Bajnok lehet az újonc

Komárom. Két fordulóval a befejezés előtt váratlan listavezetője van a sakk Extraligának: a tizenkét csapatos mezőnyt a komáromi ŠK Hoffer vezeti, két pontos előnnyel a Slovan Bratislava A és a Hydina Košice előtt.

Komárom. Két fordulóval a befejezés előtt váratlan listavezetője van a sakk Extraligának: a tizenkét csapatos mezőnyt a komáromi ŠK Hoffer vezeti, két pontos előnnyel a Slovan Bratislava A és a Hydina Košice előtt. Utoljára a hatvanas években volt élvonalbeli csapata Komáromnak, most az újonc rögtön a bajnoki címre tör. „Pedig a nyitómeccs után nem gondoltam volna, hogy vezető helyen várjuk majd a március első hétvégére eső kettős zárófordulót – eleveníti fel a pontvadászat elején átélteket Hoffer Ferenc, a klub tulajdonosa és egyetlen mecénása. – Bemutatkozásképpen otthon kikaptunk a kassai Hydinától, de szerencsére később legnagyobb ellenfeleink is megbotlottak, így 9 forduló után már előttük vagyunk. Erre nem számítottam, kiegyeztem volna egy dobogós helyezéssel is. Most azonban már nem szeretnénk, ha kicsúszna a kezünkből a bajnoki cím.” Igazán közel kerültek hozzá, mert a nehezén már túl vannak, legnagyobb riválisaik, a Slovan és a Hydina pedig még találkoznak egymással, ráadásul a játszmaarányuk (azonos pontszám esetén ez számít) is a legjobb. A végén Rajecké Teplicére és Eperjesre visz a Hoffer útja, s mindkét helyen győzelemre játszik a hazai viszonyok között roppant erős együttes.

Kezdőcsapatában a cseh-szlovák sakk ismert alakjai ülnek asztalhoz: Hráček és Meduna cseh nemzetközi nagymesterek, a szlovákia élversenyzők közül pedig Salai, Petrán és Balogh nemzetközi mesterek, Lipka, Zetocha, valamint két komáromi, Berza és Baránek. Játszott Čertek is. „Hráček csak négyszer szerepelt, de a Slovan ellen nagyon szétzilálta Ftáčnik nagymester állásait. Remélem, a rajeckéi meccsünkre is eljön. Meduna mindannyiszor játszott, akárcsak a többiek, örülök, hogy Balogh Tomi döntetlensorozatát legutóbb már győzelem követte. Berza és Baránek a nyolcas táblán váltakozva ülnek asztalhoz.”

Öt éve kezdődött meg az ŠK Hoffer felemelkedése a csapatbajnokságban. A legalacsonyabb osztályból indulva a 2002/2003-as idényben értek az élvonalba. Van még egy csapata a klubnak: a III. ligában szerepel, de az egész idény alatt létszámgondjai voltak. Komáromiak alkotják, nincsenek elegen, így feljutási szándékukat egy évvel későbbre kell halasztaniuk.

A teljes komáromi sakk-képhez tartozik, hogy létezik a városban egy másik klub, a KSC, ahol Kukel Imre szárnyai alatt a fiatalok érnek el remek eredményeket, nemzetközi porondon is. Kár, hogy az utánpótlás nevelői és az Extraliga csúcsára került profi klub egye-lőre csak tapogat egymás felé, együttműködésüknek pedig lenne értelme. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?