Az osztrák Forma–1-es futam csendes volt, a visszhangja kevésbé

<p>Sebastian Vettel második, Lewis Hamilton negyedik helye mellett szoros befutó jellemezte az Osztrák Nagydíjat, amely azt eredményezte, hogy a Forma&ndash;1-es világbajnoki küzdelem továbbra is nyitott és izgalmas marad &ndash; ezért is várja a sportág új vezetése a nyári szünet előtti magyar versenyt.&nbsp;</p>

Megbékélt Hamilton? 

Az Azerbajdzsáni Nagydíjat megelőzően Lewis Hamilton és Sebastian Vettel világbajnoki párharca meglehetősen – talán túlságosan is – békés volt, igazi mintaellenfelekként emlegették őket. Bakuban azonban a két éllovas súlyos konfliktusba keveredett a versenypályán, Vettel ugyanis szándékosan nekivezette autóját a Mercedesnek, mivel véleménye szerint Hamilton direkt lefékezett előtte. Habár az Osztrák Nagydíj hétvégéjének kezdetén a sajtó előtt tisztázták a helyzetet, és a brit úgy nyilatkozott, megbocsátott Vettelnek, a szombati időmérő után élő adásban, a közönség előtt mégsem akart kezet fogni a némettel. A feszültség egyre inkább elkerülhetetlenül fokozódik a bajnoki küzdelem előrehaladtával, Hamilton pedig a hétvége során mindvégig frusztráltnak tűnt. Ugyan oka nem volt nagy örömre, mivel 5 helyes rajtbüntetést kapott váltócsere miatt, azonban a futamot megelőző pilótaparádén – amikor körbeviszik a versenyzőket a pályán – idő előtt leugrott a kamionról, és visszarohant a motorhome-jába. A futamon a háromszoros világbajnok mindent megtett annak érdekében, hogy minél előrébb végezzen, ám végül meg kellett elégednie a 4. hellyel, a szokásos kötelező nyilatkozatát követően pedig gyorsan elhagyta a pályát. 

Jean Todt, az FIA elnöke egyébként Ausztriában a hétfői meghallgatást követően először adott interjút a nyilvánosság előtt, amelyben elmondta, Vettel a következő „rossz húzásánál” sokkal súlyosabb büntetést fog kapni. 

Elhisszük, nem hisszük 

Ez a versenyhétvége sem múlt el olyan kétes helyzet nélkül, amely vitára adhat okot a rajongók, csapatok és szakértők körében: ezúttal Valtteri Bottas szolgáltatta a „show-t”, miután a pole pozícióból indulva szokatlan rajtot sikerült vennie a Red Bull Ringen. Nem sokkal a piros lámpák kialvása után a második helyről – rosszabbul – rajtoló Vettel jelezte csapatrádión a Ferrarinak, hogy véleménye szerint a Mercedespilóta kiugrott a rajtnál, ám a FIA megvizsgálta az esetet, és azt az álláspontot képviselték, hogy nem történt szabályszegés, Bottas 2 tized másodperccel a lámpák kialvása után indult el. 
„Én ezt nem hiszem el” – nyilatkozott Vettel a futamot követően. „Mindenkinek 2 tized másodperc a reakcióideje, és nem gondolom, hogy mindenki ennyivel lassabb volt, és csak ő volt ilyen gyors. Meggyőződésem volt, hogy kiugrott a startnál, de kiderült, hogy nem, viszont azt nem hiszem, hogy 2 tized másodperc után reagált. Ez normális lenne, az ő reakcióideje viszont nem volt emberi! Ő mondta korábban, hogy ő nem is ember!” – viccelődött a német, aki hozzátette, ez az eset kicsit sem von le Bottas érdemeiből, hiszen remek teljesítményt nyújtott a győzelem felé vezető úton. 

A futam során azonban több lassított videó is felkerült az internetre az esetről, amelyek bizonyítják, hogy Bottas autója még a piros lámpák kialvása előtt elkezdett mozogni. A FIA-nak így természetesen azonnal magyarázatot kellett adnia a történtekre, és kiderült, a mérőrendszer minimális mozgást megenged az autónak, mivel a pilóták a start előtt még a kuplungbeállításokat végzik. 

„Valtteri Bottas ma ezt a nagyon kicsi bemozdulást tette meg, amikor elrajtoltatták a versenyt. Vagyis hihetetlenül pontosan rajtolt, és volt egy nagy adag szerencséje is. Az autó mozgása az említett tűréshatáron belül volt” – nyilatkozta Matteo Bonciani, a FIA szóvivője. 

Síró bika, nevető bika 

A Red Bull csapata szkeptikusan állt hozzá a hétvégéhez, és pénteken még úgy gondolták, egyértelműen a Mercedes és a Ferrari mögé sorolnák magukat, így legjobb esetben is az ötödik hely lesz elérhető számukra. Daniel Ricciardo azonban végül dobogóra állhatott csapata hazai nagydíján, így az osztrák közönség tombolhatott – az ausztrál pilóta nemcsak ezzel, hanem azzal is jobbá tette egy rajongó napját, hogy cipőjét kihajította a szurkolók közé. A Red Bull-pilótának már szokásává vált, hogy amennyiben dobogóra áll egy versenyhétvégén, úgy a cipőjéből pezsgőt iszik – és nemcsak ő, hanem egy „szerencsés” kiválasztott is. Ezúttal ellenfelei, Valtteri Bottas és Sebastian Vettel nem voltak partnerek ebben, mindketten félrehúzódtak, amikor inniuk kellett volna… Ricciardo sorozatban ötödik alkalommal ünnepelhetett a pódiumon állva, ám csapattársának közel sincs ilyen szerencséje, Max Verstappen ugyanis 9 versenyből 5-öt nem tudott befejezni, és ezek közé az Osztrák Nagydíj is beletartozott. 

„Nagyon nehéz neki, különösen úgy, hogy látja, a másik autó dobogós helyezéseket ér el, amire ő is képes lenne” – nyilatkozott a csapatfőnök Christian Horner a futamot követően. 

„Nagyon csalódott vagyok a rajongók miatt, ők a legjobb szurkolók, akiket valaha láttam. És nem tudtam sem egy rajtot, sem egy kanyart megtenni előttük, nemhogy 71 kört” – mondta Verstappen, aki több ezer hollandot vonzott a helyszínre. Ők mind egy tribünön foglaltak helyet, amelyet teljes egészében narancssárgára „festettek”, ugyanis már egyenpólóban érkeztek Ausztriába, így gyakorlatilag az egész lelátó világított. 

Gyulay egyeztetett 

Három hét múlva Magyarországra látogat a Forma–1 mezőnye, így Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója személyesen látogatott ki a Red Bull Ringre, hogy egyeztetéseket folytasson a sportág új vezetőségével, Chase Carey-vel, Ross Brawnnal és Sean Bratcheszel. 

A Liberty Media tavaly vette át Bernie Ecclestone-tól a királykategória irányítását, és a hétvégék lebonyolításában számos pontot újraírtak, hiszen céljuk, hogy minél nagyobb nézőszámot vonzzanak a televíziók elé, valamint a helyszínekre egyaránt. Egyébként Ecclestone sem szakadt el teljesen a Forma–1-től, például az Osztrák Nagydíj helyszínén, Spielbergben is jelen volt. 

„Azt tapasztaltam, hogy az új vezetőség nagyon segítőkész és rendkívül rugalmas – nyilatkozta Gyulay Zsolt. – Ami nekünk, rendezőknek a legfontosabb, mindent megtesznek annak érdekében, hogy népszerűsítsék a sportágat, próbálják még közelebb hozni a nézőkhöz, hogy az egyes helyszíneken is a lehető legtöbben szurkoljanak a versenyzőknek. Mindannyian a támogatásukról biztosítottak. Ross Brawn kivételével egyikük sem járt még Budapesten, de a mezőny tagjaitól, a versenyzőktől és a csapatoktól szerencsére csak jót hallottak a városról és a versenyünkről, úgyhogy már nagyon várják a Magyar Nagydíjat. Csakúgy, mint mi.” 

Hamarosan az új vezetőség is megismerheti Budapestet és a Hungaroringet, ugyanis az e hétvégi silverstone-i versenyt már a Magyar Nagydíj követi, amelyet július utolsó hétvégéjén rendeznek meg. 

Berta Kitti, Spielberg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?