Bajnok lett a Spartak, de a bíró volt a főszereplő

Negyvenöt év után bajnok lett a nagyszombati Spartak, miután közel 17 ezer néző előtt 2:0-ra legyőzte a DAC futballcsapatát a Fortuna Liga rájátszásának 8. fordulójában. Chmura játékvezető besegített a hazaiaknak, kitalált tizenegyest adott, és a 10.

Negyvenöt év után bajnok lett a nagyszombati Spartak, miután közel 17 ezer néző előtt 2:0-ra legyőzte a DAC futballcsapatát a Fortuna Liga rájátszásának 8. fordulójában. Chmura játékvezető besegített a hazaiaknak, kitalált tizenegyest adott, és a 10. percben már csak kilenc dunaszerdahelyi játékos volt a pályán…

Falusi búcsúi meccsen szoktak így fújni a bírók, amikor a vendégek is tisztában vannak azzal, hogy nem nyerhetnek. De ezt megcsinálni az RTVS kamerái, gyakorlatilag ország-világ előtt… Úgy tűnik, a nagyszombatiak semmit sem bíztak a véletlenre, tanultak az 1997-es kudarcból, amikor az utolsó pillanatban a kassaiak megelőzték őket.

Nagy volt a tétje a meccsnek, ha a Spartak nyer, akkor már bajnok, ha a DAC győz, bebiztosítja az Európa Liga-szereplést. Marco Rossi 4-4-2-es taktikai felállású csapatot küldött pályára, Kalmár és Herc személyében két kreatív középpályás kapott helyet a kezdőben.

Büntető, pirosak…

Bátran kezdtek a vendégek, Davis beadása után Kalmár lőtt fölé. Az 5. percben a nagyszombati Egho Huk mellett betört a 16-oson belülre, majd feldobta magát, Chmura nagy meglepetésre tizenegyest ítélt, sőt, még sárga lapot is adott DAC középső védőjének. Pedig ilyenért még kosárlabdában sem ítélnek szabaddobást, pedig ott mindent lefújnak… Godál nem morfondírozott azon, hogy jogos volt-e a büntető, magabiztosan a jobb sarokba lőtt – 1:0. Tombolt a nagyszombati közönség. Az 520 tagú lelkes DAC-tábor pedig csodálkozott.

Nem sokkal később Huk az oldalvonalnál szabálytalankodott Kadleccel, aki kicsit rá is játszott az esetre. Chmura kezében már villant is a második sárga, és Huk mehetett zuhanyozni. Nem csoda, hogy a sárga-kék játékosoknál felment a pumpa, Kalmár, aki nem tartozik a halvérűek közé, felrúgott egy nagyszombatit, erre nekiugrottak a hazaiak, a magyar légiós pedig lefejelte ellenfelét. Persze ő is kapott rendesen. Kadlec taktikusan elbújt a bíró elől, így Chmura Kalmár mellett a grúz Csanturisvilit állította ki, aki szinte egyetlenként kimaradt a kakaskodásból…

Huk ilyet még nem látott

„Esküszöm, hozzá sem értem Eghóhoz, aki pazar színészi teljesítményt nyújtott. De ahelyett, hogy mi rúgtunk volna szabadot, a csatár pedig műesésért sárgát kapott volna, büntetőt kaptak a hazaiak. Először nem akartam elhinni, hogy mit ítél a bíró – mondta lapunknak a 23 éves Tomáš Huk. – Röviddel később a Kadleccel vívott csatában először a labdát találtam el, a nagyszombati védő pedig feldobta magát. Bevette ezt a játékvezető, és kiállított. Pályafutásom során még nem játszottam ilyen meccsen, ahol ennyire ellenünk lett volna a bíró.”

Nem elég, hogy kétszeres emberhátrányban játszott a DAC, az első félidő hajrájában még Bayo is megsérült, akit Divkovic váltott.

Ünneplő nagyszombatiak

A nagyszombatiak sem törték nagyon magukat, alig várták már, hogy ünnepeljenek. Negyedórával befejezés előtt növelték előnyüket a hazaiak, amikor egy hazaadás után Egho kihasználta Macej kapus szarvashibáját, és hálóba gurított – 2:0. Ezután Hladík közelről a felső lécet találta el. „Ünnepeltek a nagyszombati drukkerek, görögtüzek gyúltak, és zengett a stadionban: „Bajnokok, bajnokok!”

A hármas sípszót követően a Spartak-szurkolók elözönlötték a pályát, a dunaszerdahelyi játékosok – akik megköszönték a sárga-kék hívek szurkolását – a rendezők kísérete mellett vonultak le a zöld gyepről. „Szerencsére valamennyi játékostársam épségben ért az öltözőbe. Bízom benne, hogy a Slovan ellen tartalékosan is nyerni tudunk, és negyedszázad után kijutunk a nemzetközi kupaporondra” – szögezte le az Új Szónak Tomáš Huk.

Rossi nem kommentálta

„Kötelességből jelentem meg a sajtótájékoztatón, hogy gratuláljak a nagyszombatiaknak a bajnoki címéhez. A mérkőzést nem kívánom értékelni” – szögezte le Marco Rossi. Teljesen megértjük a DAC mesterét.

„Most a legboldogabb embernek érzem magam a világon, ahogy a klubunk tulajdonosa is. Büszke vagyok arra, hogy ezt a legfontosabb és legnagyobb címet ebben az évben nyertük meg, amikor én lehettem a vezetőedző – nyilatkozta boldogan Nestor El Maestro, a Spartak szerb és brit útlevéllel rendelkező szakvezetője. – Csapatunk több mint megérdemelten nyerte meg a bajnokságot, egyenesen szétszedte azt. Mindenki más csak a második helyért küzdött, ez az igazság.”

„Nagyon boldog vagyok, még a könnyeim is kicsordultak. Három héten keresztül már csak ünnepelni fogunk” – szögezte le Vladimír Poór, a nagyszombati klub tulajdonosa.

A DAC szombaton (17.45) a pozsonyi Slovant fogadja, a tét a 2. hely megszerzése, és a nemzetközi kupaszereplés bebiztosítása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?