneket kiemelni. Szűcs Csaba viszont irányítóként nagyon jól játszott, meg is éreztük a hiányát a második meccsen” – mondta a szövetségi kapitány.

A szlovák válogatott legközelebb a hagyományos decemberi Karácsonyi Kupán találkozik majd, melynek ezúttal Galgóc, Nagyszombat és Érsekújvár ad otthont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?